Αφιέρωμα στον λαϊκό ποιητή και δημιουργό Ξενοφώντα Σάντα

Στον απόηχο ενός ιδιαίτερου πολιτιστικού-πνευματικού γεγονότος

Μια ιδιαίτερη βραδιά πολιτισμού και κοινωνικής ευαισθησίας, ήταν το αφιέρωμα στον ταλαντούχο λαϊκό ποιητή και δεξιοτέχνη κατασκευαστή νερόμυλων, ανεμόμυλων , λιτρουβιών και αντισεισμικών ξύλινων σπιτιών, Ξενοφώντα Σάντα , από τους Σφακιώτες Λευκάδας. Την εκδήλωση-ημερίδα διοργάνωσε ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ και το ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ, έπειτα από πρόταση του καθηγητή Σπύρου Βρεττού και του πρωτοψάλτη και χοράρχη της Βυζαντινής Χορωδίας Αγίου Νικολάου Διονυσίου Ράπτη, ο οποίος είχε συνυπάρξει για πολλά χρόνια στον ναό του Αγίου Νικολάου με τον «μπάρμπα Φώντα» και είχε εκτιμήσει το ήθος, την καλλιτεχνία και τη γνήσια ανθρωπιά του.

Η εκδήλωση  πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017 και ώρα 7.30 μ.μ. , στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου. Θέμα της εκδήλωσης: Φυσικό περιβάλλον και λαϊκή δημιουργικότητα. Ξενοφώντας Σάντας, ένας λαϊκός ποιητής και για 70 χρόνια κατασκευαστής νερόμυλων, ανεμόμυλων, λιτρουβιών και ξύλινων αντισεισμικών σπιτιών. Μια εξαιρετική συγκυρία ήταν η παρουσία στη Λευκάδα και η συμμετοχή στην ημερίδα του γιου του Κωνσταντίνου Σάντα, Ομότιμου Καθηγητή Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Flagler College της Φλόριντα των ΗΠΑ. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι δύο διαπρεπείς καθηγητές σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, Κωνσταντίνος και Γεράσιμος Σάντας (καθηγητής της Φιλοσοφίας), γιοι του Ξενοφώντα, τιμούν με το ήθος και την εξέχουσα ακαδημαϊκή τους παρουσία τη Λευκάδα στον υπερατλαντικό χώρο.

Σύμφωνα με τη θεματική του αφιερώματος, οι ομιλητές Σπύρος Βρεττός, συγγραφέας, Δ.φ., Παναγιώτης Τουλιάτος, Ομ. Καθηγητής Ε.Μ.Π.,  π. Δημοσθένης Παπακωστόπουλος, Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος Ιεράς Μητροπόλεως Ν. Σμύρνης, Θεολόγος, Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού, Διδάκτωρ Φιλολογίας, Πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας, και Κωνσταντίνος Σάντας, Professor Emeritus (Ομότ. Καθηγητής, συγγραφέας, κριτικός, ιστορικός του κινηματογράφου, μεταφραστής), παρουσίασαν με ενάργεια και αρτιότητα επιστημονική αλλά και με τη συγκίνηση της επικοινωνίας με τις ρίζες του λαϊκού μας πολιτισμού, τις δημιουργικές πτυχές και το ανθρώπινο ήθος του λαϊκού δημιουργού Ξενοφώντα Σάντα. Και συμπληρωματικά,  (η Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού), την ακαδημαϊκή δραστηριότητα, τη συγγραφικό έργο των δύο πανεπιστημιακών καθηγητών Κωνσταντίνου και Γεράσιμου Σάντα, που συνιστούν καθώς και τα παιδιά τους την οικογενειακή συνέχεια ενός προικισμένου spiritus familiaris.

Η φιλόλογος Αγγελική Κόγκα και ο Κωνσταντίνος Σάντας παρουσίασαν ποιήματα του λαϊκού ποιητή, και μάλιστα το μεγάλο σε έκταση ποίημά του η Μούσα, εξαιρετικής ποιότητας και νοημάτων ποίημα για το παράπονο του λαϊκού δημιουργού απέναντι στην εκλεκτική σχέση της μούσας με τους λόγιους δημιουργούς. Τέλος η βυζαντινή χορωδία του Αγίου Νικολάου, με χοράρχη τον προικισμένο πρωτοψάλτη Διονύσιο Ράπτη, έψαλαν ύμνους δημιουργώντας την ιερόπρεπη ατμόσφαιρα ενός θρησκευτικού πολιτισμού, μέσα στον οποία έζησε το τιμώμενο πρόσωπο.

Παρά τη δικαιολογημένη απουσία των ομιλητών Σπύρου Βρεττού, Παρασκευής Κοψιδά και του π. Δημοσθένη Παπακωστόπουλου, η ανάγνωση των εισηγήσεών τους από τη Δανάη Γιαννουλάτου, την Αγγελική Κόγκα και τον Σπύρο Αρβανίτη αντίστοιχα, κάλυψε επάξια την απουσία.

Η Λευκάδα μ’αυτή την εκδήλωση, τίμησε έναν υπέροχο λαϊκό δημιουργό τιμώντας στο πρόσωπό του τη λαϊκή δημιουργικότητα γενικότερα αλλά και το διεσπαρμένο ανά τον κόσμο πνευματικό της κεφάλαιο. Κι αυτό ας είναι μόνον μια καλή αρχή…