Δεν βάζουμε το περιβάλλον μέσα σε πλαστική σακούλα…

Από τη Λίνα Ιντζεγιάννη

Αλλάζουμε συνήθειες για να αλλάξει η ζωή μας!

Αν το σκεφτείς, για να απαριθμήσεις τα πράγματα που είναι δεδομένα στη ζωή σου φτάνουν τα δάχτυλα του ενός χεριού και περισσεύουν κιόλας… Γιατί στην πραγματικότητα σχεδόν τίποτα δεν είναι αυτονόητο και αυθύπαρκτο. Το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε έρχεται πρώτο στη λίστα των αναγκαίων συνθηκών που όμως χωρίς τη δική μας φροντίδα θα πάψει να υπάρχει, τουλάχιστον με τρόπο ώστε να είναι βιώσιμη η καθημερινότητά μας.

Πολύ συχνά ξεχνάμε πόσο σημαντική είναι η δική μας συμβολή για μια καλύτερη ζωή με πράσινο, καθαρό αέρα και ισορροπία στη φύση, που αποτελεί τη βάση της επιβίωσής μας. Η ΑΒ Βασιλόπουλος εδώ και χρόνια μας υπενθυμίζει τη δική μας ευθύνη με τρόπο έμπρακτο και αποτελεσματικό στο πλαίσιο της συνολικής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που την κάνει να ξεχωρίζει για την προσφορά της.

Σε ό,τι αφορά το περιβάλλον η λύση έρχεται μέσα από μια πολύ απλή όσο και ουσιαστική προτροπή: #allazoumesinithies. Ακούγεται εύκολο αλλά στην πραγματικότητα απαιτεί προσπάθεια και πίστη πως με κάποιες διαφορετικές πρακτικές μπορούμε πραγματικά να συμβάλουμε στη διατήρηση του περιβάλλοντος ώστε όλοι να ζούμε καλύτερα. Τα τηλεοπτικά σποτ με πρωταγωνιστές τη Μαίρη Συνατσάκη και τον Γιώργο Μαυρίδη, αποτελούν μαρτυρίες για όσα σκεφτόμαστε όλοι αλλά δεν τολμούμε να ομολογήσουμε.

Ναι, είναι δύσκολο να αποχωριστούμε την πλαστική σακούλα και με αυθόρμητο και απερίσκεπτο τρόπο απαντάμε θετικά στην ερώτηση: «να βάλω πλαστικές σακούλες;» Κι όμως, το «όχι» είναι μια απόφαση στιγμής. Η απόφαση που μας οδηγεί σε έναν άλλο τρόπο ζωής.

#allazoumesinithies για να νιώσουμε καλύτερα. Να αισθανθούμε ότι είμαστε μέρος της φυσικής αλυσίδας και κατέχουμε έναν ρόλο τον οποίο πρέπει να υπηρετήσουμε. Τον ρόλο της προστασίας. Η πλαστική σακούλα αποτελεί απλώς μια βλαβερή συνήθεια και η χρήση της είναι μια κατάχρηση που σκοτώνει κάθε χρόνο εκατομμύρια ζώα. Η επαναχρησιμοποιούμενη σακούλα αποτελεί την πιο εύκολη απάντηση στις πιο δυσοίωνες προβλέψεις που λένε πως μέχρι το 2050 στη θάλασσα θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά από τα ψάρια!

Η ΑΒ πρωτοπορεί στην έννοια της Ανακύκλωσης γιατί επενδύει στις μελλοντικές γενιές προωθώντας την εκπαίδευση των νέων γύρω από ζητήματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος. Με σύγχρονο και δημιουργικό τρόπο συμβάλλει στην καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης θεωρώντας ότι αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για έναν καλύτερο κόσμο. Το «Κινητό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» αποτελεί ένα μοναδικό και καινοτόμο πρότυπο Κέντρο, που απευθύνεται σε μαθητές και ταξιδεύει το μήνυμα της ανακύκλωσης σε όλη την Ελλάδα, ξεκινώντας από την Αττική, μέσα σε ένα σύγχρονο διώροφο λεωφορείο.

Σε κάθε στάση του Κέντρου, η εξειδικευμένη εκπαιδευτική ομάδα μεταδίδει με βιωματικό τρόπο τις αρχές της ανακύκλωσης, μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες και πλούσιο ειδικά σχεδιασμένο υλικό, ώστε να βοηθήσει τα παιδιά που θα γίνουν οι μελλοντικοί αγοραστές να γνωρίσουν ποια είναι τα ανακυκλώσιμα υλικά, να μάθουν έξυπνους τρόπους να ανακυκλώνουν και κυρίως να εξοικειωθούν με την έννοια της ανακύκλωσης ως απαραίτητης πρακτικής για την προστασία του περιβάλλοντος.

Εξάλλου, η ΑΒ εφαρμόζει παραδειγματικά πρακτικές που βοηθούν το περιβάλλον και δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να ανακυκλώνουμε καθημερινά με εύκολο τρόπο, μέσα στα 70 κέντρα ανακύκλωσης που έχει στήσει και στα οποία μόνο το 2017 ανακυκλώθηκαν πάνω από 3 εκατομμύρια συσκευασίες! Επόμενος στόχος είναι τα Green Stores. Καταστήματα μιας νέας εποχής, τα οποία κατασκευάζονται με τρόπο ώστε η εξοικονόμηση ενέργειας να φτάνει έως και το 40% σε σχέση με τα συμβατικά καταστήματα.

Η χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων και ανεμογεννήτριας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τα ανοίγματα οροφής για φυσικό αερισμό, οι φωτοσωλήνες για φυσικό φωτισμό, τα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας στα ψυγεία, το σύστημα γεωθερμίας που αξιοποιεί τη θερμότητα του εδάφους για τη θέρμανση του κτιρίου το χειμώνα και αποβολή της θερμότητας το καλοκαίρι, το σύστημα συλλογής του βρόχινου νερού και αξιοποίησής του είναι μόνο μερικές από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για εξοικονόμηση και παραγωγή ενέργειας που κάνουν τα AB Green Stores ξεχωριστά από κάθε άποψη.

Κι επειδή η ΑΒ συνδέει τη θεωρία με την πράξη, ήδη στο κατάστημα του Αγίου Δημητρίου έχει επενδύσει στις νέες τεχνολογίες με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας τουλάχιστον κατά 30% καθώς και τη μείωση των εκπομπών αερίων CO2 σε σχέση με τα αντίστοιχα συμβατικά καταστήματα. Ενώ στο κατάστημα της Σταμάτας διαθέτει καρότσια από ειδικό ανακυκλωμένο πλαστικό και σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Το μότο #allazoumesinithies γίνεται πράξη από την ίδια την εταιρία που εδώ και χρόνια αποδεικνύει την ευαισθησία της σε διάφορους ευαίσθητους τομείς μέσα από το ΑΒητάρι της αγάπης. Μια σειρά δράσεων και ενεργειών μέσα από τις οποίες προσφέρει καθημερινά σε όσους έχουν ανάγκη τρόφιμα, συνεργάζεται με ΜΚΟ και τοπικούς φορείς και γίνεται οδηγός σε ζητήματα κοινωνικής προσφοράς. Η φροντίδα του περιβάλλοντος γίνεται σημαντικό κομμάτι σε ένα σύνολο πρωτοβουλιών που όλες ξεκινούν από την ίδια αφετηρία, την Αγάπη. Η ΑΒ με το ΑΒητάρι της δίνει νέα αξία στις λέξεις και μας καλεί να γίνουμε συνοδοιπόροι σε μια πορεία συλλογική που μπορεί να οδηγήσει σε μια καλύτερη ζωή. Ξεκινάμε σήμερα με τον πιο απλό τρόπο: #allazoumesinithies

Πηγή