«Αυθαίρετα» όσα κτίρια δεν είναι φιλικά για τα ΑμεΑ

Από τη Χαρά Τζαναβάρα

Στα τέλη του 2020 λήγει η προθεσμία που έχει θέσει η Ε.Ε. για να γίνουν οι οικοδομές, κυρίως τα δημόσια κτίρια και οι χώροι συνάθροισης κοινού, φιλικές για άτομα με κινητικά προβλήματα και άλλες δυσκολίες, όπως η όραση. Η μη συμμόρφωσή τους, με βάση τη σχετική κοινοτική Οδηγία, οδηγεί στον χαρακτηρισμό τους ως… αυθαιρέτων!

Υπολογίζεται ότι αυτές οι κατηγορίες αποτελούν το 10% του πληθυσμού, στην πραγματικότητα όμως ένας στους δύο πολίτες έχει ανάγκη υποστήριξης, αν συνυπολογιστούν μητέρες με παιδικά καροτσάκια, παιδιά έως 5 ετών, υπερήλικες, άτομα με παθολογικά προβλήματα βάδισης και προσωρινή αναπηρία.

Από το 2012, με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, έχει προβλεφθεί ότι όλες οι νέες οικοδομές πρέπει να διαθέτουν υποδομές για να μπορούν να εξυπηρετηθούν ΑμεΑ, χωρίς να εξαρτώνται από άλλα άτομα. Το άρθρο 26 του νόμου 4067/2012 καθορίζει ειδικές διαστάσεις για ασανσέρ, ώστε να χωρούν αναπηρικά καροτσάκια, διατάξεις που διευκολύνουν την πρόσβαση και τη μετακίνηση ανάμεσα σε ορόφους, αλλά και στο ίδιο επίπεδο.

Είχαν τότε εκδοθεί αναλυτικές οδηγίες για τους μηχανικούς και τις πολεοδομικές υπηρεσίες. Μένει να αποδειχθεί αν στην πράξη τηρήθηκαν ή έγιναν… εκπτώσεις για να μειωθεί το κόστος κατασκευής.

Το μεγάλο πρόβλημα υπάρχει για τα κτίρια που είχαν κατασκευαστεί πριν από τον Ιούλιο του 2012, που υπολογίζονται στο 80% του συνόλου και, με βάση το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο, δεν είχαν υποχρέωση να διαθέτουν υποδομές για ΑμεΑ.

Με το άρθρο 27 του νόμου 4067/2012, μπορούν να προσθέσουν ασανσέρ ή άλλες υποδομές σε χώρους που θα προστεθούν στην οικοδομή καθ΄ υπέρβαση των όρων δόμησης που ισχύουν στην περιοχή.

Εξαιρούνται οι μονοκατοικίες που αποτελούν μια ιδιοκτησία, ενώ για διατηρητέα και κτίρια που βρίσκονται σε παραδοσιακούς οικισμούς οι προσθήκες πρέπει να έχουν προηγουμένως εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή αρχιτεκτονικού ελέγχου.

Οριζόντια και κατακόρυφη προσπέλαση σε όλους, με προτεραιότητα στους χώρους υγιεινής, πρέπει να εξασφαλίζεται σε επιχειρήσεις εμπορίου, γραφεία, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και υποδομές αναψυχής, εφόσον η άδεια λειτουργίας τούς χορηγήθηκε μετά τον Ιούλιο του 2012, ακόμη και αν στεγάζονται σε παλιότερα κτίρια.

Εξαιρούνται μόνο καφετέριες και εστιατόρια που διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, με συνολική επιφάνεια έως 100 τετραγωνικά.

Την περασμένη εβδομάδα, έγινε διυπουργική σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου, στην οποία τονίστηκε ότι η διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρίες αποτελεί δημοκρατική υποχρέωση.

Θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα δοθεί από τις Βρυξέλλες παράταση στην προθεσμία συμμόρφωσης και δεν θα έχουμε νέα «φουρνιά» αυθαιρέτων, αλλά πρέπει να ξεκινήσει η εφαρμογή προγράμματος διευκόλυνσης των πολιτών, με έμφαση στα μουσεία, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα κτίρια του Δημοσίου που εξυπηρετούν κοινό.

Πηγή