Το λευκαδίτικο παραδοσιακό παιχνίδι Αμπαλί στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Είναι πλέον γεγονός. Το Αμπαλί μας, το λευκαδίτικο παραδοσιακό παιχνίδι με τις ξύλινες μπάλες είναι πλέον επίσημα καταχωρημένο στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που τηρείται σε συνεργασία με την UNESCO, μαζί με τη λευκαδίτικη λαδόπιτα.

Οι σχετικές αποφάσεις υπεγράφησαν από την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, παρουσία του Βουλευτή Ν. Λευκάδας, Θανάση Καββαδά.

Έτσι μαζί με το καρσάνικο κέντημα, τις φακές Εγκλουβής, τη λαδόπιτα και το πορσάνικο μαχαίρι, η Λευκάδα έχει 5 εγγραφές στον κατάλογο, περισσότερες από κάθε άλλη περιοχή.

Η πρωτοβουλία και η προετοιμασία είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Βουλευτή Λευκάδας κ. Αθανάσιου Καββαδά, με τον Σύλλογο Λευκαδίων Ηλιούπολης & Γύρω Δήμων «Η Φανερωμένη» και ιδιαίτερα με την κ. Ελένη Φουρλάνου. Η προσπάθεια για το Σύλλογο Λευκαδίων  ξεκίνησε επί προεδρίας κ. Ευάγγελου Γεωργάκη και ολοκληρώθηκε επί προεδρίας του κ. Χρ. Γιάννη Φουρλάνου.

Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας, διότι η Λευκάδα είναι πλέον η περιοχή της Ελλάδας με τις περισσότερες εγγραφές στον κατάλογο, ο οποίος τηρείται από το Υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο σχετικής συνεργασίας με την UNESCO.

Επισημαίνουμε ότι το “Αμπαλί” είναι το παιχνίδι που είναι σήμα κατατεθέν της αστικής λευκαδίτικης παράδοσης.

Ο Σύλλογός μας εκφράζοντας αυτήν την παράδοση, από το 1996 προχώρησε στην αναβίωση του.

Η απόφαση αυτή έτυχε καθολικής αποδοχής κι αυτό φαίνεται από την προσέλευση του κόσμου.

Επώνυμοι και απλοί πολίτες από την Ηλιούπολη και από τη Λευκάδα προσέρχονται και παίρνουν μέρος.

Κάθε χρόνο τον μήνα Μάιο πραγματοποιείται τουρνουά “Αμπαλί” με τη συμμετοχή λευκαδίτικων ομάδων και ομάδων από την Ηλιούπολη και τους γύρω δήμους.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι το παιχνίδι αυτό προάγει τη φιλία και απαιτεί συνεργασία σώματος και πνεύματος.

Ευχαριστούμε το Βουλευτή Λευκάδας κ. Αθ. Καββαδά και όσους εργάστηκαν για αυτή την επιτυχία. Ελπίζουμε σύντομα να ανταμώσουμε και να παίξουμε μαζί Αμπαλί.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα τη Γεν. Γραμματέα του ΔΣ κ. Άννα Ροντογιάννη και την αντιπρόεδρο κ. Μαριλένα Καραγιάννη καθώς και τα υπόλοιπα μέλη του Δ. Σ. για την αμέριστη συμπαράστασή τους.

Για το ΔΣ
Ο πρόεδρος
Χρ. Γιάννης Φουρλάνος.