Ο πολιτισμός δεν θα έπρεπε να διακονεύει…

Του Νίκου Θερμού

«Ο πολιτισμός δε θα έπρεπε να διακονεύει». Δεν ξέρω πόσοι πρόσεξαν αυτή την σημαντική αποστροφή στη παρέμβαση που έκανε  χθες ο κ. Ξενοφών Βεργίνης στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου Λευκάδας για την στήριξη της επανέκδοσης του βιβλίου ALT ITHACA. Πράγματι σε μια πολιτεία που λειτουργεί, οι δημιουργοί θα έπρεπε να στηρίζονται χωρίς να χρειάζεται να παρακαλούν αδιάφορους αρμοδίους που κατέχουν αξιώματα και αποφασίζουν για την τύχη ενός έργου σημαντικού για τον τόπο.

Χθες πάντως μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα του επιμελητηρίου  συνέβη κάτι ίσως πρωτοφανές για την Λευκάδα: η αγαστή «σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα» άνοιξε το δρόμο για να πραγματοποιηθεί ίσως η σημαντικότερη έκδοση για την Λευκάδα και τον πολιτισμό της, δηλαδή η επανέκδοση του έργου του Νταίρπφελντ σε νέα πλήρη έκδοση που θα είναι αισθητικά και λειτουργικά άψογη.

Έτσι ο κ. Ξενοφών Βεργίνης ως ιδιώτης ανέλαβε γενναιόδωρα την χρηματοδότηση της προεκτυπωτικής φάσης της έκδοσης που είναι και το δυσκολότερο μέρος, ενώ ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Χαράλαμπος Καλός  δεσμεύτηκε για την προαγορά 200 αντιτύπων από την επικείμενη έκδοση υποστηρίζοντας έτσι την εκτυπωτική φάση της έκδοσης.

Τέλος καλό λοιπόν για την προσπάθεια της ολιγάριθμης ομάδας των ρομαντικών «τρελών» που επιμένουν να κυνηγάνε χίμαιρες: την πολύτιμη Χαρά Παπαδάτου-Γιαννοπούλου, την ακούραστη Ελένη Βερυκίου, την διακριτική  Ελευθερία Κοψιδά, την πάντα πρόθυμη Μαρία Σταυροπούλου-Γάτση πρώην έφορο αρχαιοτήτων Αιτωλ/νίας και Λευκάδας, καθώς και την ομάδα συνεργατών του παρασκηνίου.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Σωτήρη Σκιαδαρέση για την φιλοξενία της εκδήλωσης και την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Λευκάδας, καθώς και τον Παναγιώτη Σκληρό πρώην δήμαρχο Λευκάδας που πάντα υποστηρίζει έμπρακτα ό,τι σχετίζεται με τον πολιτισμό του τόπου.

Δείτε το βίντεο και φωτογραφίες της εκδήλωσης: