Τα λουλούδια του Επιτάφιου: Η ιστορία, η γκάμα και οι διαφορές με την επαρχία

Με κριτήριο το χρώμα και το άρωμά τους, πολλά λουλούδια επιλέγονται για να τον στολίσουν τον Επιτάφιο τη Μεγάλη Πέμπτη. Στα χωριά τα πράγματα είναι πιο απλά, καθώς οι γυναίκες μαζεύουν αγριολούλουδα από τους αγρούς και άνθη από τις αυλές τους, αλλά στις πόλεις τον στολισμό συχνά αναλαμβάνουν επαγγελματίες ανθοδέτες.

NIKOS LIBERTAS / SOOC

Μία από τους ανθοδέτες είναι και η Γωγώ Ζήση, η οποία τα τελευταία 15 χρόνια στολίζει εθελοντικά Επιτάφιους στη Θεσσαλονίκη. «Οι περισσότεροι είναι στολισμένοι με ορχιδέες, κόκκινα και λευκά τριαντάφυλλα, ανθούρια που συμβολίζουν τη γονιμότητα, γυψοφίλι, κάλλες, βιολέτες, γαρύφαλλα και χρυσάνθεμα», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όπως διευκρινίζει, επιλέγονται ορχιδέες και κάλλες επειδή «έχουν ωραία κλίση και για να επιτευχθεί αυτό τοποθετούνται πάνω σε ειδικό σφουγγάρι».

«Οι βιολέτες πάλι, μυρίζουν έντονα, σκορπίζοντας αρώματα σε όλο τον χώρο και έχουν, φυσικά, έντονα χρώματα», λέει η κ. Ζήση, προσθέτοντας ότι οι τεχνικές στολίσματος που χρησιμοποιούνται είναι πολλές και ποικίλουν ανάλογα με το υλικό που είναι κατασκευασμένος ο σκελετός του Επιταφίου. Κάποιες φορές, για τα ανθεκτικά άνθη, όπως τα γαρύφαλλα, επιλέγεται το δέσιμο ή το κάρφωμα σε φελιζόλ και η στερέωση με σύρματα.

NIKOS LIBERTAS / SOOC

«Μπορούμε επίσης να στερεώσουμε χρυσάνθεμα πάνω σε φελιζόλ με μία καρφίτσα που έχει περασμένη μία πέρλα και σαν κέντημα, να φτιάξουμε έναν σταυρό ή να γράψουμε μία φράση», σημειώνει. Τα λουλούδια αγοράζονται μεν από τις εκκλησίες, αλλά ο στολισμός συχνά γίνεται εθελοντικά, ενώ όταν περισσεύουν, τα πέταλά τους μαζεύονται σε καλαθάκια και μοιράζονται κατά την περιφορά του Επιτάφιου στους πιστούς.

ALEXANDROS STAMATIOU / SOOC

Στα χωριά επιστρατεύονται για τον στολισμό του Επιτάφιου, τα φυτά των αγρών που κάνουν την εμφάνισή τους στις αρχές της άνοιξης. Όπως το «κουλιάστραντο», όπως είναι η τοπική ονομασία στην Κλεισούρα Καστοριάς, του λουλουδιού Primula veris (Πριμούλα η εαρινή) που φύεται νωρίς την Άνοιξη, από τις πρώτες καλές κλιματικά μέρες του Μάρτη.

«Το συγκεκριμένο αλπικό κίτρινο λουλούδι γίνεται περιζήτητο τη Μεγάλη Εβδομάδα στην Κλεισούρα Καστοριάς, αφού είναι το κυριότερο άνθος που κοσμεί τον Επιτάφιο», εξηγεί ο σκηνοθέτης με καταγωγή από την Κλεισούρα, Πέτρος Σμιξιώτης.

Το «Πριμούλα» προέρχεται από τη λατινική λέξη «primus» που σημαίνει πρώτος και το «ver» σημαίνει άνοιξη ή σε πιο ελεύθερη μετάφραση, το «πρώτο λουλούδι της άνοιξης», γνωστό και με τα κοινά ονόματα πασχαλούδα, δακράκι, παναγίτσα. «Το κουλιάστραντο είναι ένα λουλούδι με πολύ δυνατό άρωμα το οποίο ανθίζει την άνοιξη και στολίζει πάντα τον Επιτάφιο της Κλεισούρας καθώς δε νοείται Επιτάφιος χωρίς αυτό το χαρακτηριστικό, κίτρινο άνθος», καταλήγει ο κ. Σμιξιώτης.

MENELAOS MYRILLAS / SOOC

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή