Επίσκεψη στο μουσείο με συνταγή γιατρού για τους Βέλγους με burn out

Associated Press

Δωρεάν επισκέψεις για ασθενείς που διαγιγνώσκονται με στρες, υπερκόπωση και ψυχικές διαταραχές

Επίσκεψη στο μουσείο, κυριολεκτικά με συνταγή γιατρού, θα μπορούν να κάνουν οι Βέλγοι, καθώς οι Βρυξέλλες προσπαθούν να αποκαταστήσουν την πνευματική υγεία των πολιτών εν μέσω της πανδημίας κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο ενός τρίμηνου, πιλοτικού προγράμματος, οι ασθενείς που διαγιγνώσκονται με στρες στο νοσοκομείο του Brugmann (ένα από τα μεγαλύτερα στη βελγική πρωτεύουσα) θα μπορούν να επισκεφτούν εντελώς δωρεάν πέντε μουσεία της πόλης.

Τα αποτελέσματα του «πειράματος» θα δημοσιευτούν την επόμενη χρονιά, με τους επιστήμονες να ελπίζουν πως οι επισκέψεις στα μουσεία θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του burnout και μορφών ψυχικής διαταραχής.

Η Delphine Houba, δημοτική σύμβουλος των Βρυξελλών που είναι υπεύθυνη για τα πολιτιστικά ζητήματα, λέει ότι εμπνεύστηκε από ένα αντίστοιχο πρόγραμμα στο Κεμπέκ του Καναδά, όπου γιατροί μπορούν να «γράψουν» ως και πενήντα επισκέψεις σε μουσεία για τους ασθενείς. 

«Η κρίση του Covid εντείνει το στρες, το burnout και άλλες παθολογικές καταστάσεις» υπογραμμίζει η Houba στη βελγική εφημερίδα L’Echo. Οι ασθενείς θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν δωρεάν τα μουσεία Grand Place, Fashion & Lace στη Rue de la Violette, το Sewer Museum, την Manneken-Pis’s Wardrobe (κοντά στο πασίγνωστο αγαλματίδιο) αλλά και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στην Place Sainte-Catherine.

Η Houba ελπίζει πως ιδιωτικά μουσεία και γκαλερί θα συμπεριληφθούν εθελοντικά στο πρόγραμμα, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους. «Είμαι βέβαιη πως τα βελγικά μουσεία θα δείξουν την αλληλεγγύη τους προς τα ευάλωτα κοινά, προσφέροντας τους δωρεάν πρόσβαση και υποστήριξη (…) Όμως οι αποφάσεις θα ληφθούν από τα ιδρύματα, με βάση την εμπειρία της πιλοτικής εφαρμογής».

Η ίδια πάντως εμφανίζεται σίγουρη πως τα αποτελέσματα θα είναι θετικά: «Έχει δειχθεί πως η τέχνη μπορεί να ωφελήσει την υγεία, τόσο την ψυχική όσο και τη φυσική».

Με πληροφορίες από Guardian

Πηγή