Ενοποίηση του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων εκφράζει τη μεγάλη ικανοποίησή της για την ψήφιση από την Ελληνική Βουλή του νομοσχεδίου στο οποίο περιλαμβάνεται η ενσωμάτωσή του Ιδρύματος με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Με την ενοποίηση αυτή διαμορφώνεται ένα ισχυρό πανεπιστημιακό και ερευνητικό κέντρο στα Επτάνησα, το οποίο θα ασκήσει ισχυρή επιρροή στην ελληνική επικράτεια καθώς και στον χώρο της Αδριατικής και ευρύτερα της Ευρώπης.

Από τον Ιούνιο του 2015, όταν η σημερινή Διοίκηση του ΤΕΙ ανέλαβε τα καθήκοντά της, κατέβαλε κάθε προσπάθεια για την αναβάθμιση του Ιδρύματος με την ενίσχυση των υλικοτεχνικών δομών, του διδακτικού και γραμματειακού προσωπικού, καθώς και την προσέγγιση της αυτοδυναμίας του. Επίσης κατέβαλε προσπάθειες για την ανάπτυξη συνεργασιών με άλλα Ιδρύματα. Προς αυτή την κατεύθυνση υπήρξαν θετικά αποτελέσματα για την αναβάθμιση του Ιδρύματος. Να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα επιτυχής ήταν η συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Συνέργειες και κοινές δράσεις ερευνών και ευρύτερα επιστημονικών, δημιούργησαν τη δυνατότητα και τις προϋποθέσεις για την ενοποίηση των δύο Ιδρυμάτων.

Η δια-ιδρυματική επιτροπή που όρισαν οι δυο φορείς εργάστηκε σκληρά για τη σύνταξη ενός κοινού πορίσματος, το οποίο αποτέλεσε τη βάση συζήτησης και στις δυο πανεπιστημιακές κοινότητες, ώστε τροποποιημένο να δοθεί στη δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Παιδείας. Όλο το έργο όμως δεν ήταν εύκολο. Υπήρξαν ακαδημαϊκές διαφωνίες, υπαναχωρήσεις και αντιδράσεις. Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον διαχείρισης, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων με ευθύνη και συνέπεια για την επίτευξητης καλύτερης δυνατής λύσης.

Η Διοικούσα Επιτροπή καλεί την Πανεπιστημιακή κοινότητα και των δύο Ιδρυμάτων να στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της το νέο Πανεπιστήμιο. Αποτελεί πρόκληση, όχι μόνο για την πανεπιστημιακή κοινότητα του νέου Ιδρύματος να επιδοθεί σε ένα έργο υψηλών στόχων, επιστημονικών και κοινωνικών, αλλά και για το σύνολο της Επτανησιακής κοινωνίας να ενεργοποιηθεί και να στηρίξει ολόψυχα το νέο Πανεπιστήμιο. Πραγματικά ήρθε η ώρα της κοινωνίας. Χωρίς τη δική της συμβολή δεν θα μπορέσει το όλο εγχείρημα να βρει την ανάπτυξή του, την τόσο αναγκαία για την προαγωγή του πολιτισμού, της τέχνης και της επιστήμης.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Δ.Ε.
ΤΟΥ ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
Καθηγητής Ιωάννης Δραγώνας