Θερμές πηγές και ιαματικά λουτρά: Τα νερά της Ελλάδας που γιατρεύουν

Υπάρχουν λουτρά σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα που είναι από μόνα τους λόγος για να κάνεις εκδρομή στη Λαμία, όπου η χλιδή του παρελθόντος συναντάει τους σύγχρονους περιηγητές με πούλμαν και τροχόσπιτα.

Οι θερμές πηγές της Στερεάς Ελλάδας ήταν από την αρχαιότητα δημοφιλείς γιατί συγκέντρωναν ανθρώπους από κάθε περιοχή που έκαναν ζεστά λουτρά για να θεραπεύσουν διάφορες ασθένειες.

Πλέον είναι προορισμός μεγάλου αριθμού τουριστών από τις βαλκανικές κυρίως χώρες που έρχονται για τις ιαματικές τους ιδιότητες, ενώ το καλοκαίρι πούλμαν απ’ όλη την Ελλάδα φέρνουν καθημερινά ανθρώπους κάθε ηλικίας για να κάνουν ζεστά μπάνια, από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Στη Δαμάστα ο κόσμος δεν σταματάει να έρχεται όλο το 24ωρο. Τα Ψωρονέρια είναι και η πιο μεγάλη λίμνη και είναι δωρεάν, όπως οι Θερμοπύλες και ο Κονιαβίτης στα Καμένα Βούρλα. Στη Δαμάστα υπάρχει φως τη νύχτα, έτσι έχει σχεδόν πάντα κόσμο, ενώ οι θερμές πηγές στις Θερμοπύλες και οι τέσσερις πισίνες στον Κονιαβίτη (η μία είναι στην περίφημη «πηγή της Αφροδίτης») έχουν κόσμο μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κάθε πηγή στην περιοχή έχει νερά με διαφορετική θερμοκρασία, διαφορετική σύσταση και διαφορετικές ιαματικές ιδιότητες.

Στις Θερμοπύλες το νερό είναι πιο ζεστό από οπουδήποτε αλλού, είναι στους 42°C, έχει μεγάλη ποσότητα θείου και μυρίζει πιο έντονα, και προσφέρεται για μικρής διάρκειας μπάνιο (το πολύ 20 λεπτά), γιατί η υψηλή θερμοκρασία σε εξαντλεί. Υπάρχει και καταρράκτης. Στις υπόλοιπες πηγές μπορείς να καθίσεις περισσότερο (στη Δαμάστα υπάρχει κόσμος που μένει ώρες μέσα στο νερό).

Τα λουτρά της Υπάτης είναι οργανωμένα, με είσοδο, και από τα πιο δημοφιλή χειμώνα-καλοκαίρι, ενώ θερμά λουτρά μπορεί να βρει κανείς στην Παλαιοβράχα, στη Σπερχειάδα και στο Πλατύστομο. Θερμές πηγές στη Φθιώτιδα υπάρχουν επίσης στις περιοχές του Δομοκού (Δρανίστα – Καΐτσα, Εκκάρα, Γαβράκια, Γερακλί) καθώς και στο Αρχάνι, στα δυτικά του νομού.

Θερμοπύλες. Φωτ.: Μ. Hulot/LIFO

Ψωρονέρια. Φωτ.: Μ. Hulot/LIFO

Κείμενο: M. Hulot

πηγή