Πάργα: Ο παράδεισος πριν τον Κάτω Κόσμο

Σε κάτι παραπάνω από 400 χιλιόμετρα από την Αθήνα, η ενετική ατμόσφαιρα συναντά την ηπειρώτικη, τα κρυστάλλινα νερά μπλέκονται με τα παγωμένα του Αχέροντα και ο δρόμος για τον Άδη έχει χελιδόνια, χρυσαετούς, λιβελούλες και μπόλικο πράσινο.

Είναι μάλλον μεγάλη τύχη να μπορεί κανείς βάζοντας πρώτη στο αυτοκίνητο από Αθήνα, σε περίπου 4,5 με 5 ώρες να κάνει διακοπές με λίγη εσάνς από Cinque Terre, αέρα Ιονίου, αθάνατο νερό, αρχαιότητα, μεσαιωνικά κάστρα, κρυστάλλινα νερά, σε ένα από τα αγαπημένα μέρη του Αριστοτέλη Ωνάση –που σίγουρα είχε δει πολλά. Κι όσο περισσότερο χρόνο αφιερώσετε, τόσο πιο πολλά έχει να σας αποκαλύψει η Πάργα, εκεί ψηλά στην Πρέβεζα, συνδυάζοντας την ενετική αρχιτεκτονική, με πλούσια, πολυποίκιλη φύση και ιστορίες για τον… Κάτω Κόσμο, που θα ακούσετε σίγουρα χορτασμένοι από καλό φαγητό, από αυθεντικά φιλόξενους ανθρώπους.

Με φόντο το καλοκαίρι, λοιπόν, αλλά και κάθε εποχή, είναι μια καλή στιγμή να αρπάξετε την ευκαιρία και να δείτε τι σας επιφυλάσσει το πιο νησιώτικο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει τη σεζόν του από το Πάσχα και σφυρίζει τη λήξη τον Οκτώβριο. Κοινώς, έχετε καιρό να προγραμματίσετε το ταξίδι σας με λιγότερο ή περισσότερο κόσμο, αναλόγως τα γούστα σας.

Ξενάγηση στην Πόλη
«Θα είναι σαν νησί, αλλά δεν θα είναι» αποτελεί ίσως την πιο χαρακτηριστική περιγραφή για την πόλη της Πάργας, η οποία παρά το ότι είναι μια πόλη της Ηπείρου, έχει απολύτως νησιώτικο χαρακτήρα, ό,τι πρέπει για όσους θέλετε κάτι από νησί, χωρίς να πάρετε καράβι. Κάτι η ενετική αρχιτεκτονική της, κάτι τα λιθόστρωτα στενάκια της, κάτι η περατζάδα με τα μαγαζιά που βρέχεται από το κύμα, η Πάργα είναι μαγική, με έντονο το επτανησιακό στοιχείο τόσο στην ατμόσφαιρά της, όσο και στους ανθρώπους της. Κάτι που φυσικά έχει κυκλοφορήσει και εκτός συνόρων, γι’ αυτό και καταφτάνουν στην Πάργα τουρίστες από όλη την Ευρώπη και παραέξω, επαναλαμβάνοντας κάποιοι για ολόκληρες δεκαετίες το ταξίδι τους, μη χορταίνοντας την ηπειρώτικη αυτή ζωγραφιά. Κι όταν λέμε ζωγραφιά, το εννοούμε, με τα πολύχρωμα κτίρια, με το νησάκι της Παναγίας και το εκκλησάκι του απέναντι στα ανοιχτά, αλλά και με το Ενετικό Κάστρο στην κορυφή του λόφου, που ειδικά με τη φωταγώγησή του το βράδυ, συνθέτει ένα παραμυθένιο φόντο. Κι όλα αυτά είναι μόνο η αρχή για όποιον επισκέπτεται την Πάργα.

Φέτος, μάλιστα, όπως μας ανέφερε και ο Δήμαρχος, Νίκος Ζαχαριάς, υπάρχει ένα ακόμη πλεονέκτημα, κι αυτό δεν είναι άλλο από τον νέο δρόμο, το τελευταίο κομμάτι του οποίου δόθηκε στην Αμβρακία, φέρνοντας την Αθήνα και τη νότια Ελλάδα πολύ κοντά (420 χιλιόμετρα μέσω της Ολυμπίας-Ιονίας οδού). Κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα το Πάσχα, που όπως είπε και ο Δήμαρχος, θύμιζε Δεκαπενταύγουστο. Με στόχο, ωστόσο, να μη χάσει το χαρακτήρα, την ποιότητα και την πράσινη διάστασή της, η Πάργα έχει δώσει έμφαση στις ανακαινίσεις των καταστημάτων της, χωρίς να αλλοιώνεται το παρελθόν της, κι επειδή οι περιβαλλοντικές ανησυχίες είναι ψηλά στην ιεραρχία, τα τελευταία 3 χρόνια έχουν ήδη αλλαχτεί όλοι οι κάδοι, γίνεται ανακύκλωση στο γυαλί, στο χαρτί, στα ρούχα, σε παπούτσια και στα τηγανέλαια. Ακόμη, έχει πραγματοποιηθεί μια ανάπλαση του κέντρου της Πάργας, λύνοντας και το πρόβλημα του πάρκινγκ που ήταν σοβαρό τα προηγούμενα χρόνια, αν αναλογιστούμε ότι οι κάτοικοι είναι περίπου 2,5 χιλιάδες και τις ώρες αιχμής του καλοκαιριού οι επισκέπτες μπορεί να ξεπεράσουν τους 50 χιλιάδες. Ευτυχώς, όμως, η Πάργα, σαν καλή οικοδέσποινα τους χωράει όλους και δίνει πολλές επιλογές.

Τουρ στον Κάτω Κόσμο
Από τα πιο ιδιαίτερα σημεία της Πάργας είναι ο Αχέροντας και η ιστορία του και που φυσικά είναι από τα πρώτα τικ που πρέπει να μπουν στη λίστα σας σε ένα ταξίδι προς τα εκεί. Πρόκειται για έναν ποταμό 57 χιλιομέτρων, που ξεκινάει στο όρος Τόμαρος όπου βρίσκεται η πρώτη πηγή, διασχίζει τους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας ενώ έχει πολλές πηγές με πιο γνωστές στο χωριό Γλυκή και εκβάλλει στο χωριό Αμμουδιά. Εδώ, στην Αμμουδιά, αξίζει να κάνετε οπωσδήποτε τη βαρκάδα που θα σας συστήσει με όλη την χλωρίδα και την πανίδα του ποταμού, αλλά και με την ιστορία του. Εκεί βρίσκεται και ο επονομαζόμενος… Χάρος, που μπορεί να σας πάει τη βαρκάδα ντυμένος με τα μαύρα και το μακρύ δρεπάνι, για να το ζήσετε στο έπακρο, ωστόσο, όλοι οι βαρκάρηδες είναι άκρως ενημερωμένοι για να σας καθοδηγήσουν και να σας ενημερώσουν. Όπως είναι γνωστό, ο Αχέροντας είναι ο ποταμός όπου ο ψυχοπομπός Ερμής παρέδιδε τις ψυχές στον Χάροντα, όπου με αντίτιμο έναν οβολό τις μετέφερε σε μια τελευταία διαδρομή μέχρι τον Κάτω Κόσμο του Άδη. Το παραδεισένιο τοπίο με τα κρυστάλλινα πεντακάθαρα νερά και τη συμπυκνωμένη βιοποικιλότητα, ενταγμένο στο Δίκτυο Natura 2000, λοιπόν, δεν ήταν πάντα έτσι σύμφωνα με τη μυθολογία. Τα νερά του ήταν πικρά και μαύρα, δεν φύτρωνε τίποτα στις όχθες και συνδεόταν με τη θλίψη του θανάτου, αφού αποτελούσε την πύλη για τον Κάτω Κόσμο, με τον Κέρβερο να τη φυλάει. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό το θρίλερ.

Και για να ολοκληρώσετε το story, επιβάλλεται και μια βόλτα στο Νεκρομαντείο του Αχέροντα, στο χωριό Μεσοπόταμος στην κορυφή ενός λόφου, το οποίο βρέθηκε σε ανασκαφή του 1958, όπου κατέφευγαν οι συγγενείς των νεκρών για να επικοινωνήσουν με τις ψυχές των νεκρών. Φυσικά, τίποτα τέτοιο δεν γινόταν, απλώς κρατούνταν για ένα σεληνιακό μήνα κλεισμένοι σε δωμάτια, «ποτίζονταν» με διάφορα παραισθησιογόνα βότανα και εν τέλει νόμιζαν μέσα από τις παραισθήσεις τους ότι επικοινωνούσαν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Στο νεκρομαντείο θα δείτε τα ερείπια από τα δωμάτια, ενώ θα κατεβείτε και στο εντυπωσιακό υπόγειο, ένα χώρο όπου τα τόξα του μειώνουν την αντήχηση στο ελάχιστο. Δεν είναι ακόμη γνωστό τι ακριβώς συνέβαινε εκεί, αλλά θα βγάλετε σίγουρα ατμοσφαιρικές φωτογραφίες. 

Το village-hopping το σωστό
Με την Πάργα ως ορμητήριο, έχετε αρκετές κοντινές επιλογές για να ανακαλύψετε όμορφα, γραφικά χωριά σε κοντινή ακτίνα, το καθένα με τη δική του προσωπικότητα. Η Αγιά είναι ίσως το πιο δημοφιλές χωριό στην περιοχή για τη θέα του, που όπως μας ανέφερε και ο Δήμαρχος, δεν διαφέρει σε τίποτα από τα χωριά του Πηλίου. Βρίσκεται στους νότιους πρόποδες των βουνών της Πάργας σε 420 μέτρων και εκεί θα βρείτε και το κάστρο του Αλή Πασά. Κατεβαίνοντας πιο κάτω είναι η Ανθούσα, ένα πολύχρωμο χωριό μέσα στο πράσινο, στολισμένο με λουλούδια, με τον νερόμυλο που στεγάζει το λαογραφικό μουσείο. Η Αγία Κυριακή βρίσκεται 4 χιλιόμετρα από την Πάργα και κοντά της, στο Λύχνο, θα ανακαλύψετε θαλάσσιες σπηλιές. Η Αμμουδιά είναι το χωριό που, όπως είπαμε, βρίσκονται οι εκβολές του ποταμού Αχέροντα και πρέπει να επισκεφτείτε για μια βαρκάδα που θα σας βάλει στο κλίμα και θα σας συστήσει όλη τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Στη Γλυκή, δίπλα στις πηγές του Αχέροντα, θα ανακαλύψετε φύση που οργιάζει, σε ένα μέρος που αναπτύσσεται τουριστικά, με επιλογές για καφέ, γλυκό ή μπίρα δίπλα στο ποτάμι. Το χωριό Μεσοπόταμος είναι επίσης από τα χωριά που παρουσίασαν ανέλπιστη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, οπότε δημιουργούνται νέες εγκαταστάσεις διαμονής και εστίασης. Γύρω στα 16 χιλιόμετρα από την Πάργα θα βρείτε και την Πέρδικα σε υψόμετρο 200 μέτρων, που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, όπως και παραλίες με κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά.

πηγή