Πρεμιέρα μέτρων για το «Μένουμε Σπίτι το Πάσχα» – Δρακόντεια μέτρα σε Εθνικές Οδούς και βαριά πρόστιμα

NATALIIA GORSHA VIA GETTY IMAGES

Έλεγχοι και σε λιμάνια, σταθμούς τραίνων και ΚΤΕΛ όσους επιμένουν να πάνε στο χωριό.

Έτοιμη να εφαρμόσει το σχέδιό της για το «σφράγισμα» των διοδίων αλλά και των επαρχιακών δικτύων είναι η Ελληνική Αστυνομία, με στόχο να γίνει πράξη το δόγμα «Μένουμε Σπίτι και το Πάσχα».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έστειλε την Τετάρτη το μήνυμα δηλώνοντας ότι «τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα, η μάχη συνεχίζεται και ο Απρίλιος είναι ένας σημαντικά κρίσιμος μήνας. Η οποιαδήποτε προσπάθεια μετακίνησης από τα αστικά κέντρα προς την ύπαιθρο δημιουργεί προϋποθέσεις μεταφοράς του ιού και αυτό δεν μπορούμε ούτε να το ρισκάρουμε ούτε να το επιτρέψουμε».

Έτσι, ξεκινούν από σήμερα οι αυστηροί έλεγχοι στα διόδια των Εθνικών Οδών, στους παράδρομους των Εθνικών Οδών αλλά και σε όλα τα επαρχιακά οδικά δίκτυα. Περιπολικά θα βρίσκονται όλο το 24ωρο στα διόδια εισόδου και εξόδου των μεγάλων αστικών κέντρων. Τα αυστηρά πρόστιμα, ύψους 300 ευρώ, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για όσους είχαν σκοπό να το ρισκάρουν και να πάνε για Πάσχα στο χωριό.

Παράλληλα, όμως ξεκινούν οι έλεγχοι σε όλα τα λιμάνια από το Λιμενικό, ενώ το ίδιο αυστηρό θα είναι το πλαίσιο στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και στα ΚΤΕΛ. Από εκεί θα μπορούν να φύγουν για προορισμούς της περιφέρειας μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι, χωρίς όμως να έχουν δυνατότητα επιστροφής στα αστικά κέντρα μέχρι τις 27 Απριλίου, ημερομηνία λήξης των απαγορεύσεων κυκλοφορίας. Οι μόνιμοι κάτοικοι περιοχών εκτός πόλεων θα μπορούν να ταξιδέψουν μόνο εάν έχουν πάνω τους εκκαθαριστικό σημείωμα που δείχνει τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας.

Αποτρεπτικά για τους απείθαρχους δεν θα λειτουργήσει μόνο το αυξημένο πρόστιμο αλλά και κυρώσεις, όπως η αφαίρεση πινακίδων για 60 ημέρες.

Όσον αφορά στους εργαζόμενους στα αστικά κέντρα με μόνιμη κατοικία εκτός πόλεων, δηλαδή σε άλλους νομούς, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κάνοντας χρήση της άδειας τους και μετακινούμενοι προς την μόνιμη κατοικίας τους για τις μέρες του Πάσχα δεν έχουν την δυνατότητα επιστροφής στην εργασία τους, αφού η βεβαίωση εργοδότη αφορά την κίνηση εντός νομού εργασίας και μόνο για τις ώρες εργασίας.

Όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς χθες, υπάρχουν και περιπτώσεις που έχουν προβληματίσει τις Αρχές. Η πρώτη αφορά στις μετακινήσεις πολιτών με βεβαιώσεις τύπου Α εργοδότη, οι οποίες αφορούν σε άτομα που δεν απασχολούνται σε αυτές λόγω αναστολής συμβάσεων. Όπως είπε, στην περίπτωση που κατά την διεξαγωγή σχετικού ελέγχου αποδειχθεί κάτι τέτοιο, στον εργοδότη θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις περί ανασφάλιστων εργαζομένων, δηλαδή 10.500 ευρώ πρόστιμο και στον φέροντα την βεβαίωση θα ασκηθούν οι προβλεπόμενες ποινικές διώξεις.

Πηγή