«Κοντά» σε μια διεθνή συμφωνία κατά της ρύπανσης από πλαστικά

Η ρύπανση του πλανήτη από τα πλαστικά απορρήματα «έδωσε» παρουσία και σε απολιθώματα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα

Προς μια νέα παγκόσμια συμφωνία κατά της περιβαλλοντικής μόλυνσης από πλαστικά οδεύει η πλειοψηφία των κρατών-μελών του ΟΗΕ. Η συμφωνία στοχεύει στην εξάλειψη των πλαστικών αποβλήτων που ρυπαίνουν τις θάλασσες, καταστρέφουν τη θαλάσσια ζωή και αποτελούν αιτία θανάτου τεράστιου αριθμού θαλάσσιων θηλαστικών. Παρόλα αυτά, Μ. Βρετανία και ΗΠΑ, οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί πλαστικών απορριμάτων παγκοσμίως, δε δείχνουν ιδιαίτερη πρόθεση να συμβάλλουν στο διάλογο που έχει ανοίξει στη διεθνή κοινότητα, ώστε να υπάρξει μια πολυμερής συμφωνία.

Ομάδα εργασίας του ΟΗΕ συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη την περασμένη βδομάδα, προκειμένου να συζητηθεί το φαινόμενο της πλαστικής ρύπανσης και των επιπτώσεών της στο περιβάλλον. Πάνω από τα 2/3 των χωρών του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων των Αφρικανικών, Βαλτικών, Βόρειων και Αρκτικών χωρών, καθώς και εκείνων της Καραϊβικής και της ΕΕ, δήλωσαν πρόθεση διαμόρφωσης μίας νέας συμφωνίας. Η συνθήκη θα προσομοιάζει σε εκείνη του Παρισιού.

Σημειώνεται, ότι η εκροή πλαστικών στους ωκεανούς αναμένεται να τριπλασιαστεί μέχρι το 2040, δεδομένων των ρυθμών που ακολουθεί η παραγωγή, η κατανάλωση και η διαχείρισή τους. Αυτό μεταφράζεται σε έως και 29 εκατομμύρια τόνους το χρόνο, που ισοδυναμεί με 50 κιλά για κάθε τετραγωνικό μέτρο ακτογραμμής στον κόσμο. Οι μέχρι στιγμής ανακοινωμένες και καταβληθείσες προσπάθειες της διεθνής κοινότητας, εκτιμώνται να μειώσουν την ένταση πλαστικών απορριμάτων κατά μόνο 7%. Στο μεταξύ, μόλις βρεθούν στη θάλασσα, τα πλαστικά διασπώνται σε μιρκροτμήματα, και στη συνέχεια καταναλώνονται από έμβιους οργανισμούς, με αποτέλεσμα την αποψίλωση της θαλάσσιας ζωής κάθε χρόνο και περισσότερο.

Με βάση τα παραπάνω, η πολιτική κινητοποίηση έχει υπάρξει θετική για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα αναχαιτίζει την μόλυνση των υδάτων και θα θέτει επί τάπητος την επικινδυνότητα του πλαστικού για το περιβάλλον, καθώς και την οικολογική συνείδηση και πολιτική για την ανακύκλωση και ασφαλή διαχείρισή του. Πίσω από αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη ταχθεί αρκετές υπουργικές αποφάσεις χωρών, όπως και μη κυβερνητικές οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος.

Με πληροφορίες από τον GUARDIAN

Πηγή