Guardian: Γιατί ο τουρισμός στα ελληνικά νησιά μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να καταγράψει νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών, που αναμένεται να φθάσουν φέτος τα 32 εκατομμύρια, περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά από τότε που τηρούνται τα σχετικά αρχεία.

«Επίτευγμα εξαιρετικό», γράφει ο Guardian, για μια χώρα, η οποία μόλις που κατάφερε πριν από τρία χρόνια να γλιτώσει την αποπομπή της από την ευρωζώνη. Ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της, που την βοήθησε να επιπλεύσει και να αποφύγει την καταστροφή.

Μπορεί όμως να αντέξει η Ελλάδα ένα τέτοιο μαζικό κύμα, διερωτάται η βρετανική εφημερίδα, όταν την τελευταία τριετία οι αφίξεις αυξάνονται ετησίως κατά δύο εκατομμύρια -μόνον από την Κίνα υπερδιπλασιάστηκαν από το 2017- και προβλέπονται νέα ρεκόρ την επόμενη δεκαετία;

«Δεν αντέχουμε ολοένα και περισσότερους τουρίστες», λέει ο πρώην ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Νίκος Χρυσόγελος στον Guardian. «Δεν γίνεται μικρά νησιά με μικρές κοινότητες να φιλοξενούν για λίγους μήνες ένα εκατομμύριο τουρίστες. Υπάρχει κίνδυνος να μην είναι κατάλληλα προετοιμασμένες οι υποδομές και να γυρίσει όλο αυτό μπούμερανγκ, αν εστιάζουμε μόνον στους αριθμούς και δεν κοιτάξουμε να αναπτύξουμε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο τουρισμού».

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Σαντορίνης, που υποδέχθηκε πέρυσι δύο εκατομμύρια τουρίστες αναγκάζοντας τις τοπικές Αρχές να περιορίσουν σε 8.000 ημερησίως τους επιβάτες κρουαζιερόπλοιων που αποβιβάζονται στο κυκλαδίτικο νησί. Πολλοί εξ’ αυτών, σημειώνει η ανταποκρίτρια του Guardian, Έλενα Σμιθ, προέρχονται από τις νεόπλουτες μεσοαστικές τάξεις ασιατικών χωρών, οι οποίοι έρχονται να παντρευτούν στο νησί με φόντο το διάσημο μαγευτικό του ηλιοβασίλεμα, τα λευκά σπιτάκια και την Καλντέρα.

Είναι τόσο αθρόες οι αφίξεις τουριστών , που τοπικοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για κατάρα μάλλον παρά για ευλογία, καθώς η δοκιμασία είναι σκληρή για τις υποδομές και τις φυσικές πηγές του νησιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι καταγράφηκαν 5.5 εκ. διανυκτερεύσεις στο εκτάσεως μόλις 76 τ.χλμ. νησί με την κατανάλωση νερού και ηλεκτρικής ενέργειας να εκτοξεύεται στα ύψη.

Φωτογραφία: Εurokinissi/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣΦωτογραφία: Εurokinissi/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Ο δήμαρχος της Σαντορίνης, Νίκος Ζώρζος, δεν κρύβει την ανησυχία του: «Πρόκειται για μια ραγδαία αύξηση που τρέχουμε μονίμως να την προλάβουμε. Χτίσαμε αρκετά εργοστάσια αφαλάτωσης νερού και βρισκόμαστε στη διαδικασία δημιουργίας της μεγαλύτερης μονάδας στην Ελλάδα, αλλά φοβάμαι ότι σε πέντε χρόνια δεν θα είναι αρκετή».

Η Ελλάδα επωφελείται από τις ανησυχίες για την ασφάλεια σε άλλες γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος, για να αναδειχθεί σε παγκόσμιο τουριστικό πόλο έλξης. Όπως, όμως, σημειώνει ο Guardian, ελάχιστοι θα υποστήριζαν ότι ο τουριστικός κλάδος δεν είναι και ευεργετικός για τη χώρα μας καθώς τουλάχιστον ένας στους πέντε Έλληνες απασχολούνται σε αυτόν, ενώ ως κινητήριος δύναμη μιας οικονομίας που συρρικνώθηκε πάνω από 25% λόγω της λιτότητας είναι ένα από τα λίγα success stories μιας χώρας που κινδύνευσε με χρεοκοπία.

Η ραγδαία αύξηση της τουριστικής κίνησης είναι, όπως διαπιστώνει η βρετανική εφημερίδα, και αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς καθώς έχουν γίνει πολλά για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών με την τουριστική βιομηχανία να γίνεται πιο επιλεκτική και πολυποίκιλη, τις τουριστικές σεζόν να εκτείνονται μέχρι το χειμώνα και την άνοιξη και να γίνονται μεγάλα ανοίγματα στην ασιατική αγορά, με τις κρατήσεις από την Κίνα να εκτοξεύονται στα ύψη από τον περασμένο Σεπτέμβριο που άρχισαν οι απευθείας πτήσεις ανάμεσα στην Αθήνα και το Πεκίνο.

Πηγή