«Μετέωρη Ελλάδα. Μια στοχαστική βόλτα με την κάμερα του Πέδρο Ολάγια» εκδήλωση του Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λευκάδας υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας, την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019, στο Φουαγιέ του Ανοιχτού Θεάτρου, ώρα 7 μ.μ., διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: Η μετέωρη Ελλάδα ως κληρονομιά, ως πρόκληση και ως βούληση. Μια στοχαστική βόλτα με την κάμερα του Πέδρο Ολάγια.

Στην διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει η τελετή αναγόρευσης του διεθνούς κύρους ελληνιστή Πέδρο Ολάγια σε Επίτιμο μέλος του Συνδέσου Φιλολόγων Λευκάδας. Θα ακολουθήσει η προβολή ντοκιμαντέρ με τίτλο: Μετέωρη Ελλάδα, οπτικοακουστική εκδοχή του ομώνυμου βιβλίου του Πέδρο Ολάγια. Η εκδήλωση είναι αφιέρωμα μνήμης και τιμής στον μεγάλο Δάσκαλο της Κλσικής ΦΙλολογίας Φάνη Κακριδή, που έφυγε πρόσφατα. Η παρουσία σας θα είναι ιδιαίτερα τιητική.

Εκ μέρους του Συνδέσμου Φιλολόγων
Η Πρόεδρος
Δρ. Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού

Ο Πέδρο Ολάγια, συγγραφέας του βιβλίου Η Μετέωρη Ελλάδα (εκδ. Παπαζήση 2015), με θέμα την κληρονομιά και τις προκλήσεις της αρχαίας αθηναϊκής δημοκρατίας από την άποψη της σύγχρονης Αθήνας, δημιούργησε και την οπτικοακουστική εκδοχή αυτού του έργου. Μια ταινία που μεταφέρει τους θεατές στην Αθήνα – ταυτόχρονα αρχαία και σύγχρονη – επιχειρώντας, όπως αναφέρει ο δημιουργός της, να τους ωθήσει να προνληματιστούν για τη Δημοκρατία στο μέρου που κάποτε υπήρξε λίκνο της και σήμερα, κατά τα φαινόμενα, έχει επιλεγέι να γίνει ο τάφος της,

«Κατ’ αρχάς, πρέπει να είναι κανείς διατεθειμένος ν’ αποδεχθεί πως η στάση και οι κατακτήσεις που σήμερα θεωρούμε πολύτιμο κληροδότημα των Ελλήνων, υπήρξαν στην πραγματικότητα, χειρονομίες αντίστασης…», θα γράψει χαρακτηριστικά ο Πέδρο Ολάγια. Και θα θεμελιώσει με τον αιχμηρά γλεφυρό λόγο του και την ανεπανάληπτη ποήση των εικόνων του, το σημερινό χρέος μας, αλλά και όλης της ανθρωπότητας τον αγώνα, εναντίον της κοινωνικής αδικίας, της άγνοιας και της υποτέλεια του ανθρώπου.

Πρόγραμμα
– Χαιρετισμοί
– Τελετή αναγόρεσυης του Πέδρο Ολάγια σε Επίτιμο μέλος του Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας
– Προσφώνηση εκ μέρους της Προέδρου του Συνδέσμου Φιλολόγων κ. Παρασκευής Κοψιδά-Βρεττού
– Παρουσίαση του τιμώμενου από την Οργανωτική Γραμματέα του Συνδε΄σμου κ. Αγγελική Κόγκα
– Ανάγνωση του πρακτικού από τηΓενική Γραμματέα του Συνδέσμου, κ. Κατείνα Ροντογιάννη
– Επίδοση διπλώματος και τιμητικής πλακέτας στον τιμώμενο
– Αντιφώνηση του τιμώμενου
– Προβολή ντοκιμαντέρ
– Συζήτηση