Ο Δήμος Λευκάδας για τα ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα

Δελτίο Τύπου

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας, στη συνεδρίαση της 24-10-2016 με θέμα «Συζήτηση σχετικά με τα ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα σε διάφορες περιοχές του Δήμου Λευκάδας», έλαβε την παρακάτω απόφασή του (αριθ. 389/2016):

«… ομόφωνα  με είκοσι τρεις (23) ψήφους, αποδέχεται την πρόταση του κ. Δημάρχου, όπως διαμορφώθηκε ύστερα από την συζήτηση ως κατωτέρω:

Α. Ζητάμε από τα συναρμόδια Υπουργεία την άμεση λήψη συγκεκριμένων  μέτρων (δυνατότητα αναισθητοποίησης των ζώων, έλεγχο της μη σταυλισμένης βόσκησης, κ.λπ.) αλλαγής – βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου, ούτως ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους Δήμους να περιορίσουν το φαινόμενο των ανεπιτήρητων ζώων που έχει γίνει μάστιγα για τους πολίτες.

Β. Οικονομική ενίσχυση των Δήμων για την περισυλλογή των ανεπιτήρητων ζώων.

Γ. Εγγραφή στον προϋπολογισμό του Δήμου, επαρκούς ποσού και ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της περισυλλογής των ανεπιτήρητων ζώων.

Δ. Λήψη των κατάλληλων νομικών μέτρων από το Δήμο μας, εξαντλώντας κάθε ένδικο μέσο  ώστε  οι παραβάτες να υποχρεωθούν από τα δικαστήρια για την επιτήρηση των ζώων τους.»

Στα πλαίσια της ανωτέρω απόφασης, ως Δημοτική Αρχή:

  1. Αποστείλαμε επιστολή στην ΚΕΔΕ (αρ πρωτ. 22645/3-11-2016) με συνημμένη την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ζητώντας την παρέμβασή της στην κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος.

Να σημειωθεί ότι είχαμε ήδη αποστείλει επιστολές στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (αρ. πρωτ. 17954/2-9-16 και 21439/17-10-16) στις οποίες αναφέραμε τα προβλήματα και προτείναμε τα συγκεκριμένα μέτρα που αναφέρονται και στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

  1. Εγγράψαμε στον προϋπολογισμό του δήμου ποσό 20.000,00 € (κωδικός 00-9495.021)
  2. Υποβάλαμε μήνυση στους κτηνοτρόφους Μανωλίτση Νικόλαο και Μελά Παναγιώτη και σε κάθε άλλο υπεύθυνο (Α.Β.Μ 1752/10-11-2016), «…για  τα  αδικήματα που προβλέπονται   από τα άρθρα    290 και  306  ΠΚ  καθώς και για κάθε άλλη  διάταξη νόμου την οποία παραβαίνουν…»,  προκειμένου οι εν λόγω  ιδιοκτήτες να υποχρεωθούν να συμμορφωθούν με τις αυτονόητες  και νόμιμες  υποχρεώσεις τους, να μαζέψουν και να επιτηρούν διαρκώς τα ζώα τους.
  3. Αμέσως μετά την έγκριση του προϋπολογισμού του Δήμου (1/3/2017) προχωρήσαμε στην πρώτη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (1/3/2017) για την εύρεση αναδόχου του έργου «περισυλλογή και σταυλισμός ανεπιτήρητων ζώων» και, επειδή δεν υπήρξε ενδιαφερόμενος, σε δεύτερη πρόσκληση (14/3/2017) η οποία ισχύει ακόμη.
  4. Αποστείλαμε επιστολές σε ΤΑΟΛ, ΟΠΕΚΕΠΕ και εισαγγελέα Πρεβέζης προκειμένου να ενημερωθούμε για τις επιδοτήσεις των μηνυομένων κτηνοτρόφων. Η απάντηση του ΟΠΕΚΕΠΕ έφτασε στο δήμο στις 24/3/2017 ύστερα την αρχική του άρνηση και δεύτερη παρέμβαση μας στον κ. εισαγγελέα Πρεβέζης με αναφορά στην μήνυση που έχει υποβληθεί.
  5. Κάναμε παρεμβάσεις στον κ. εισαγγελέα Λευκάδας, προκειμένου να επισπευτούν οι διαδικασίες για τη μήνυση του Δήμου, παρουσία και του δημάρχου Λευκάδας.
  6. Επικοινωνήσαμε και επικοινωνούμε απ’ ευθείας με διευθυντές και το Γ.Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να προωθηθεί νομοθετική λύση και έχουμε αποστείλει σε αυτούς συγκεκριμένες προτάσεις.

Ύστερα από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι ως Δημοτική Αρχή δεν αδιαφορήσαμε για το πρόβλημα των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων και εφαρμόσαμε αμέσως και κατά γράμμα την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σε τελευταία ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή για τα ανεπιτήρητα βοοειδή, καλεί τους πολίτες σε διαδήλωση και χρησιμοποιεί κατά των αρμοδίων χαρακτηρισμούς όπως:

► «οι αρμόδιοι με περίσσιο θράσος και αναίδεια συνεχίζουν να μας εμπαίζουν αφήνοντας ατιμώρητους τους δράστες να συνεχίζουν την εγκληματική δραστηριότητά τους»,

► «στην ουσία καλύπτουν τους κατά συρροή παραβάτες ιδιοκτήτες των  ανεξέλεγκτων κοπαδιών»,

► «η  απόφασή μας αυτή θορύβησε τους υπεύθυνους του ΔΗΜΟΥ που την επόμενη ημέρα “έτρεξαν” με δήθεν ενέργειές τους να καθησυχάσουν τα πνεύματα και να “θολώσουν τα νερά”.   Δεν πρόκειται να ξεγελάσουν κανέναν. Ξέρουμε πόσο μαστόροι είναι στην κοροϊδία».

Δεν θα απαντήσουμε σε αυτού του τύπου την φρασεολογία ούτε θα τη χαρακτηρίσουμε. Δεν επιθυμούμε αντιπαράθεση με τη Συντονιστική Επιτροπή, παρ’ ότι κάποια λίγα μέλη της συνειδητά την επιδιώκουν. Θεωρούμε ότι η επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος απαιτεί σύνεση και συνέργεια των φορέων και των πολιτών και προς την κατεύθυνση αυτή θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε.

Αντιπαράθεση έχουμε με τους κτηνοτρόφους που παρανομούν και καταστρέφουν τις περιουσίες των πολιτών.

Θα θυμίσουμε μόνο ότι ο προϋπολογισμός του Δήμου εγκρίθηκε στις 1/3/2017 και την ίδια ημέρα έγινε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Είναι φανερό λοιπόν ότι η πρόσκληση δεν έγινε επειδή οι υπεύθυνοι του Δήμου «θορυβήθησαν» ούτε επειδή προσπάθησαν να «θολώσουν τα νερά» όπως αναφέρει η ανακοίνωση.

Ως Δημοτική Αρχή είμαστε «θορυβημένοι» και ανησυχούμε γιατί το θεσμικό πλαίσιο αντί να μας βοηθά μας δυσκολεύει περισσότερο και γιατί παρά τις προσπάθειες μας δεν έχουμε αποτελέσματα. Παρά τις δυσκολίες θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την επίλυση του προβλήματος.