Ιωάννινα – Πράμαντα: Τα βόρεια Τζουμέρκα στα καλύτερά τους

Ιωάννινα, Πράμαντα και… θαύματα θα συναντήσεις σε αυτό το χωριό της Ηπείρου, οποιαδήποτε εποχή κι αν βρεθείς εκεί μιας και αυτό το μέρος έχει κάτι από τη γοητεία των Τζουμέρκων που δεν συναντάς εύκολα αλλού. Τα Πράμαντα είναι ένα από τα πιο γνωστά, αν όχι το πιο γνωστό χωριό, των Βορείων Τζουμέρκων που απλώνεται αμφιθεατρικά στους πρόποδες της Στρογγούλας και έχει χτιστεί μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, εκεί που η φύση οργιάζει.

Περπατώντας στα Πράμαντα

Η περιοχή που βρίσκονται τα Πράμαντα είναι στην πραγματικότητα ένας παράδεισος χλωρίδας και πανίδας, ενώ μέσα από τα δέντρα ξεπηδούν τα πέτρινα σπίτια του παραδοσιακού οικισμού. Ελατοδάση με πανύψηλα δέντρα, τρεχούμενα νερά και μονοπάτια για πεζοπορίες συνθέτουν το σκηνικό, με την άνοιξη και το φθινόπωρο να αποτελούν τις ιδανικές εποχές (κυρίως από άποψη καιρικών συνθηκών) για να εξερευνήσει κανείς την περιοχή. Και φυσικά ο ποταμός Άραχθος είναι από μόνος του το σπουδαιότερο φυσικό αξιοθέατο της περιοχής και ένας πολύ καλός λόγος να βρεθείς εκεί. Τα Πράμαντα είναι ένας παραδοσιακός οικισμός με λίγους κατοίκους, ο οποίος όμως είναι ανεπτυγμένος τουριστικά, πράγμα που σημαίνει ότι θα βρεις το ιδανικό κατάλυμα για τις ανάγκες σου αλλά και αρκετά μαγαζιά για φαγητό και καφέ.

Γέφυρα της Πλάκας

Κεντρικό σημείο του χωριού είναι η πλακόστρωτη πλατεία που είναι ιδανική για χαλάρωση και καφέ ή τσιπουράκι κάτω από τα πλατάνια, ενώ από εκεί μπορείς να περπατήσεις και να γνωρίσεις καλύτερα το χωριό αυτό των Τζουμέρκων που αποτελεί και κομβικό σημείο για να γνωρίσεις την τριγύρω περιοχή.

Τι δεν πρέπει να χάσεις

Αν βρεθείς στα Πράμαντα είναι πολλά αυτά που έχεις να δεις και να θαυμάσεις και μόνο τυχαίο δεν είναι ότι οι επισκέπτες επιλέγουν το συγκεκριμένο χωριό αλλά και γενικά τα Τζουμέρκα περισσότερες από μία φορές. Αρχικά, ένα από τα πιο γνωστά και ιστορικά θρησκευτικά αξιοθέατα της περιοχής είναι με σιγουριά η Μονή Κηπίνας. Ο λόγος για το μοναστήρι που θα έχεις δει σίγουρα σε κάποια φωτογραφία και  είναι κυριολεκτικά χτισμένο μέσα στα βράχια. Ένα λιγότερο γνωστό αξιοθέατο αλλά πολύ εντυπωσιακό της περιοχής είναι η σπηλιά της Ανεμότρυπας.

Μονή Κηπίνας

Πρόκειται για ένα σπήλαιο που έχει ιστορία εκατομμυρίων ετών αλλά δεν είναι γνωστή σε πολλούς. Δε είναι ένα σπήλαιο με την κλασική έννοια του όρου, όπως το φαντάζεσαι αλλά κάτι τελείως ξεχωριστό που θα το καταλάβεις από την πρώτη στιγμή που θα βρεθείς εκεί. Στο εσωτερικό του έχουν διαμορφωθεί από τον ποταμό που περνά από το σημείο, τρία επίπεδα. Στο δεύτερο επίπεδο υπάρχει ένα μονοπάτι 250 μέτρων το οποίο διασχίζουν οι επισκέπτες και περιηγούνται σε χώρους με σταλαγμίτες, σταλακτίτες, μικρές λίμνες και έναν καταρράκτη 2 μέτρων.

πηγή