CRAFT LAB: Προβολή της καρσάνικης βελονιάς και της παραδοσιακής υφαντικής τέχνης στην Ιταλία

Αναγέννηση της τοπικής δεξιοτεχνίας μέσω του έργου Craft Lab που συμμετέχει ως εταίρος το Επιμελητήριο Λευκάδας

Με την ευκαιρία της 84ης διοργάνωσης της έκθεσης « Fiera del Levante»που λαμβάνει χώρα στο Μπάρι, το έργο CRAFT LAB ξεκινά με τον δικό του εκθεσιακό χώρο στο περίπτερο, Ν. 424-425, ως μέρος των τελικών δράσεων του έργου που στοχεύουν στην ενίσχυση της αξίας της κοινής καλλιτεχνικής κληρονομιάς και πολιτιστικής ταυτότητας της Απουλίας και των Ιονίων Νήσων.

Το περίπτερο του CRAFT LAB υποδέχεται τους επισκέπτες της « Fiera del Levante», από τις 3 έως τις 11 Οκτωβρίου 2020 και προβάλλονται τα έργα που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων πρακτικής εκμάθησης στον τομέα του υφάσματος, του ψηφιδωτού και των κεραμικών που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι στην στη Λευκάδα, την Κέρκυρα, την Κεφαλονιά, και στις περιοχές τις Ιταλίας Martina Franca, Gravina di Puglia και Grottaglie.

Ο επισκέπτης μπορεί να βρει στο περίπτερο εκθέματα άρρηκτα συνδεδεμένα με την παράδοση της Λευκάδας : έργα με την καρσάνικη βελονιά και την παραδοσιακή υφαντική τέχνη του αργαλειού.

Κάνοντας μία ανασκόπηση και ξεκινώντας από την αρχή, το έργο CRAFT LAB προσέφερε την ευκαιρία σε 60 νέους ενδιαφερόμενους, 30 από την Ιταλία και 30 από την Ελλάδα, να παρακολουθήσουν εργαστήρια συνολικής διάρκειας 120 ωρών, για να συνδυάσουν παραδοσιακές και καινοτόμες δεξιότητες, αποκτώντας τα εργαλεία για να βελτιώσουν την επαγγελματική τους προοπτική, μέσω της έναρξης επιχειρήσεων start ups που προσανατολίζονται στην ανάκαμψη των παλαιών επαγγελμάτων.

Το Επιμελητήριο Λευκάδας επιθυμώντας να σταθεί αρωγός στη διατήρηση της παράδοσης των τεχνών που χάνονται στον χρόνο, οργάνωσε εργαστήριο πρακτικής εκμάθησης παλαιών τεχνών/τεχνικών στον τομέα του υφάσματος (παραδοσιακός αργαλειός και κέντημα).

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Σκιαδαρέσης Σωτήρης