Μια νέα ταινία για την καραντίνα που επιβλήθηκε στην κινεζική πόλη Γουχάν, όπου διαγνώστηκε, τον Δεκέμβριο του 2019, ο πρώτος με συμπτώματα της νόσου COVID-19, έδωσε στη δημοσιότητα ο Κινέζος καλλιτέχνης και ακτιβιστής Άι Γουέι Γουέι. Πηγή για τα πλάνα του ντοκιμαντέρ “CoroNation” που έχει διάρκεια δύο ωρών, ήταν η καθημερινότητα των κατοίκων της Γουχάν κατά τη διάρκεια του «λουκέτου».

Παρόλο που ο Κινέζος ακτιβιστής καλλιτέχνης ζει στο Βερολίνο και εκεί πέρασε την καραντίνα βρήκε τρόπο και έκανε την παραγωγή εξ αποστάσεως με τους κατοίκους της πόλης.

Πρωταγωνιστούν οι κούριερ, οι οποίοι παραδίδουν βασικά αγαθά σε ανθρώπους που δεν μπορούν να βγουν από την κατοικία τους, γιατροί που φορώντας προστατευτικές στολές δίνουν μάχη στην πρώτη γραμμή και άνθρωποι που θρηνούν κρατώντας τη στάχτη των προσφιλών τους προσώπων που δεν μπόρεσαν να είναι μαζί τους είτε στη διάρκεια της νοσηλείας, αλλά ούτε στην τελετή της κηδείας τους.

Ο Άι Γουέι Γουέι ασκεί κριτική και στον τρόπο που η χώρα του διαχειρίστηκε την πανδημία, στον έλεγχο που άσκησε στα ΜΜΕ, στην πλύση εγκεφάλου στους πολίτες αλλά και στην ενεργοποίηση ενός μηχανισμού κοινωνικού ελέγχου για να χειραγωγήσει τους πολίτες υποβαθμίζοντας την πανδημία. Ο Άι Γουέι Γουέι πιστεύει ότι η κινεζική κυβέρνηση θέλησε να υποβαθμίσει την πανδημία που θα είχε τόσο κοινωνικές όσο και οικονομικές επιπτώσεις στην κραταιά παγκόσμια οικονομία και μόνο μετά την επιβολή καραντίνας στο γενικό πληθυσμό κατανόησαν την έκτασή της. «Στην αρχή είπαν ότι δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο σε μια απόπειρα να αποτρέψουν τον πανικό του κόσμου», λέει ο δημιουργός της ταινίας. Έχοντας την εμπειρία της έξαρσης του SARS, πίστεψαν ότι απλώς θα εξασθενούσε.

Τα γυρίσματα της ταινίας που είναι και το πρώτο εκτενές και καλλιτεχνικό ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκε για τον ιό κράτησαν δυο μήνες και έγιναν σχεδόν σε συνθήκες «παρανομίας», αφού οι κινεζικές αρχές έλεγχαν κάθε πληροφορία που όπως υποστήριζαν μπορεί να είναι επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια.

Το ντοκιμαντέρ “CoroNation” είναι εδώ και λίγες ημέρες διαθέσιμο διεθνώς στο Vimeo on Demand και, στις ΗΠΑ, στο Demand Alamo Drafthouse.

Πηγή