Yusra Mardini: Από τη βομβαρδισμένη Συρία στους Ολυμπιακούς του Ρίο

Η απίστευτη ιστορία που έγινε βιβλίο το οποίο κυκλοφορεί και στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

 

Ηταν δεινή κολυμβήτρια από τα παιδικά της χρόνια, αλλά το όνειρο της να γίνει επαγγελματίας έδειχνε ότι θα σβήσει απότομα όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στη Συρία το 2011.

«Μερικές φορές κολυμπούσες και έπεφτε μία βόμβα μέσα στην πισίνα, έτσι έπρεπε να τρέξεις και να κρυφτείς. Δεν έγινε μόνο μία, έγινε τρεις-τέσσερις φορές. Ήταν φρικιαστικό», θυμάται.

 

Κάπως έτσι η Yusra Mardini μαζί με την αδερφή της, Sara, επίσης κολυμβήτρια, εγκατέλειψαν το σπίτι τους στην Δαμασκό το 2015 και πήγαν στην Τουρκία.

Ένα απόγευμα, οι δυό τους μπήκαν σε ένα πλοιάριο στις τουρκικές ακτές, μαζί με άλλα 20 άτομα- αριθμός τριπλάσιος απ’ ότι άντεχε το σκάφος. Ξεκίνησαν το ταξίδι για την Ελλάδα, όταν το σκάφος άρχισε να βυθίζεται.  Μη έχοντας άλλη επιλογή, η Mardini, η αδελφή της, και ακόμη δύο πρόσφυγες πήδηξαν στη θάλασσα και τράβηξαν το μικρό πλοίο για περισσότερες από τρεις ώρες μέχρι να φτάσουν στις ελληνικές ακτές.

«Εγώ και η αδελφή μου σκεφτήκαμε το ίδιο πράγμα: είμαστε και οι δύο κολυμβήτριες και θα ήταν κρίμα να πεθαίναμε εκεί».

«Προσπαθούσα να είμαι αισιόδοξη και προσευχόμουν για όλους. Ήταν πολύ δύσκολο», θυμήθηκε η Mardini. «Εγώ και η αδελφή μου σκεφτήκαμε το ίδιο πράγμα: είμαστε και οι δύο κολυμβήτριες και θα ήταν κρίμα να πεθαίναμε εκεί».

Μετά την έλευσή τους στην Ελλάδα η νεαρή και η αδελφή της μετέβησαν στο Βερολίνο, μαζί με περισσότερο από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες που έφτασαν στην Ευρώπη το 2015.

 

«Είμαι περήφανη που είμαι πρόσφυγας»

Όταν της προτάθηκε να συμμετάσχει στην ομάδα των προσφύγων που θα αγωνιζόταν στους Ολυμπιακούς, σκέφτηκε να πει όχι, φοβούμενη την αντίδραση του κόσμου. Πίστευε ότι θα τη λυπούνται.  Η συμμετοχή όμως, μαζί με ακόμη εννέα πρόσφυγες στους Αγώνες, υπό την σημαία της Ολυμπιακής Επιτροπής, άλλαξε την άποψή της. Ένιωσε περήφανη.

«Πρόσφυγας… νιώθεις ντροπή όταν ακούς αυτή τη λέξη», δήλωσε η 20χρονη. «Όταν πήγα (στο Ρίο) άλλαξα εντελώς άποψη. Πλέον είμαι περήφανη που είμαι πρόσφυγας».

Κι είναι η επιθυμία της να «μεταγγίσει» αυτή την άποψη σε όσο δυνατό περισσότερο κόσμο που είχε ως αποτέλεσμα τη συγγραφή αυτού του βιβλίου, του βιβλίου της ζωής της που με τίτλο «Yusra Mardini: Πεταλούδα. Η ιστορία μου» κυκλοφορεί και στην Ελλάδα αυτό τον Δεκέμβριο από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

΄Οπως έχει πει, οι μνήμες απ’ αυτό το ταξίδι θα τη συντροφεύουν για πάντα. «Ήταν σαν να κουβαλάς στην πλάτη σου μία τεράστια τσάντα με πέτρες. Αλλά δεν μπορείς να τις ξεφορτωθείς γιατί σε έκαναν αυτό που είσαι σήμερα». Και καταλήγει: «Θέλω να αλλάξω τη γνώμη του κόσμου για το τι είναι ένας πρόσφυγας. Θα συνεχίζω να στηρίζω και να μάχομαι για τους πρόσφυγες».

Οι στόχοι για τους Ολυμπιακούς του Τόκυο το 2020

Η Mardini, που αγωνίζεται στα 100 μέτρα ελεύθερο και τα 100 πεταλούδα, έχει θέσει υψηλούς στόχους για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο το 2020.

Στη Γερμανία, όπου ζει με τους γονείς και την αδελφή της, προπονείται 30 ώρες την εβδομάδα.

Πηγή