4 εναλλακτικοί προορισμοί για τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές

Όλοι έχουμε συνδέσει τα Χριστούγεννα με μεγάλες πόλεις, υπερπολυτελείς στολισμούς, φωταγωγημένες πλατείες, τεράστια δέντρα και λαμπιόνια σε κάθε σημείο. Είναι η εποχή που όλοι λίγο-πολύ αναζητούμε λίγη λάμψη τις μέρες τον εορτών. Βέβαια υπάρχουν και εκείνοι που ψάχνουν το ακριβώς αντίθετο. Ερευνούν εναλλακτικούς προορισμούς, μακριά από την βουή, την πολυκοσμία και τις τεράστιες αναμονές.

Παρακάτω θα βρεις τέσσερα χωριά που θα αγαπήσεις. Σ’ άλλα μπορείς να μείνεις 2-3 μέρες και σ’ άλλα θα μπορούσες να κανονίσεις το πρόγραμμα σου για να βρεθείς εκεί για κάποιες ώρες έτσι ώστε να τα εξερευνήσεις.

Άγιος Αχίλλειος – Πρέσπες

Ο Άγιος Αχίλλειος είναι το δεύτερο κατοικημένο νησί σε λίμνη στην Ελλάδα, μετά από αυτό των Ιωαννίνων. Στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν πολύ ιδιαίτερο μέρος για επίσκεψη. Ίσως μία εκδρομή στις Πρέσπες ή ακόμα και στην Φλώρινα θα μπορούσε να συνδυαστεί με μία απόδραση στο μικρό νησί της λίμνης.

Στο νησάκι υπάρχουν αρκετές βυζαντινές εκκλησίες, από τις οποίες σημαντικότερη είναι η τρίκλιτη Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, η οποία χρονολογείται από τα τέλη 10ου αιώνα μ.Χ., κτισμένη από τον τσάρο Σαμουήλ της Βουλγαρίας, στην οποία φυλάσσονταν τα λείψανα του αγίου Αχιλλείου, όταν τα μετέφεραν εκεί τα βουλγαρικά στρατεύματα από τη Λάρισα.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sophia Ampatzi (@sophia.ampatz)

Άλλες εκκλησίες στο νησί είναι η βασιλική των Δώδεκα Αποστόλων (11ος αιώνας), ο ναός του Αγίου Δημητρίου (14ος αιώνας), η βασιλική του Αγίου Γεωργίου (15ος αιώνας) και η εκκλησία της Παναγίας Πορφύρας.

Το νησί, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, έχει 21 κατοίκους. Είναι το δεύτερο κατοικημένο νησί σε λίμνη της Ελλάδος, μετά το νησί των Ιωαννίνων.

 Πλάτανος Αιτωλοακαρνανίας

Κάτω από ένα πυκνοφυτεμένο από έλατα, γαύρα, μηλιούς, κρανιές και κέδρα δάσος σε υψόμετρο 875 μέτρα, ο Πλάτανος ατενίζει το όρος «Ξεροβούνι», ύψους 1.575 μέτρων, του οποίου οι πλαγιές καλύπτονται από θαμνώδεις πρίνους και κέδρους και από λίγα έλατα.

Το χωριό είναι πυκνοκτισμένο και γεμάτο από λιθόστρωτα σοκάκια, που δεν θα βαρεθείς ούτε λεπτό να εξερευνείς. Το φυσικό τοπίο θα σε ανταμείψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το όμορφο κεφαλοχώρι, διατηρεί αναλλοίωτο τον παραδοσιακό χαρακτήρα του και εκπλήσσει ευχάριστα όσους το επισκέπτονται.

Αν το επιλέξεις για τις φετινές γιορτές θα νιώσεις σαν να “επιστρέφεις στο χωριό”, θα νιώσεις πολύ οικεία λες και πηγαίνεις σε κάποιο μέρος που γνωρίζεις καλά. Είναι εύκολα προσβάσιμο τόσο από την Πάτρα, όσο και από την Αθήνα.

 

Βουργαρέλι

Το χωριό Βουλγαρέλι ανήκει στο Νομό Άρτας, απέχει 58 χλμ. από την Άρτα και 90χλμ από τα Τρίκαλα. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 773m και ανώτερο υψόμετρο τα 872m, στις παρυφές των Τζουμέρκων (Αθαμανικά όρη). Κοντινές πόλεις είναι η Άρτα, τα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα, η Λάρισα.

Το καταπράσινο χωριό που είναι χτισμένο στις παρυφές των Τζουμέρκων σε υψόμετρο 800 μέτρων θα σε εντυπωσιάσει με την απίστευτη φυσική ομορφιά του. Πρόκειται για ένα χωριό με πλούσια βλάστηση και γεμάτο με άφθονες πηγές και τρεχούμενα νερά.

 

Η προέλευση του ονόματος αβέβαιη. Εικάζεται ότι προέρχεται από το επώνυμο Βουργαρέλης, ενός υλοτόμου της περιοχής ή από Βούλγαρους υλοτόμους που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή λόγω των δασών και των ρεόντων υδάτων, για τη μεταφορά οικοδομήσιμης ξυλείας στην Άρτα.

Στα σημαντικά αξιοθέατα του χωριού συγκαταλέγονται τα πέτρινα τοξωτά του γεφύρια που εντοπίζονται στο ρέμα Κοραή, στη θέση Καμάρα, στη μεγάλη βρύση καθώς επίσης το ξακουστό Νεραιδογέφυρο, η πηγή Λεπτοκαρυάς, το μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου, η βυζαντινή Κόκκινη Εκκλησιά, ο καταρράκτης στη θέση Γιαννίτσι αλλά και οι παραδοσιακοί νερόμυλοι στο Παλαιοκάτουνο. Πανέμορφη είναι η υπερυψωμένη πλακόστρωτη πλατεία και το καλντερίμι που οδηγεί στις πετρόχτιστες βρύσες «Αρχόντω» και «Κρυστάλλω. Η παράδοση λέει πως όποιος ξένος πίνει νερό από τις βρύσες παντρεύεται στο Βουργαρέλι.

Λάμπεια Ηλείας

Η Λάμπεια, γνωστή και ως Λαμπεία ή ακόμα περισσότερο με την παλαιότερή της ονομασία Δίβρη, είναι ιστορικό κεφαλοχώρι της Ηλείας. Το νησί είναι χτισμένο περίπου σε υψόμετρο 900μ. στα Λάμπεια Όρη, που αποτελούν κομμάτι του Ερυμάνθου.

Ένα μέρος που πραγματικά μπορεί να ηρεμήσει η ψυχή σου. Θα συναντήσεις ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά σπίτια της πελοποννησιακής αρχιτεκτονικής. Πετρόκτιστα κτίσματα που ακόμα μέχρι σήμερα διατηρούν τον χαρακτήρα τους.

Στο κέντρο του χωριού υπάρχουν ξενοδοχείο, ξενώνας, ενοικιαζόμενα δωμάτια, παραδοσιακά και σύγχρονα καφενεία, εστιατόρια, και εμπορικά καταστήματα.

 

Η Λάμπεια περιβάλλεται από φυσική ομορφιά, ενώ οι συνοικισμοί της έχουν διατηρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την παραδοσιακή πελοποννησιακή αρχιτεκτονική. Αξιοθέατα του χωριού αποτελούν η βυζαντινή εκκλησία του 12ου αιώνα, το κρυφό σχολειό, η Μονή Ζωοδόχου Πηγής ή Μονή Άνω Δίβρης, που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα, οι βρύσες της κ.ά.

Στην περιφέρεια της Λάμπειας βρίσκεται και το γεφύρι της «Κλομποκής», κτισμένο μάλλον τον 19ο αιώνα αποτελώντας σημαντικό κόμβο επικοινωνίας του παρελθόντος, που γεφυρώνει τον ομώνυμο χείμαρρο ή «Διβριώτικο ποτάμι» και αποτελεί, μαζί με τα υπόλοιπα γεφύρια της περιοχής, υπέροχο δείγμα παραδοσιακής λαϊκής τεχνικής.

Κεντρική εικόνα: Instagram (lampeia_divri.hleias)

πηγή