Ευρωπαϊκός τουρισμός: Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και στροφή στα ταξίδια εντός ΕΕ, ο δρόμος για την ανάκαμψη

Η πρόσβαση στην οικονομική στήριξη αποτελεί προτεραιότητα για την τουριστική βιομηχανία στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η πανδημία, ενώ η στροφή στον εσωτερικό τουρισμό είναι η ενδεδειγμένη στρατηγική για την επανεκκίνηση του τουρισμού.

Σε αυτό συμφώνησαν οι επαγγελματίες του τουρισμού, με εξαίρεση εκείνους από τις γερμανόφωνες αγορές, σε διαδικτυακές ψηφοφορίες που διενήργησε η Ένωση Ευρωπαϊκού Τουρισμού- ΕΤΟΑ, στις ΗΠΑ, στο Μπενελούξ, στις γερμανόφωνες αγορές της Ευρώπης και στην Ισπανία, στο οποίο συμμετείχαν 1.000 εκπρόσωποι μελών της Ένωσης (τουρ οπερέιτορ, μεσάζοντες, τουριστικές επιτροπές της Ευρώπης, ξενοδοχεία, ατραξιόν, εταιρίες τεχνολογίες και άλλοι πάροχοι τουριστικών υπηρεσιών όλων των μεγεθών).

Στην αξιολόγηση των μεγαλύτερων προκλήσεων για τη βιομηχανία ακολουθεί το ζήτημα των ακυρώσεων και των επιστροφών χρημάτων.

Ενώ η πρόσβαση σε ρευστότητα παραμένει κορυφαία προτεραιότητα, τα σχέδια για ανάκαμψη χρειάζεται να συνοδευτούν από περισσότερη ενημέρωση που αφορά πλάνο δράσεων. Απαιτείται, συμφώνησαν οι τουριστικοί επαγγελματίες και φορείς, κοινή πορεία όσον αφορά τα εφαρμόσιμα πρότυπα και τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Στο πλαίσιο αυτό τίθενται ερωτήματα όπως, πόσοι άνθρωποι θα επιτρέπεται να επιβαίνουν σε τουριστικά λεωφορεία; Θα υπάρξουν νέα πρωτόκολλα καταγραφής υγείας; Η διεθνής συνεργασίας είναι απαραίτητη και αποτελεί προτεραιότητα στη δραστηριότητα λόμπι μας, επισημαίνει η ΕΤΟΑ.

Τα εσωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν θα ανοίξουν πριν τα εξωτερικά σύνορα, όπως επιβεβαιώνεται και από τον πρόσφατο οδικό χάρτη της ΕΕ για την άρση των περιοριστικών μέτρων, και η εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά αποτελεί το νέο σημείο εστίασης των επιχειρήσεων και των προορισμών που σχεδιάζουν την ανάκαμψή τους.

Η καλύτερη κατανόηση της αγοράς όσον αφορά τη ζήτηση των ευρωπαίων καταναλωτών θα είναι αναγκαία, τονίζει η ΕΤΟΑ. Για τις μακρινές αγορές, η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει κλειδί.

Σε webinar στις 21 Απριλίου, το 70% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η επιστροφή στοιχειώδους κίνησης από τις ΗΠΑ δεν αναμένεται να γίνει πριν το 2021.