Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) θέτοντας στο κέντρο του το ερώτημα «Ποια είναι τα Πρόσωπα του Ήρωα;», παρουσίασε το πρόγραμμα του νέου θεματικού κύκλου εκδηλώσεων για το 2021.
Στο πνεύμα των ημερών το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) μάς παρουσίασε online το πρόγραμμα του νέου θεματικού κύκλου εκδηλώσεων, με τίτλο «Πρόσωπα του Ήρωα», με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Τα «Πρόσωπα του Ήρωα» φωτίζονται μέσω της Τέχνης
Ο κύκλος εκδηλώσεων «Πρόσωπα του Ήρωα» συναντά θεματικά τους βασικούς πυλώνες προγραμματισμού, που το ΚΠΙΣΝ είχε μέχρι και σήμερα, δηλαδή τις εικαστικές τέχνες, τη μουσική, τον χορό, το θέατρο, τις αναγνώσεις, τις διαλέξεις και τα εκπαιδευτικά εργαστήρια για ενήλικες και παιδιά και έρχεται να συμπληρώσει τις καθιερωμένες εκδηλώσεις και προγράμματά του. Την ίδια στιγμή αποτέλεσαν και ευκαιρία για την ανάπτυξη συνεργασιών του Κέντρου Πολιτισμού με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και την Εθνική Λυρική Σκηνή που συστεγάζονται – και όχι μόνο.
«Μέσα από τον νέο αυτό θεματικό κύκλο εκδηλώσεων «φωτίζονται» εκφάνσεις του ηρωικού προτύπου από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα και παρατηρείται πώς αυτό το πρότυπο αποτυπώνεται μέσα από την τέχνη» είπε η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΚΠΙΣΝ, κα Έλλη Ανδριοπούλου καλωσορίζοντάς μας στη διαδικτυακή εκδήλωση.
Το πρόγραμμα ως ευκαιρία να εξυψώσουμε τον ήρωα δίπλα μας και μέσα μας
Με μια ευχή να επιστρέψουμε σύντομα στην κανονικότητά μας όπως τη γνωρίζαμε και να συναντηθούμε ξανά στις εγκαταστάσεις του ΚΠΙΣΝ η κα Έλλη Ανδριοπούλου έδωσε τον λόγο στην κα Μίλυ Πασχάλη, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΙΣΝ, το οποίο στηρίζει με τη δωρεά του τις εκδηλώσεις του προγραμματισμού για το 2021.
Τον τελευταίο σχεδόν έναν χρόνο, το ΚΠΙΣΝ ήταν σε θέση να προσαρμόσει το πρόγραμμα του και να μεταφέρει τη δράση του ψηφιακά με χιλιάδες εκδηλώσεις, γι’ αυτό και η κα Πασχάλη αναφέρθηκε στη στάση του Ιδρύματος που «εν μέσω πανδημίας παρέμεινε ενεργό, δραστήριο και πρωτοπόρο αφουγκραζόμενο τις ανάγκες της κοινωνίας, παρά τις αντίξοες συνθήκες». Και συμπλήρωσε πως «ο επετειακός προγραμματισμός έρχεται για να μάς θυμίσει πως όλοι μέσα μας κρύβουμε έναν ήρωα».
Αναφερόμενη στον Οδυσσέα του Ομήρου και τη μυθική μορφή του Κολοκοτρώνη και του Καραϊσκάκη μέχρι τον Μπάτμαν και τον Σούπερ Μαν της σύγχρονης μαζικής κουλτούρας, τόνισε πως «ο ήρωας είναι κάποιος που πάντα ξεχωρίζει με τις δυνάμεις και την προσφορά του». Γι’ αυτό και τη σημερινή εποχή της υγειονομικής -και όχι μόνο – κρίσης που διανύουμε, οι ήρωες παίρνουν τη μορφή όλων εκείνων που με προσωπικό κόστος μάχονται για αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της έκτακτης κατάστασης, όπως είναι οι γιατροί και οι επιστήμονες. Παράλληλα οι καλλιτέχνες, οι οποίοι έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την πανδημία, με το έργο τους και την καλλιτεχνική τους δημιουργία έχουν γίνει σε όλους μας σήμερα πιο απαραίτητοι από ποτέ.
Η φιλοσοφία πίσω από τον σχεδιασμό του επετειακού προγραμματισμού
Στη συνέχεια η κα Γαβριέλλα Τριανταφύλλη, Διευθύντρια Προγραμματισμού και Παραγωγής του ΚΠΙΣΝ προχώρησε σε ανακοίνωση των highlights του θεματικού προγραμματισμού, τονίζοντας τη λογική πίσω από τη σύνθεση του πολυσυλλεκτικού προγράμματος: «Η επιλογή των εκδηλώσεων του θεματικού προγραμματισμού αναδύεται μέσα από τη φιλοσοφία που διέπει συνολικά τη λειτουργία του ΚΠΙΣΝ από την αρχή της δραστηριοποίησής του», επεσήμανε συμπληρώνοντας πως ο φετινός προγραμματισμός σχεδιάστηκε με βασικό άξονα την ανάπτυξη συνεργιών και τη γενικότερη εξωστρέφεια του οργανισμού. Έννοιες όπως «ήρωας» και «ηρωισμός» θα αναδειχθούν μέσα από το σύνολο των εκδηλώσεων του προγράμματος, ενώ ο συνεκτικός ιστός που διαπερνά το σύνολο του θεματικού προγραμματισμού, είναι η πρόθεση να τεθεί το ερώτημα «Πώς αποτυπώνεται το ηρωικό πρότυπο στην πορεία της τέχνης;».
Όλες οι δράσεις που περιλαμβάνονται στα «Πρόσωπα του Ήρωα» λαμβάνουν υπόψιν τις παρούσες συνθήκες της πανδημίας και όλες έχουν σχεδιαστεί ταυτόχρονα τόσο για διαδικτυακή παρουσίαση, όσο και για να φιλοξενήσουν κοινό όταν τα κυβερνητικά μέτρα το επιτρέψουν αργότερα.
Οι ψηφιακές εκδηλώσεις ήρθαν για να μείνουν;
Από το πρώτο κιόλας διάστημα, όταν ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού, το ΚΠΙΣΝ ήρθε αντιμέτωπο με τις νέες προκλήσεις αναζητώντας νέους τρόπους προσέγγισης του κοινού. Ξεκίνησαν μέσα στο 2020 με κάποιες διαδικτυακές εκδηλώσεις, όπως τις Αναγνώσεις, αλλά και μια σειρά διαδικτυακών συναυλιών, ειδικά σχεδιασμένων για τις κάμερες, αρχικά μικρότερων και έπειτα μεγαλύτερων, όπως τη «Μετέωρη» συναυλία του καταξιωμένου συνθέτη Δημήτρη Καμαρωτού.
Έτσι ο σχεδιασμός των δράσεων για το πλαίσιο του θεματικού προγραμματισμού τώρα, ήταν αρκετά πιο σαφής και εύκολο να υλοποιηθεί και να επεκταθεί σε ακόμα περισσότερες εκφάνσεις της συνολικής δραστηριοποίησης του οργανισμού. Όπως μας ανέφερε και η Γαβριέλλα Τριανταφύλλη, όλες οι δράσεις αυτή τη στιγμή είναι σχεδιασμένες για ψηφιακή παρουσίαση, με την Έλλη Ανδριοπούλου να συμπληρώνει πως αρχικά η πολύ γρήγορη μετάβαση των δράσεων στον ψηφιακό κόσμο ήταν μία λύση για να κρατηθεί ζωντανή η επαφή με το κοινό, όμως στην πορεία έγινε αντιληπτή η σπουδαιότητα προσέγγισης κοινού εκτός γεωγραφικών ορίων.
Τελικά αυτές διαδικτυακές μεταδόσεις ήρθαν για να μείνουν; «Ναι, είναι κάτι το οποίο εμάς μας έδωσε πολύ μεγάλη χαρά, γιατί ακόμα και όταν θα μπορούμε να έχουμε κοινό εδώ μαζί – κάτι που ευχόμαστε να γίνει σύντομα – θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις δράσεις μας και διαδικτυακά έτσι ώστε να μεγεθύνουμε τον αντίκτυπό τους και εκτός Αττικής», τόνισε η κα Ανδριοπούλου.
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.