Το μονοπάτι με τα χάρτινα καραβάκια

Για την τέχνη του Οριγκάμι έχουμε αναφερθεί σε παλαιότερο άρθρο και συγκεκριμένα σε μια παραλλαγή αυτής που ονομάζεται Κιριγκάμι. Ίσως η χαρακτηριστικότερη φιγούρα, τουλάχιστον για εμάς τους δυτικούς, είναι αυτή ενός μικρού χάρτινου καραβιού-στην άπω ανατολή αντιστοίχως η πιο συνήθης φιγούρα είναι του γερανού. Αντλώντας έμπνευση από το χάρτινο καραβάκι μια ομάδα τεσσάρων απόφοιτων μιας σχολής τεχνών στην Αυστραλία κέρδισε το πρώτο βραβείο στα πλαίσια μιας έκθεσης σύγχρονης τέχνης.

Η ονομασία της έκθεσης είναι “Sculpture by the sea” και διοργανώνεται από το 1997 κάθε χρόνο στην παραλία Cottesloe Beach στο Περθ της Αυστραλίας κι όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και το όνομα της έχει ως σκοπό την ανάδειξη γλυπτών δίπλα από τη θάλασσα σε περιοχές που είναι προσβάσιμες στο κοινό.  Στην έκθεση συμμετάσχουν περισσότεροι από 70 καλλιτέχνες από 13 χώρες με περισσότερα από 100 εκθέματα συνολικά και κατόπιν ψηφοφορίας αναδεικνύεται το κορυφαίο έργο κάθε χρονιάς το οποίο ανταμείβεται με ένα χρηματικό έπαθλο ύψους 11.000 δολαρίων.

paper boats

Το έργο ονομαζόταν “Lifeboat” και αποτελούταν από 1.697 χειροποίητα χάρτινα καραβάκια τα οποία είχαν απλωθεί σε μια έκταση που ξεκινούσε από ένα δρόμο πάνω από την παραλία και κατέληγαν λίγα μέτρα πριν τη θάλασσα, σαν να έψαχνα το δρόμο τους για την ελευθερία. Κάθε καραβάκι είχε καλυφθεί με κερί παραφίνης ώστε να αδιαβροχοποιηθεί και να αποκτήσει ένα ενιαίο λαμπερό γαλάζιο χρώμα, ενώ στο κάτω μέρος υπήρχε μια τρύπα για να αποστραγγίζονται τα νερά στην περίπτωση που έβρεχε. Ο αριθμός των καραβιών ήταν συμβολικός προς τιμή του ολλανδού καπετάνιου Willem de Vlamingh ο οποίος ανακάλυψε την παραλία το έτος 1697.

paper boats

Πηγή