Οι χώρες με σπουδές χωρίς δίδακτρα

Ποιες είναι οι 15 χώρες που προσφέρουν εντελώς δωρεάν ή πολύ χαμηλά δίδακτρα στους φοιτητές;

της Αθηνάς Λεβέντη

Που σπουδάζει κάποιος χωρίς να του κοστίσει ένα χέρι κι ένα πόδι; Υπάρχει ελπίδα για μεταπτυχιακό ή το κόστος του είναι απαγορευτικό; Ο βρετανικός Independent έφτιαξε μια χρήσιμη λίστα με 15 χώρες, ευρωπαϊκές και μη. Η λίστα απαντά επίσης στο σημαντικότατο ερώτημα αν τα μαθήματα αυτά γίνονται στα αγγλικά -διότι πόσοι να μιλάνε Ινδικά ή Τσέχικα στην Ελλάδα;

  1. Γερμανία: Από το 2014, η Γερμανία προσφέρει δωρεάν δίδακτρα στους φοιτητές από όλες τις χώρες. Δυστυχώς αυτό θα αλλάξει σύντομα καθώς από το φθινόπωρο του 2017 οι φοιτητές που βρίσκονται εκτός Ε.Ε. θα πρέπει να πληρώνουν 1.500 ευρώ σε δίδακτρα ανά εξάμηνο. Μαθήματα στα αγγλικά: Nαι.
  2. Γαλλία: Στη Γαλλία η δωρεάν φοίτηση δεν υφίσταται, αλλά τα δίδακτρά τους είναι εξαιρετικά προσιτά σε σχέση με αυτά της Αγγλίας, ενώ πιο οικονομικό είναι και το κόστος διαβίωσης στο Παρίσι σε σύγκριση με του Λονδίνου. Τα πανεπιστήμια ζητούν δίδακτρα για κάποια διαχειριστικά έξοδα τα οποία ανέρχονται στα 180 ευρώ τον χρόνο. Μαθήματα στα αγγλικά: Nαι, αλλά περιορισμένα.
  3. Νορβηγία – Δανία – Σουηδία – Φινλανδία: Αν μιλάμε νορβηγικά τότε είμαστε τυχεροί γιατί τα πανεπιστήμια στη Νορβηγία προσφέρουν δωρεάν δίδακτρα. Αν όχι δεν πειράζει διότι οι φοιτητές από την Ε.Ε. μπορούν δικαιούνται δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Δανία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Μαθήματα στα αγγλικά: Nαι, αλλά μερικά πανεπιστήμια ζητούν και πτυχίο στα στη νορβηγική/ δανέζικη ή φινλανδική γλώσσα αντίστοιχα.
  4. Αυστρία: Εδώ οι Ευρωπαίοι φοιτητές έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με τους Αυστριακούς. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να σπουδάσουμε δωρεάν ( ή έστω οικονομικά) για τα δύο πρώτα εξάμηνα και να πληρώνουμε 360 ευρώ για κάθε επόμενο εξάμηνο. Μαθήματα στα αγγλικά: Nαι, αλλά κυρίως στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.
  5. Βέλγιο: Στο Βέλγιο η εκπαίδευση δεν είναι δωρεάν, όμως για τους φοιτητές από την Ε.Ε. τα δίδακτρα ανέρχονται στα 835 ευρώ ανά έτος. Μαθήματα στα αγγλικά: Nαι.
  6. Τσεχική Δημοκρατία: Εδώ τα δίδακτρα εξαρτώνται από το πόσο γλωσσομαθείς είμαστε. Για όσους μιλούν άψογα την τσεχική γλώσσα τα δίδακτρα είναι εντελώς δωρεάν ανεξαρτήτων εθνικότητας. Όσοι όμως θέλουν να παρακολουθήσουν προγράμματα στην αγγλική γλώσσα θα πρέπει να πληρώσουν συνολικά περίπου 4.000 ευρώ σε δίδακτρα. Μαθήματα στα αγγλικά: Nαι, αλλά με έξτρα κόστος.
  7. Ελλάδα: Συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο φθηνά μέρη της Ευρώπης τόσο όσον αφορά στο κόστος διαβίωσης όσο και αυτό των σπουδών. Τα δίδακτρα ανέρχονται στα 1.500 ευρώ τον χρόνο. Μαθήματα στα αγγλικά: Nαι αλλά περιορισμένα καθώς συνήθως απευθύνονται μόνο σε φοιτητές Erasmus.
  8. Iταλία: Η δημόσια εκπαίδευση στην Ιταλία δεν είναι δωρεάν, αλλά η φοίτηση στα πανεπιστήμια είναι αρκετά πιο οικονομική σε σχέση με τη Βρετανία, αφού ο μέσος όρος των διδάκτρων κυμαίνονται μεταξύ 870 και 1.000 ευρώ τον χρόνο. Μαθήματα στα αγγλικά: Nαι.
  9. Ισπανία: Εδώ η εκπαίδευση είναι δωρεάν τόσο για τους Ισπανούς φοιτητές όσο και για τους Ευρωπαίους. Μαθήματα στα αγγλικά: Nαι, αλλά περιορισμένα.
  10. Αργεντινή: Οι φοιτητές στην Αργεντινή καλούνται να πληρώσουν περίπου 500 -1.400 ευρώ τον χρόνο. Μαθήματα στα αγγλικά: Όχι.
    Ινδία: Στην Ινδία οι φοιτητές θα πρέπει να πληρώσουν περίπου 2.400 – 4.500 ευρώ. Μαθήματα στα αγγλικά: Ναι.
  11. Ταϊβάν: Εδώ τα δίδακτρα ανέρχονται περίπου στα 1.470 – 1.800 ευρώ ετησίως. Μαθήματα στα αγγλικά: Ναι.

 


Πηγή