Ο απολογισμός της Aegean Rebreath στη Λευκάδα

Πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Σεπτεμβρίου οι διήμερες δράσεις απορρύπανσης του λιμένα του Περιγιαλίου και του όρμου «Βαθυαβάλι» με τη συνεργασία 22 εθελοντών/εθελοντριών της Aegean Rebreath. Για μια ακόμη φορά φάνηκε η αναγκαιότητα των δράσεων αυτών καθώς 1605 αντικείμενα απομακρύνθηκαν από τον βυθό του λιμανιού του Περιγιαλιού και 1550 κιλά εγκαταλελειμμένα δίχτυα από τον βυθό στον όρμο «Βαθυαβάλι». Η πολύ καλή συνεργασία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λευκάδας και του Δήμου Λευκάδας με την Aegean Rebreath και η ένταξη του Δήμου Λευκάδας στο «Δίκτυο Μπλε Δήμων», είχαν σαν αποτέλεσμα να επισκεφθούν την Λευκάδα 25 εκπρόσωποι και τοπικοί αξιωματούχοι από το νησί της Κορσικής ώστε να ενημερωθούν για τις καλές πρακτικές που έχει υιοθετήσει ο Δήμος Λευκάδας. Την Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου έλαβε χώρα στον λιμένα του Νυδριού εκδήλωση δωρεάς αντιρρυπαντικού σταθμού θαλάσσης για καύσιμα και λιπαντικά, προσφορά της ΕΛΙΝ προς τον Δήμο Λευκάδας, παρουσία εκπροσώπων της εταιρείας και του οργανισμού.

Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Κυριακής ο Δήμαρχος Λευκάδας, κ. Χαράλαμπος Καλός, δήλωσε «Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τη συνεργασία μας με την Aegean Rebreath τόσο για τη λειτουργία του σταθμού συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων όσο και για τις δράσεις που έχουν γίνει κατά το παρελθόν, καθώς επίσης και για την ανταπόκριση και ευαισθητοποίηση των πολιτών της Λευκάδας σε όλες αυτές τις δράσεις. Αισθάνομαι ιδιαίτερα υπερήφανος όταν άνθρωποι από το εξωτερικό επισκέπτονται τον Δήμο Λευκάδας για να δούνε τι καλό κάνουμε για την προστασία του περιβάλλοντος. To γεγονός ότι συζητήθηκε το ενδεχόμενο συνεργασίας του Δήμου Λευκάδας με το νησί της Κορσικής στο πλαίσιο διαπεριφερειακών προγραμμάτων, αποδεικνύει ότι ο δήμος μας αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για καλές πρακτικές που ακολουθεί στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος».

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Σαρελάκος, επικεφαλής της Aegean Rebreath, ανέφερε ότι «η Λευκάδα για εμάς είναι πολύ σημαντική διότι είναι το πρώτο νησί του Ιονίου που ουσιαστικά ενεργοποιήθηκε στο πλαίσιο του «Δικτύου Μπλε Δήμων» και όλων αυτών των δραστηριοτήτων. Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τότε που επισκεφθήκαμε την Λευκάδα για πρώτη φορά κι έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά πέντε δράσεις στο νησί. Από την πρώτη στιγμή είχαμε έναν σχεδιασμό με τον Δήμαρχο για το πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης. Έχουμε καλύψει όλα τα λιμάνια που βρίσκονται κατά μήκος 17 χιλιομέτρων ακτογραμμής (Λευκάδα, Λυγιά, Νικιάνα, Περιγιάλι, Νυδρί). Έχουμε απομακρύνει συνολικά παραπάνω από 15 τόνους απορριμμάτων από το βυθό. Έχουμε έναν σταθμό ο οποίος έχει παραδώσει παραπάνω από 18.000 ανακυκλώσιμα υλικά. Έχουμε πιλοτικά προγράμματα στο δήμο κι έναν μεγάλο αριθμό δραστηριοτήτων. Είμαστε λοιπόν χαρούμενοι που σήμερα μπορούμε να μιλάμε για ολοκληρωμένες δράσεις στο νησί της Λευκάδας, για ένα νησί που είναι από τα ιδρυτικά μέλη του «Δικτύου Μπλε Δήμων» και το γεγονός ότι ήρθαν από την Κορσική εδώ για να δουν τις πρακτικές που εφαρμόζει η Λευκάδα είναι πολύ σημαντικό. Αυτό είναι ένα παράδειγμα τι μπορεί να επιτευχθεί όταν συνεργάζεται η κοινωνία των πολιτών με την τοπική αυτοδιοίκηση».

Ο Δήμος Λευκάδας ευχαριστεί ολόθερμα την περιβαλλοντική οργάνωση της Aegean Rebreath για την άψογη συνεργασία, το Lefkas Diving Center και τον κ. Χρήστο Χαλικιά για την αμέριστη συμπαράσταση, την Ionian Natura και την κ. Αργυρή Κατωπόδη για την ευγενική χορηγία της φιλοξενίας των εθελοντών, τον κ. Φωτεινό και το αλιευτικό «Γεροχρήστος» για την ανέλκυση των διχτυών, καθώς και όλους τους εθελοντές που συνέδραμαν στην επιτυχημένη πραγματοποίηση των δράσεων. Ένα ακόμη βήμα για μια Λευκάδα καθαρή.

                                                                                    Από τον Δήμο Λευκάδας