Βρέθηκε (τυχαία) το τελευταίο ημερολόγιο του Ζοζέ Σαραμάγκου

Ο ίδιος ο πορτογάλος συγγραφέας είχε αναφερθεί σε αυτό το χειρόγραφο, το 2001. Αυτή η έκδοση θα συμπέσει με την επέτειο των 20 ετών από τη βράβευσή του με Νομπέλ

Το ημερολόγιο που κρατούσε ο διάσημος πορτογάλος συγγραφέας Ζοζέ Σαραμάγκου το 1998, τη χρονιά που βραβεύτηκε με το Νομπέλ Λογοτεχνίας, βρέθηκε είκοσι χρόνια αργότερα και θα εκδοθεί τον επόμενο Οκτώβριο στην Ισπανία και την Πορτογαλία, ανακοίνωσε την Τρίτη η χήρα του, Πιλάρ δελ Ρίο.

Ο έκτος και τελευταίος τόμος των «Τετραδίων του Λανθαρότε», του νησιού των Καναρίων όπου έζησε ο συγγραφέας μέχρι τον θάνατό του το 2010, σε ηλικία 87 ετών, βρέθηκε κατά τύχη στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του, εξήγησε η χήρα του.

Η Πιλάρ δελ Ρίο είναι πρόεδρος του Ιδρύματος Ζοζέ Σαραμάγκου που εδρεύει στη Λισαβόνα.

«Νόμιζα ότι είχαν εκδοθεί όλα. Εξεπλάγην όταν αντιλήφθηκα ότι κανείς δεν είχε καταλάβει ότι υπήρχε αυτό το βιβλίο», διευκρίνισε.

Ο ίδιος ο Σαραμάγκου πάντως είχε αναφερθεί σε αυτό το χειρόγραφο το 2001. «Δεν θα ήθελα, ακριβώς τη χρονιά που μου συνέβη κάτι το οποίο άξιζε να το αφηγηθώ, να μου πουν ότι δεν το έκανα», αστειεύτηκε κατά την παρουσίαση του πέμπτου τόμου των «Τετραδίων του Λανθαρότε».

Η έκδοση του ανέκδοτου ημερολογίου θα συμπέσει με την επέτειο των 20 ετών από τη βράβευση του συγγραφέα με το Νoμπέλ.

Το «σαραμάγκου» -ένα άγριο, ποώδες φυτό, το γνωστό άγριο ραδίκι- ήταν ψευδώνυμο της οικογένειας του πατέρα του, το οποίο ενσωματώθηκε τυχαία στο επώνυμό του κατά την επίσημη καταγραφή του στα μητρώα γέννησης.

Πηγή