Δήμος Λευκάδας: Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για την αποκατάσταση και ανάδειξη της πλατείας της Καρυάς

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δήμαρχος Λευκάδας Χαράλαμπος Καλός: «Αισθητική ανάπλαση και λειτουργική αναβάθμιση της πλατείας Καρυάς».

Εγκρίθηκαν την Τετάρτη 19/1/2022, με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής η μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου: «ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ – ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΡΥΑΣ», π/υ 240.000,00.

Η μελέτη προτείνει μια ολική ανακατασκευή-ανάδειξη της πλατείας με νέα πλακόστρωτα, πεζούλες-σταθερά καθιστικά, κιγκλιδώματα, φωτιστικές κολώνες κτλ, μη τροποποιώντας τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά των υφιστάμενων διαμορφώσεων, παρεμβαίνοντας μόνο όπου απαιτείται για τεχνικούς λόγους ή για την ενσωμάτωση προδιαγραφών προσβασιμότητας ΑΜΕΑ. Ειδικότερα, η  εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ θα γίνει με ειδικές (ανάγλυφες) μαρμάρινες πλάκες όδευσης ΑΜΕΑ, διαστάσεων 0.40×0.40μ, αντίστοιχης ποιότητας με τις υπόλοιπες πλάκες που θα τοποθετηθούν σε ολόκληρη την πλατεία. Επιπλέον, προβλέπονται όλες οι απαραίτητες ΗΜ εγκαταστάσεις και η προμήθεια των φωτιστικών ιστών να είναι χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης τύπου LED.

Κατά την διάρκεια των καθαιρέσεων και των εκσκαφών θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία του ριζικού συστήματος των υφιστάμενων δέντρων (πλάτανοι). Τα παρτέρια θα ανακατασκευαστούν από αργολιθοδομή μιας ορατής όψης και ασβεστοκονιάματος, και τα πεζούλια-στηθαία θα επενδυθούν με μάρμαρο και με ξύλο Ιρόκο.

Η πλατεία της Καρυάς, με τα διάσημα πλατάνια της, βελτιώνεται συστηματικά με τις προγραμματισμένες εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξής της.  Στόχος είναι η αισθητική και η ενεργειακή αναβάθμισή της, ώστε το κεφαλοχώρι μας να διατηρήσει τη θέση της σαν έναν αξιόλογο τουριστικό προορισμό, αλλά και σαν το κεντρικό τόπο συνάθροισης των κατοίκων τόσο του ίδιου του χωριού, όσο και των κατοίκων όλου του νησιού, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ