Γίνε ένας από τους 30 νέους υπότροφους του προγράμματος START – Create Cultural Change

Ανοιχτή πρόσκληση για 30 υποτροφίες Πολιτιστικής Διαχείρισης

Είσαι απόφοιτος πανεπιστημίου;

Έχεις δημιουργικές ιδέες για λύσεις σε κοινωνικά προβλήματα στην Ελλάδαμέσα από πολιτιστικές πρωτοβουλίες;

Θέλεις να εκπαιδευτείς στη διαχείριση έργων με κοινωνικοπολιτιστικό χαρακτήρα και να κάνεις τις ιδέες σου πράξη;

Αν ναι, τότε η πρόσκληση αυτή σε αφορά!

Κατάθεσε το όραμα και τις ιδέες σου για τη Δημιουργία Πολιτιστικής Αλλαγήςστην κοινότητά σου και γίνε ένας/μία από τους τριάντα νέους υπότροφους του προγράμματος START – Create Cultural Change. Μέσα από τρεις διαδοχικές φάσεις, το πρόγραμμα START δίνει τη δυνατότητα στους υποτρόφους του να εξελίξουν μια καινοτόμο ιδέα σε πολιτιστική πρωτοβουλία και να αναπτύξουν τα επαγγελματικά προσόντα που θα τους επιτρέψουν να μετατρέψουν την πρωτοβουλία τους σε μια βιώσιμη και δημιουργική επιχείρηση στο μέλλον.

 START – Create Cultural Change

Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους έως τις 31 Μαΐου, μέσα από τη σελίδα www.startgreece.net. Οι 30 υπότροφοι που θα επιλεγούν μέσα από μια διαδικασία συνεντεύξεων να συμμετάσχουν στην πρώτη φάση του προγράμματος, θα ταξιδέψουν στη Γερμανία για ένα εντατικό πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων και πρακτικής άσκησης. Κατά τη διαμονή του εκεί, κάθε υπότροφος θα συνεργαστεί με κάποιο από τα κέντρα του δικτύου της Ένωσης Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων της Γερμανίας έπειτα από μια διαδικασία εξειδικευμένης αντιστοίχισης. Γλώσσα εργασίας του προγράμματος είναι τα Αγγλικά.

 START – Create Cultural Change

Η πρώτη φάση του προγράμματος διαρκεί από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 18 Νοεμβρίου 2017 και περιλαμβάνει δύο μήνες κατάρτισης και πρακτικής άσκησης στη Γερμανία, προσφέροντας στους υπότροφους του START διεθνή εμπειρία στη διαχείριση πολιτιστικών προγραμμάτων και τη δυνατότητα να διαμορφώσουν την τελική μορφή της πρότασής τους για πολιτιστικές πρωτοβουλίες που θα εφαρμοστούν στην Ελλάδα κατά τη δεύτερη φάση του προγράμματος. Έπειτα από μια εβδομάδα κατάρτισης στο Βερολίνο και έξι εβδομάδες πρακτικής άσκησης σε ένα κοινωνικοπολιτιστικό κέντρο της Γερμανίας, η πρώτη φάση ολοκληρώνεται στη Στουτγκάρδη με μια επιπλέον εβδομάδα εκπαίδευσης και την επιλογή των δεκαπέντε υποτρόφων που θα συνεχίσουν στην επόμενη φάση, μέσα από μια διαδικασία προφορικής παρουσίασης των πρωτοβουλιών τους (pitching). Η υποτροφία της πρώτης φάσης ανέρχεται σε 800€ το μήνα και καλύπτει όλα τα βασικά έξοδα διαβίωσης των υποτρόφων.

 START – Create Cultural Change

Η δεύτερη φάση του προγράμματος διαρκεί από 1η Δεκεμβρίου 2017 έως 31 Μαΐου 2018 και υλοποιείται στην Ελλάδα. Εκτός από τη συνέχιση της μηνιαίας υποτροφίας (800€), το πρόγραμμα προσφέρει στους δεκαπέντε υπότροφους χρηματοδότηση έως 10.000€ καθώς και ένα πλαίσιο υποστήριξης για την επιτυχή έναρξη και υλοποίηση των πρωτοβουλιών τους. Η φάση αυτή περιλαμβάνει επαγγελματική καθοδήγηση και εργαστήρια ανταλλαγής γνώσεων με στόχο την ανάπτυξη της ικανότητας επιχειρηματικής σκέψης και την επίλυση προβλημάτων των υποτρόφων. Η δεύτερη φάση ολοκληρώνεται το Μάιο με έναδιήμερο δημόσιων εκδηλώσεων όπου οι υπότροφοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις πρωτοβουλίες τους και να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες δικτύωσης με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς χρηματοδότησης που προσφέρει το πρόγραμμα.

Η τρίτη φάση του προγράμματος διαρκεί από το Σεπτέμβριο του 2018 και έπειτα, με την απονομή των Βραβείων Ανάπτυξης (START Scaling Grants) ύψους από 5.000 έως 15.000 ευρώ σε πρωτοβουλίες που ξεχώρισαν για τον κοινωνικό τους αντίκτυπο, την πολιτιστική τους καινοτομία και τη δυνατότητά τους να συνεχιστούν και να αναπτυχθούν περαιτέρω στο μέλλον. Οι χορηγίες αυτές προσφέρονται αποκλειστικά σε υποτρόφους του προγράμματος START από οργανισμούς που υποστηρίζουν το πρόγραμμα και ο αριθμός, το ύψος και η διαθεσιμότητά τους μπορεί να διαφέρει ανά έτος.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 31 Μαΐου 2017

 START – Create Cultural Change

Γιορτή υποτροφιών & Ανοιχτή Αγορά START

Γνωρίστε από κοντά τους δεκαπέντε φετινούς υπότροφους του προγράμματος START και τις πρωτοβουλίες τους στη μεγάλη Γιορτή Υποτροφιών που θα διεξαχθεί την Πέμπτη 25 Μαΐου στις 20:00, στην Αποθήκη Γ’ του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Την Παρασκευή 26 Μαΐου, στον ίδιο χώρο, οι υπότροφοι θα παρουσιάσουν δημόσια τα έργα τους και θα σας περιμένουν στα ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα που θα στηθούν στα πλαίσια της Ανοιχτής Αγοράς START, ώστε να σας γνωρίσουν τα έργα και τις ομάδες τους. Η συμμετοχή στη Γιορτή Υποτροφιών είναι δωρεάν κατόπιν εγγραφής στο Eventbrite. Σημειώστε πως οι θέσεις είναι περιορισμένες και η είσοδος είναι βάσει προτεραιότητας. Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στα αγγλικά.

Η εκδήλωση στο Facebook εδώ.

To START είναι ένα πρόγραμμα της Robert Bosch Stiftung (Ίδρυμα Robert Bosch) που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και την Bundesvereinigung Soziokultureller Zentren e.V. (Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων).

 START – Create Cultural Change

 START – Create Cultural Change

Πηγή