Πώς οι πυρκαγιές στην Αρκτική επηρεάζουν όλο τον πλανήτη

Για μερικές από τις υψηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της τελευταίας 20ετίας, ευθύνονται οι εκτεταμένες πυρκαγιές στη ζώνη της Αρκτικής, τον Ιούνιο, ιδίως σε περιοχές της Ρωσίας, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus.

Βάσει της υπηρεσίας για την παρακολούθηση της ατμόσφαιρας (CAMS), οι καταγραφές του Ιουνίου είναι «οι τρίτες υψηλότερες σε βάθος 20ετίας γι΄ αυτή την εποχή του χρόνου, πίσω από τις περιόδους μεγάλων πυρκαγιών του 2019 και του 2020».

Τον τρέχοντα μήνα, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανέρχονται σε 6,8 εκατ. τόνους, έναντι 16,3 εκατ. τόνων τον Ιούνιο του 2020 και 13,8 εκατ. τόνων το 2019.

Η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο από τις πυρκαγιές είναι η Δημοκρατία Σάχα στον Απω Βορρά της Ρωσίας.

«Η Αρκτική βρίσκεται στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης και ο αυξανόμενος αριθμός πυρκαγιών στη Σιβηρία είναι μια σαφής προειδοποίηση ότι αυτό το κρίσιμης σημασίας σύστημα να πλησιάζει σε επικίνδυνα σημεία καμπής», τόνισε η Γκέιλ Γουάιτμαν, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ και ιδρύτρια της ομάδας ειδικών Arctic Basecamp.

«Ο,τι συμβαίνει στην Αρκτική δεν μένει εκεί – οι αλλαγές εκεί εντείνουν τους παγκόσμιους κινδύνους για όλους μας», προειδοποίησε.

Η Αρκτική επηρεάζεται από το φαινόμενο της «ενίσχυσης», που έχει ως αποτέλεσμα να θερμαίνεται ταχύτερα από τα μεσαία γεωγραφικά πλάτη. Συγκεκριμένα τέσσερις φορές πιο γρήγορα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Στο βόρειο ημισφαίριο, οι πυρκαγιές τείνουν να κορυφώνονται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλέστηκε τον υφυπουργό Οικολογίας, Διαχείρισης της Φύσης και Δασών της Σάχα, Αντρέι Κονόπλεφ, ο οποίος τόνισε ότι περισσότερες από 160 πυρκαγιές στη Δημοκρατία Σάχα έκαψαν σχεδόν 460.000 εκτάρια έως τις 24 Ιουνίου.

πηγή