Η γλυκιά ιστορία πίσω από τη μικρότερη, ταξιδιάρικη βιβλιοθήκη της Ιταλίας

Ένας συνταξιούχος δάσκαλος αποφάσισε να μοιραστεί με όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά την αγάπη του για το διάβασμα και τα βιβλία

Μετά από 42 χρόνια στις αίθουσες διδασκαλίας, ο Αντόνιο Λα Κάβα αποφάσισε ότι μπορούσε να κάνει ακόμα πολλά.

Το 2003, αγόρασε ένα τρίκυκλο μοτοποδήλατο Ape και το τροποποίησε, δημιουργώντας μία φορητή βιβλιοθήκη με περισσότερα από 700 βιβλία.

Από τότε, ταξιδεύει κάθε εβδομάδα με το “Bibliomotocarro” του, σε ορεινά χωριά της νότιας Ιταλίας, φέρνοντας τα βιβλία κοντά στα παιδιά.

Στην διαδρομή των 500 χιλιομέτρων που ακολουθεί, κάνει οκτώ στάσεις σε ισάριθμες πλατείες χωριών και τα παιδιά τρέχουν να υποδεχθούν τον συνταξιούχο δάσκαλο, που προσφέρει τις υπηρεσίες του εντελώς δωρεάν φυσικά.

Σε παλιότερη συνέντευξή του, ο Λα Κάβα είχε παρατηρήσει πως η προσωπική του εμπειρία με το εκπαιδευτικό σύστημα, του είχε αφήσει την αίσθηση ότι υπήρχε ένας καλύτερος τρόπος για να διδάξει στα παιδιά να αγαπούν τα βιβλία.

«Η αδιαφορία των παιδιών συχνά ξεκινά στα σχολεία, όπου μαθαίνουν μεν “την τεχνική” του διαβάσματος, αλλά αυτό δεν συνοδεύεται από αγάπη. Το διάβασμα πρέπει να είναι απόλαυση όχι υποχρέωση».

«Τα βιβλία είναι πολύ σημαντικά. Χωρίς ένα βιβλίο, συχνά ένα παιδί είναι μόνο. Και τι μπορεί να σταθεί στο πλευρό του αν όχι ένα βιβλίο; Μία σελίδα καλής λογοτεχνίας; Δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τα βιβλία».

«Με ανησυχούσε η προοπτική να γεράσω σε μια χώρα μη-αναγνωστών», λέει στο BBC.

«Το “Bibliomotocarro” είναι μια βιβλιοθήκη που ταξιδεύει, φέρνοντας τα βιβλία εκεί που χρειάζονται. Δεν αρνείται σε κανένα παιδί το δικαίωμα να έχει στα χέρια του το βιβλίο που θέλει».

Με πληροφορίες από BBC και Inhabitat

Πηγή