Πρόσκληση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας για την αποστολή αρχειακού υλικού για τη Νικόπολη και τα μνημεία της

Την αποστολή αρχειακού υλικού που αφορά τη Νικόπολη και τα μνημεία της ζητά η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας στα πλαίσια του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η ανακοίνωση της Εφορείας αναφέρει:

Η Ελλάδα συμμετέχει από το έτος 1996 στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ), ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που θεσπίστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991. Στόχος του προγράμματος είναι να φέρει το ευρύ κοινό, ιδιαίτερα τους νέους, σε επαφή με την πολιτιστική τους κληρονομιά μέσα από ποικίλες βιωματικές δράσεις (εκθέσεις, συναυλίες, δημιουργικά εργαστήρια, παραστάσεις, κ.α.). Ο φετινός εορτασμός, ωστόσο, προσαρμοσμένος στις συνθήκες που δημιουργήθηκαν με την πανδημία του COVID-19, θα είναι ψηφιακός.

Το κοινό ευρωπαϊκό θέμα του εορτασμού για το έτος 2020 είναι «Πολιτιστική Κληρονομιά και Εκπαίδευση – η δια βίου μάθηση / Heritage and Education: learning for life», ένα θέμα διαχρονικό, ευρύτατο και πολυδιάστατο. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας προτίθεται να λάβει μέρος στη δράση σχεδιάζοντας μία ψηφιακή, διαδραστική εφαρμογή αφιερωμένη στη Νικόπολη, έναν διαχρονικό πόλο έλξης μελετητών, καθηγητών, καλλιτεχνών, μαθητών, Ελλήνων και ξένων. Παράλληλα, η Νικόπολη αποτέλεσε και αποτελεί έως σήμερα ένα υπαίθριο «σχολείο», καθώς διαχρονικά όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης εντάσσουν στο πρόγραμμα των εκπαιδευτικών τους εκδρομών μία επίσκεψη στα μνημεία της.

Προκειμένου για την συγκέντρωση υλικού για την υλοποίηση της δράσης μας, παρακαλούμε όπως μας αποστείλετε φωτογραφίες, κάρτες, αφίσες, δημοσιεύσεις στον τύπο ή/και άλλο σχετικό υλικό, που πιθανόν διατηρείτε στο αρχείο σας, από επισκέψεις προσωπικές ή επιστημόνων και γενικότερα ανθρώπων του πνεύματος, Ελλήνων και ξένων, αλλά και μαθητικών ή φοιτητικών ομάδων στη Νικόπολη και τα μνημεία της. Το υλικό θα πρέπει να συνοδεύουν πληροφορίες, όπως έτος λήψης ή δημοσίευσης της φωτογραφίας, εικονιζόμενα πρόσωπα ή σχολικές μονάδες και θέση. Σε περίπτωση που το υλικό σας δεν είναι ψηφιοποιημένο, η Υπηρεσία μας προτίθεται -με την συνεργασία σας- να προχωρήσει στην ψηφιοποίησή του. Το παραχωρηθέν υλικό θα χρησιμοποιηθεί μόνο στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης και με αναφορά της πηγής προέλευσής του.

Η αποστολή θα γίνεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση amnicopolis@gmail.com έως και την 15η Σεπτεμβρίου, δεδομένου ότι η εφαρμογή θα παρουσιαστεί στο κοινό το τριήμερο του εορτασμού, 25-27 Σεπτεμβρίου 2020.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συμμετοχή σας.

Η προϊσταμένη της ΕΦΑ Πρέβεζας
Ανθή Αγγέλη, Αρχαιολόγος​

Πηγή