Παραλία του Μύλου: Η ασύδοτη απληστία δεν θα περάσει

Μετά τον μαζικό αποκλεισμό στις νεογέννητες ξαπλώστρες της παραλίας Μύλος την Κυριακή 29/7, την επόμενη μέρα, Δευτέρα 30/7, πραγματοποιήσαμε παρέμβαση στο γραφείο της Κτηματικής Υπηρεσίας Λευκάδας, όπως ακριβώς είχαμε ανακοινώσει. Η παρέμβαση ήταν μαζική, αποφασισμένη και πέρασε το μήνυμα των κατοίκων του Αγ. Νικήτα και των λοιπών υποστηρικτών του Μύλου, ότι δηλαδή θα υπερασπιστούμε με κάθε τίμημα την ακεραιότητα της παραλίας της καρδιάς μας.

Από την έναρξη κιόλας της προαναγγελθείσας παρέμβασης μας, ενημερωθήκαμε ότι η προϊστάμενη Μαίρη Τζωρτζοπούλου όλως τυχαίως έλειπε σε άδεια. Αλλά η τυχαιότητα είναι υποκειμενική.

Στη θέση της είχε αφήσει υπεύθυνο τον κ. Σταματέλο. Μετά από έναν μακρύ διάλογο, ο εν λόγω κύριος εκτιμούμε ότι κατανόησε ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε, όσο νόμιμη και να είναι η μίσθωση της παραλίας. Ότι δεν θα ανεχτούμε να αποφασίσει κανείς για τα δημόσια αγαθά του τόπου μας, χωρίς να μας ρωτήσει. Αυτό είναι το επιχείρημα αλλά και η αλήθεια μας.

Παράλληλα, έχουμε στο οπλοστάσιό μας και την προκλητική ασυδοσία του επιχειρηματία: Όταν έγινε η πρώτη καταγγελία για κάτι μπετά που είχε ρίξει παρανόμως (για να χτίσει καντίνα στον Μύλο), φρόντισε να “ενημερωθεί” πριν την ώρα του και να προσπαθήσει να τα μαζέψει. Ασχέτως που δεν τα κατάφερε. Τόσο προκλητικός, που κατέβασε ηλεκτροφόρο καλώδιο στην παραλία, χωμένο εκατοστά μέσα στην άμμο, ώστε να τροφοδοτεί ψυγεία (καντίνα δηλαδή), η μια κίνηση πιο έκνομη από την άλλη. Αλλά η προκλητικότητα ίσως και πάλι να είναι κάτι το υποκειμενικό, στη δημόσια σφαίρα.

Βέβαια, μέσα σε όλη αυτή την υποκειμενικότητα, ακόμα και ο πιο δύσπιστος μπορεί να βγάλει το συμπέρασμα του από την γεγονότα της Δευτέρας. Εκτός του διαλόγου μας με τον κ. Σταματέλο, του παρουσιάσαμε τις φωτογραφίες με το καλώδιο, κάτι που ήδη γνώριζε από αναφορά της αστυνομίας, ώστε να επιταχύνουμε την ανάκληση της μίσθωσης. Όχι από πρωτοβουλία, αλλά υπό την πίεση της παρουσίας μας, ο υπάλληλος της υπηρεσίας έκανε τα τηλεφωνήματα του και αμέσως μας ανακοίνωσε ότι κλείνει το γραφείο και πάει για αυτοψία. Σαν καχύποπτοι που είμαστε κι εμείς, ενημερώσαμε, και μια νεαρή κοπέλα σπεύδει στην παραλία. Εκεί αντίκρισε τα τέσσερα τσιράκια του επιχειρηματία που διαχειρίζονται τις ξαπλώστρες και τα ψυγεία, να ξηλώνουν το ηλεκτροφόρο καλώδιο, ενώ όταν διαμαρτυρήθηκε εξέλαβε σπρωξιές και σεξιστικά βρισίδια.

Θα είμαστε ειλικρινείς, δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο. Δεν θεωρούμε ότι τους λείπει το θράσος. Και δεν είναι όλοι το ίδιο. Ένας προκλητικός επιχειρηματίας, ένα δίκτυο ανθρώπων σε δημόσιες υπηρεσίες και εργαζόμενοι-τσιράκια του αφεντικού, έχουν όλοι διαφορετικό μερίδιο στην πίτα της ευθύνης. Και όλοι βρεθούν προ των επιλογών τους. Διότι εκτός από την υπεράσπιση μιας παραλίας, έχουμε να υπερασπιστούμε και την αξιοπρέπεια μας.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι για μας η νομιμότητα της μίσθωσης δεν είναι σημείο αναφοράς. Θα μπορούσε κάλλιστα ο επιχειρηματίας να μην είναι προκλητικός και να τηρεί το γράμμα του νόμου. Αυτό δεν θα αναιρούσε την δικτατορία της ξαπλώστρας, ούτε το πείσμα μας να κρατήσουμε την παραλία μας παρθένα. Το ξαναλέμε ότι για μας είναι θέμα αισθητικής. Οι παρανομίες και οι προκλητικές διασυνδέσεις του απλώς μας πεισμώνουν παραπάνω, ενώ χρησιμεύουν μονάχα για να επιταχυνθεί η γραφειοκρατική διαδικασία και για να αναδειχθεί το σάπιο δίκτυο των σχέσεων της ντόπιας επιχειρηματικότητας και των κρατικών υπηρεσιών.

Από την αρχή όμως δεν είχαμε αυταπάτες, δεν στηριχτήκαμε σε κανένα ντόπιο άρχοντα και κανένα κράτος. Κατανοούμε ότι, όπως και οι γείτονες Κερκυραίοι βάλανε τα σώματα τους μπροστά στις μπουλντόζες του ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη, έτσι και κάθε ντόπια κοινότητα πρέπει να βγαίνει μπροστά και να στηρίζεται στα πόδια της.

Άλλωστε, όπως κάθε κοινωνικό κίνημα που αμφισβητεί έναν άδικο νόμο στην πράξη, έτσι και η δικιά μας αυτενέργεια ξεπερνά το ζήτημα του Μύλου. Μια τέτοια μάχη αποτελεί και σύμβολο για όλους αυτούς που έχουν κάτι παρόμοιο να υπεραμυνθούν. Αφήνει παρακαταθήκη σε όλους αυτούς που θα επιλέξουν στο μέλλον να ανατιμήσουν τη ζωή τους απέναντι στο κράτος και τον κοινωνικό κανιβαλισμό.

Για το λόγο αυτό, καλούμε για άλλη μια φορά όποιον/α αγαπάει τον Μύλο, όποιον/α θεωρεί ότι τα δημόσια αγαθά δεν πρέπει να γίνονται κιμάς στη μηχανή του κέρδους, όποιον/α του/της γυρνάει το μάτι να βλέπει μια αράδα τσιφλικάδες να οικειοποιούνται τον τόπο μας και, γενικά, όποιον/α βρίσκει αυτό το γεγονός ως ευκαιρία για να πάρει πίσω το αίμα του/της για όλες αυτές τις αδικίες που έχουν επιβληθεί στο νησί μας αλλά ποτέ δεν βρήκε τη συμπαράσταση για να μιλήσει, να μας στηρίξει ηθικά και έμπρακτα στη:

ΝΕΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 2/8, 10 πμ

ΝΕΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΜΥΛΟ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 6/8, 10 πμ

Ενώ καλούμε σε ΝΕΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΜΕΡΕΣ 7 μμ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

Και για να μην ξεχνιόμαστε, δεν θα δεχθούμε τίποτα λιγότερο από την ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΜΥΛΟΣ

ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Αγ. Νικήτα