Έκθεση για τη Μαρία Κάλλας στην αίθουσα τέχνης “Θεόδωρος Στάμος”

Επ’ ευκαιρία της επετείου των 100 χρόνων από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας παρουσιάζουν την έκθεση «Μαρία Κάλλας – μια αναδρομή». Σκοπός της έκθεσης είναι να προβάλει το έργο και τη συνεισφορά της Ελληνίδας αοιδού, αναδεικνύοντας τη μοναδική ποιότητα της φωνής της, την υποκριτική της δεινότητα, την εντυπωσιακή της σκηνική παρουσία και ερμηνευτική τεχνική, καθώς και διάφορες πτυχές του θρυλικού της βίου.

Μέσα από αναπαραγωγές πλούσιου φωτογραφικού υλικού και άλλων τεκμηρίων, ο επισκέπτης θα μπορέσει να προσεγγίσει το μέγεθος της προσφοράς της Μαρίας Κάλλας στο χώρο της τέχνης και να συναισθανθεί την επανάσταση που έφερε η αοιδός στο χώρο της όπερας του 20ου αιώνα, ξεπερνώντας συναδέλφους της με θεωρητικά μεγαλύτερα φωνητικά προσόντα. Θα ανατρέξει στα πρώτα της βήματα στον ελληνικό χώρο, την παρουσία της στις μεγαλύτερες μουσικές σκηνές του κόσμου και την επίδραση που άσκησε στην πορεία του λυρικού θεάτρου και της κλασικής μουσικής.

Η Λευκάδα διατηρεί μία περίοπτη θέση στη συγκρότηση του «μύθου» της μεγάλης σοπράνο και οι μνήμες από την παρουσία της παραμένουν ζωντανές εδώ -σε έναν τόπο με ούτως ή άλλως διαχρονική προσφορά στις Τέχνες και τα Γράμματα. Έτσι, στην εκδοχή που θα παρουσιαστεί στον τόσο ταιριαστό χώρο της Αίθουσας Τέχνης «Θ. Στάμος», οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν -παράλληλα με το κυρίως υλικό της έκθεσης φωτογραφίες από τις ερμηνείες της Κάλλας στη Λευκάδα τον Αύγουστο του 1964, αυτόγραφα και προσωπικά της αντικείμενα.

Διάρκεια έκθεσης: 18 Οκτώβρη – 15 Νοέμβρη 2023

Ώρες λειτουργίας: 17:00-20:00