5 μαθήματα από τη ζωή που θα ευχόμασταν να είχαμε μάθει νωρίτερα – και όχι με σκληρό τρόπο

Πράγματα που θα ευχόμασταν κάποιος να μας έχει πει νωρίτερα.

Η Alyssa Satara είναι δικηγόρος – ακτιβίστρια υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ταξιδεύει πολύ και ένα μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητάς της σχετίζεται με τη διαχείριση προβλημάτων που έχουν προκύψει από τη μεταναστευτική κρίση. Όταν πριν από λίγο καιρό ρωτήθηκε για το ποια είναι τα 5 πράγματα που μαθαίνει στους ανθρώπους η ζωή με σκληρό τρόπο, ενώ θα μπορούσαμε να είχαμε γλιτώσει χρόνο, εμπειρία και πόνο, έκανε μερικές εξαιρετικές παρατηρήσεις.

1. Αυτό που αντιλαμβάνεστε, αυτό είναι η πραγματικότητα

Ο τρόπος με τον οποίο μεταφράζετε και κατανοείτε τον κόσμο επηρεάζει άμεσα τις πεποιθήσεις και τον τρόπο που ζείτε τη ζωή σας. Το ζητούμενο είναι πώς θέλετε να είναι αυτή η πραγματικότητα; Ρηχή ή μια ζωή με βάθος; Μια πραγματικότητα που εμπνέει φόβο ή περιέργεια για όσα έρχονται; Αν είστε ικανοποιημένοι με την ευδαιμονία που η άγνοια παρέχει, κανένα πρόβλημα. Αλλά είναι αυτό, αυτό που πραγματικά θέλετε για τη δική σας ζωή;

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν κάτι περισσότερο από αυτό. Από τη γέννηση στον θάνατο, ακόμη και υποσυνείδητα, ο άνθρωπος θέλει να μαθαίνει νέα πράγματα. Πώς, όμως, μαθαίνουμε ό,τι δεν γνωρίζουμε; Πώς ξέρουμε ότι κάνουμε λάθος;

Κατ’ αρχάς ξεκινάμε με τη βασική ερώτηση προς τον εαυτό μας: τι είναι αυτό για το οποίο θέλουμε να μάθουμε τα περισσότερα; Τι δεν γνωρίζουμε; Το βασικό είναι να κατανοήσουμε ότι ακόμη και τα λάθη είναι μέσα στο πρόγραμμα. Η ανάπτυξη μας κρύβεται σε ένα λάθος. Στα λάθη γενικώς.

2. Όλα είναι προσωρινά και εφήμερα

Τίποτα δεν διαρκεί για πάντα. Ούτε οι καλές ούτε οι κακές στιγμές. Όταν ζείτε τις πρώτες, προσπαθήστε να τις απολαύσετε όσο περισσότερο γίνεται και να είστε ευγνώμονες γι’ αυτές. Και όταν ζείτε τις δεύτερες, να ξέρετε ότι θα τα καταφέρετε, ότι θα ξεπεράσετε το όποιο εμπόδιο. Να γνωρίζετε ότι αυτές οι δύσκολες στιγμές δεν είναι το τέλος, αλλά ένα σκληρό μονοπάτι που πρέπει να βαδίσετε.

Η ζωή είναι γεμάτη από γυρίσματα, σκαμπανεβάσματα, νίκες και ήττες και κυρίως, εκπλήξεις. Τείνουμε να ξεχνάμε το ταξίδι και να θυμόμαστε μόνο τον προορισμό. Τείνουμε να ξεχνάμε ότι υπάρχει ένα μάθημα πίσω από οτιδήποτε ζούμε.

Το δυσκολότερο -και κυρίως για τους νεαρότερους σε ηλικία ανθρώπους- είναι να εκτιμήσουν αυτό που πραγματικά είναι η ζωή. Και αυτό συμβαίνει, όταν αναγνωρίζουμε την πλήρη αξία των κόπων, των προσπαθειών να ξεπεράσουμε κάτι ή να επιτύχουμε κάτι πραγματικά δύσκολο. Είναι σημαντικό, είτε στη μία περίπτωση είτε στην άλλη, να παραμένουμε ταπεινοί. Και ευγνώμονες.

3. Η σημασία του να είστε παρόντες

«Αν είστε θλιμμένοι, ζείτε στο παρελθόν. Αν είστε αγχωμένοι, ζείτε στο μέλλον. Αν είστε γαλήνιοι, ζείτε στο παρόν». Το έλεγε ο Λάο Τσε και φυσικά είχε δίκιο. Συνήθως τρέμουμε αυτό που έρχεται ή βυθιζόμαστε στη στενοχώρια που μας προκάλεσε κάτι κακό που συνέβη. Και κάπως έτσι, το παρόν ξεγλιστρά από τα δάχτυλά μας. Όμως, επειδή η κάθε στιγμή, πολύ γρήγορα θα γίνει ανάμνηση και επειδή το ανησυχούμε συνεχώς είναι αντιπαραγωγικό, ας πάρουμε μια βαθιά ανάσα κι ας κοιτάξουμε το τώρα.

Σε κάποιους παίρνει μια ζωή για να το καταφέρουν κι είναι πραγματικά άδικο. Και, ναι, χρειάζεται τεράστιο απόθεμα ενέργειας -ψυχικής, πνευματικής και σωματικής- για να θρηνήσεις, να ξεπεράσεις και να συνεχίσεις, όμως το παρόν είναι προτεραιότητα. Το παρελθόν είναι σημαντικό γιατί είναι μάθημα και το μέλλον εξίσου σπουδαίο γιατί εγκυμονεί αυτά για τα οποία προσπαθεί κανείς στο «τώρα» του. Ας είμαστε παρόντες στο «τώρα» μας, λοιπόν.

4. Κάντε αυτό που αγαπάτε, αγαπήστε αυτό που κάνετε

Αν αυτό που κάνετε για να ζήσετε δεν σας κάνει έστω και λίγο ευτυχισμένους, εισέρχεστε σε έναν τύπο δυστυχίας, που αργά ή γρήγορα θα εισχωρήσει σε όλους τους τομείς της ζωής σας. Ακόμη κι αν δεν έχετε πολλές επιλογές σε μία δεδομένη στιγμή, οφείλεται να δουλέψετε με τον εαυτό σας και να του θυμίσετε τα σημεία εκείνα που, έστω και η πιο ακατάλληλη δουλειά, γίνεται έστω και λίγο ευχάριστη και γόνιμη.

Το δεύτερο σημαντικό σε ζητήματα καριέρας είναι το να μην ξεχνάτε να επενδύετε όχι στους άλλους, όχι στις ευκαιρίες που κρύβει ο κόσμος, αλλά στον ίδιο σας τον εαυτό. Ποια είναι τα προσόντα σας που θα θέλατε να αναπτύξετε περαιτέρω; Ποια τα ελαττώματα που θα θέλατε να απαλείψετε από την προσωπικότητά σας ή έστω να μετριάσετε; Σ’ αυτό δεν θα σας βοηθήσει κανείς. Είναι απολύτως δική σας δουλειά. Με τι ανθρώπους σχετίζεστε; Μήπως είναι καιρός για νέες γνωριμίες που έχουν κάτι περισσότερο να προσφέρουν στην ανάγκη σας για γνώση;

Να θυμάστε: η επιτυχία δεν είναι μια στιγμή θριάμβου. Είναι κάτι που χτίζεται μέρα με τη μέρα. Με τις επιτυχίες και τα λάθη. Ο Μπομπ Ντίλαν το έχει θέσει καλύτερα: «Δεν έχει να κάνει με το πόσα χρήματα βγάζει κανείς. Ένας άνθρωπος θεωρείται επιτυχημένος, όταν σηκώνεται το πρωί από το κρεβάτι του και ξαναπέφτει σε αυτό, έχοντας κάνει στο ενδιάμεσο όλα όσα ήθελε να κάνει».

5. Η ευτυχία θέλει δουλειά

Από τι υλικό είναι φτιαγμένοι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι; Από το υλικό των ανθρώπων που έχουν τον έλεγχο της ζωής τους, ξέρουν να αποκρούουν την κακοδαιμονία, δουλεύουν σκληρά για όσα ουσιαστικά θέλουν να αποκτήσουν, δεν γκρινιάζουν, δεν τα βάζουν κάτω με την πρώτη ή την 20ή αναποδιά. Ναι, δεν μοιάζει πολύ ιδανικό και κυρίως ρόδινο όλο αυτό, αλλά είναι η αλήθεια.

Το να είσαι ευτυχισμένος, ποτέ δεν σήμαινε ότι είσαι κάποιος που δεν σκέφτεται, δεν εργάζεται, δεν προβληματίζεται, δεν νιώθει. Η ζωή είναι μία σειρά από αλλαγές και προσωπική ανάπτυξη, που δεν επιτρέπει την ευτυχία ή τη συντήρησή της χωρίς πολύ προσωπική δουλειά. Το να είμαστε ευτυχισμένοι θέλει εξάσκηση.

Με στοιχεία από το Inc.com

Πηγή