Έρευνα ΕΒΕΑ: Γενναία μέτρα στήριξης του εσωτερικού τουρισμού ζητούν οι Έλληνες – Πόσο εμπιστεύονται πρωτόκολλα & μέτρα

Πηγή φωτό: Pixabay

Πολύ έως αρκετά θα βοηθήσουν οι προσπάθειες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα, στην αντιμετώπιση του προβλήματος στον ελληνικό τουρισμό, δήλωσε το 36% των ερωτηθέντων σε έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) στην Αττική για τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από τον κορωνοϊό.

Περαιτέρω, ένα δήλωσε 30% ότι τα μέτρα θα βοηθήσουν μέτρια και άλλο ένα 30% ότι θα βοηθήσουν από λίγο έως καθόλου.

Οι άνδρες είναι ελαφρώς πιο απαισιόδοξοι από τις γυναίκες ως προς το συγκεκριμένο ερώτημα ενώ οι ηλικίες άνω των 60 και οι συνταξιούχοι πολύ πιο αισιόδοξοι (51% και 49% αντίστοιχα είπαν ότι τα μέτρα θα βοηθήσουν αρκετά έως πολύ) από τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες. Οι επιχειρηματίες είναι οι πιο απαισιόδοξοι για την αποτελεσματικότητα των μέτρων (41%).

Στην ερώτηση, πόσο θα βοηθήσουν τα ιατρικά πρωτόκολλα για τουρίστες και ξενοδοχεία, στην προστασία από κρούσματα, το 36% του δείγματος δήλωσε από αρκετά έως πολύ, το 31% λίγο έως καθόλου και το 28% μέτρια.

Οι άνδρες πιστεύουν πιο πολύ στα πρωτόκολλα από τις γυναίκες (40% έναντι 33%) καθώς και οι μεγαλύτερες ηλικίες, ιδίως από 60 και άνω (52%). Το ίδιο πιστεύουν οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι (49% και 40%), ενώ τα πρωτόκολλα εμπιστεύονται περισσότερο οι άνθρωποι με άνετη οικονομική κατάσταση (44%).

Το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι η κρίση κορωνοϊού θα δημιουργήσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα στις επιχειρήσεις ανέρχεται σε 75% (το πιστεύουν πολύ ή αρκετά), με παρόμοια ποσοστά σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και τα είδη απασχόλησης.

Παράλληλα, το 74% δήλωσε ότι χρειάζονται πολύ ή αρκετά, πρόσθετα γενναία μέτρα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού, ανεξάρτητα από την ηλικιακή βαθμίδα. Μικρή διαφοροποίηση παρατηρείται στους ερωτηθέντες με άνετη οικονομική κατάσταση, οι οποίοι δήλωσαν το ίδιο στο μικρότερο ποσοστό έναντι των υπολοίπων επιπέδων εισοδήματος, 67%.

Το 48% πιστεύει ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα βοηθήσουν από αρκετά έως πολύ στο πρόβλημα της οικονομίας και της αγοράς, με πιο αισιόδοξους τους συνταξιούχους (60%), τους άνω των 60 ετών (62%) και όσους έχουν άνετη οικονομική κατάσταση (59%).

Η έρευνα διεργήθηκε από την Pulse RC για λογαριασμό του ΕΒΕΑ από τις 2 έως τις 6 Ιουλίου του 2020 σε δείγμα 1.016 ενηλίκων με δικαίωμα ψήφου.

Πηγή