Τουρισμός 2021: Το 95% των πολιτών έτοιμοι να ταξιδέψουν μόλις αρθούν οι απαγορεύσεις – Τι πιστεύουν για τεστ, καραντίνα και εμβόλια

Πηγή φωτό: Pixabay

Από τη Χριστίνα Λαϊνοπούλου

To 95% των ταξιδιωτών επιθυμούν να ταξιδέψουν μόλις αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί.

Αυτό προκύπτει από έρευνα που διενήργησε η SchengenVisaInfo.com σε δείγμα 8.205 ταξιδιωτών από διαφορετικά μέρη από όλο τον κόσμο. Το 41% των ερωτηθέντων ταξιδεύουν περισσότερες από τρεις φορές το χρόνο, το 20,5% τρεις φορές ετησίως και οι υπόλοιποι τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.

Το 87% δήλωσε ότι χρειάζεται απεγνωσμένα διακοπές/ ταξίδι σε προορισμό εκτός της χώρας τους.

Όσον αφορά τους κυριότερους λόγους για ταξίδια μόλις ανοίξουν τα σύνορα, το 74% δήλωσε ότι θα ταξιδέψει πρώτα για να επισκεφθεί μέλη της οικογένειας και φίλους. Μόλις το 17% σκοπεύει να ταξιδέψει για λόγους αναψυχής, το 14% για να εξερευνήσει νέους προορισμούς και οι υπόλοιποι για άλλους λόγους συμπεριλαμβανομένης της εργασίας (8%).

Το 54% πιστεύει ότι παρά την εξάπλωση του ιού και των παραλλαγών τους σε όλο τον κόσμο, δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος στα ταξίδια στο εξωτερικό αυτή τη στιγμή. Ενώ μόλις το 12% πιστεύει ότι τα ταξίδια συνεπάγονται κινδύνους, οι υπόλοιποι 34% δήλωσαν ότι ενδέχεται να υπάρχει κίνδυνος αλλά χωρίς να είναι σίγουροι.

Παρόλ’ αυτά, οι ελπίδες τους οτι θα μπορέσουν να ταξιδέψουν αυτή τη χρονιά παραμένουν συγκρατημένες αφού μόνο το 29% πιστεύει ότι θα είναι εφικτό, το 37% δεν είναι τόσο σίγουροι ότι τα ταξίδια στο εξωτερικό θα είναι εφικτά και οι υπόλοιποι δεν είναι σίγουροι.

Το 71% δήλωσε ότι τα ζευγάρια υποφέρουν περισσότερο από τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί για να συγκρατηθεί η διασπορά του ιού, το 17% ότι οι οικογένειες υποφέρουν περισσότερο, το 6% οι εργαζόμενοι και το 2,5% οι σπουδαστές.

Οι περισσότεροι ερωτηθέντες επισημαίνουν ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της διασποράς του ιού στα ταξίδια είναι τα υποχρεωτικά τεστ με την άφιξη στον προορισμό (62%) και η καραντίνα (17%). Ωστόσο το 47% (σε δεύτερη ερώτηση για το ζήτημα) πιστεύει ότι ο συνδυασμός του τεστ, της καραντίνας και ενός δεύτερου τεστ είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος.

Το 59% δήλωσε ότι δεν πρέπει το εμβόλιο να γίνει υποχρεωτικό στους ταξιδιώτες, και οι υπόλοιποι πιστεύουν ότι θα πρέπει να γίνει προϋπόθεση στα ταξίδια.

Το 81% δήλωσε εξοικειωμένο με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ενώ το 19% δεν έχει ακούσει για αυτά.

Η έρευνα διεξήχθη από τις 20 Φεβρουαρίου έως τις 20 Μαρτίου. Οι ηλικιακές ομάδες με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στο δείγμα ερωτηθέντων ήταν οι 20-26 (2.151), οι 27-34 (2.826) και οι 35-45 (1.779).

Πηγή