Ιατρικός τουρισμός: μια ελληνική start up δείχνει το δρόμο

Μια ιδέα που ήτανε πολύ καλή για να πάει χαμένη

Με την ανεργία των νέων να βρίσκεται στα ύψη, πολλούς να ψάχνονται και να φεύγουν στο εξωτερικό και επιχειρηματική «διέξοδο» να αποτελούν σε μεγάλο βαθμό τα καταστήματα εστίασης, κάθε καλή ιδέα που φέρνει αποτέλεσμα είναι ένα ενθαρρυντικό νέο. Πρωταγωνίστρια αυτής της ιστορίας είναι η Κατερίνα Εξακουστίδου, η οποία σκέφτηκε και υλοποίησε ένα start up που ασχολείται με τον ιατρικό τουρισμό, έναν τομέα που λίγο-πολύ είναι άγνωστος στην Ελλάδα, αλλά, όπως φαίνεται, θα μπορούσε να έχει πολύ μέλλον. Κι ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο: όλο αυτό έχει την υποστήριξη της ολλανδικής πρεσβείας.

Περί τίνος πρόκειται, Κατερίνα;

Στα τέλη του 2014 ιδρύσαμε μαζί με τον Άκη Πανταζή την εταιρεία Vitabroad, εταιρεία διαμεσολάβησης για ιατρικό τουρισμό. Εν συντομία, προσεγγίζουμε (πλέον, και μας προσεγγίζουν) ασθενείς από διάφορες χώρες του εξωτερικού οι οποίοι θέλουν να υποβληθούν σε κάποια επέμβαση ή θεραπεία. Συνδυαστικά, κάποιοι εξ αυτών επιλέγουν να τη συνδυάσουν με τουρισμό στην Ελλάδα – άλλωστε αποτελούμε ένα από τα πιο δυνατά brands στον τουρισμό. Η Vitabroad αναλαμβάνει να προετοιμάσει όλο το πλάνο θεραπείας ξεκινώντας με τον γιατρό και την κλινική, τη διαμονή τους, τις μεταφορές τους και όλα αυτά με κύριο γνώμονα την επέμβαση. Συμπληρωματικά, αναλαμβάνουμε και τα εισιτήρια και οποιοδήποτε εσωτερικό ταξίδι επιλέξουν να κάνουν.

Δώσε μας ένα παράδειγμα.

Αμερικανίδα η οποία ήθελε να υποβληθεί σε κοιλιοπλαστική επικοινώνησε μαζί μας προκειμένου να τη συνδέσουμε με το δίκτυό μας και να βρει τον κατάλληλο γιατρό, την κλινική και τις περαιτέρω υπηρεσίες. Το κόστος ήταν σημαντικός παράγοντας στην απόφασή της, αλλά πιο σημαντικός -όπως μας ενημέρωσε- ήταν η ποιότητα των υπηρεσιών και οι προσωποποιημένες υπηρεσίες που της προσέφερε η εταιρεία μας. Ταξίδεψε, λοιπόν, στην Αθήνα, υπεβλήθη στην επέμβαση και εν συνεχεία -σε συνεννόηση φυσικά με τον γιατρό της- ανάρρωσε στη Σαντορίνη με τη συντροφιά του συζύγου της. Μία εβδομάδα αργότερα επέστρεψε στην Αθήνα για τις τελευταίες επισκέψεις και οδηγίες με τον γιατρό και αφού όλα ήταν καλά, επέστρεψε στο σπίτι της. Όλο το παραπάνω πλάνο το κανονίσαμε εμείς.

Η εταιρεία εξυπηρετεί όλες τις ιατρικές ειδικότητες;

Ξεκινήσαμε παρέχοντας όλο το φάσμα των ειδικοτήτων, αλλά έπειτα από τρία χρόνια εμπειρίας στοχεύουμε σε θεραπείες και επεμβάσεις όπου η χώρα μας και η εταιρεία μας έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Για παράδειγμα, εξωσωματική γονιμοποίηση και αισθητικές επεμβάσεις.

Και πώς γίνεται όλο αυτό;

Έχουμε δημιουργήσει ένα δίκτυο παρόχων υγειονομικής περίθαλψης. Παράλληλα, παρέχουμε υπηρεσίες διαμονής, μεταφοράς εντός της πόλης και της Ελλάδας και εάν ενδιαφέρεται ο ασθενής επιπλέον τουριστικές υπηρεσίες, πάντα σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό.

Σε πιο επίπεδο βρίσκεται ο ιατρικός τουρισμός στην Ελλάδα; Έχει προοπτικές;

Η Ελλάδα είναι ακόμα άγνωστο brand σε ό,τι αφορά στον ιατρικό τουρισμό αν και θα μπορούσε να εξελιχθεί ραγδαία με ιδιαίτερα σημαντικό θετικό αντίκτυπο στην οικονομία μας. Ο ιατρικός τουρισμός είναι ένα πολύπλευρο αντικείμενο, το οποίο σημαίνει ότι θα μπορεί να επωφελήσει διάφορους τομείς: επιστήμονες (και αυτό δεν αφορά μόνο γιατρούς), οι οποίοι τώρα φεύγουν στο εξωτερικό, θα παραμένουν στη χώρα, ενώ κλινικές και νοσοκομεία θα ανοίξουν θέσεις εργασίας λόγω της εισερχόμενης ροής, ξενοδοχεία θα καλύψουν την εποχικότητα -καθώς ο ιατρικός τουρισμός δεν αφορά μόνο στους καλοκαιρινούς μήνες- και παράλληλα πολλές επιπλέον ειδικότητες όπως ξεναγοί, μεταφραστές, νοσηλευτές θα έχουν επιπλέον πελατεία..

Το ιατρικό δίκτυο της Vitabroad περιλαμβάνει μόνο ιδιωτικές κλινικές και γιατρούς;

Ναι, το δίκτυό μας περιλαμβάνει μόνο γιατρούς και κλινικές του ιδιωτικού τομέα.

Υπάρχουν χώρες που προωθούν τον ιατρικό τουρισμό και είναι γνωστές παγκοσμίως γι’ αυτό;

Και πολλές μάλιστα. Τουρκία, Ινδία, Μαλαισία, Ταϊλάνδη, Κροατία, Ισπανία, Μεξικό, Βραζιλία και άλλες. Η γειτονική μας Τουρκία, μάλιστα, είναι πολύ οργανωμένη, το κράτος χρηματοδοτεί ιδιωτικές πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν με τον ιατρικό τουρισμό. Η Τουρκία είναι περισσότερο γνωστή για μεταμόσχευση μαλλιών και επεμβάσεις ματιών, αλλά εξυπηρετεί πολλές ειδικότητες.

Τι σπούδασες και πώς ήρθες μέχρι εδώ;

Έχω σπουδάσει Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου επέλεξα marketing ως κατεύθυνση. Συνέχισα με MBA, πάλι με κατεύθυνση marketing, ενώ όσο σπούδαζα εργαζόμουν σε μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας, όπου γνώρισα το χώρο από κοντά και τους επαγγελματίες. Μάλλον, η πορεία ήταν προκαθορισμένη και δεν το έχω μετανιώσει καθόλου.

Orange Grove, μια πρωτοβουλία της Ολλανδικής Πρεσβείας

Η Vitabroad έχει την έδρα της στο ισόγειο της Ολλανδικής Πρεσβείας, απέναντι από το Καλλιμάρμαρο, μαζί με άλλες περίπου 30 startup εταιρείες. Το project ονομάζεται Orange Grove και πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Ολλανδικής Πρεσβείας να στηρίξει καινοτόμες επιχειρήσεις και νέους επιχειρηματίες. Από την έναρξη του project έως σήμερα το Orange Grove έχει δεχθεί περίπου 150 startups παρέχοντάς τους χώρο, μέντορες, συμβούλους και ένα δυνατό δίκτυο επαγγελματιών προκειμένου να υλοποιήσουν την ιδέα και το πλάνο τους. Επίσης, με διάφορες συνέργιες που έχει, όπως με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, διοργανώνεται ο διαγωνισμός “The Squeeze” με χρηματικό έπαθλο.

Για τη start up της Κατερίνας Εξακουστίδου και του Άκη Πανταζή μπορείτε να δείτε εδώ: www.vitabroad.com

Για το Orange Grove στο Facebook: Οrange Grove και στο www.orangegrove.eu

Πηγή