Η Βιέννη ξανά η πιο ευχάριστη πόλη για να ζεις

Η Βιέννη αναδεικνύεται, για τέταρτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια, στην κορυφή της κατάταξης του Economist Intelligence Unit με τις πιο ευχάριστες πόλεις για να ζει κανείς. Ο δείκτης βασίζεται σε 30 ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια σε συγκεκριμένους τομείς: σταθερότητα, σύστημα υγείας, πολιτισμός, περιβάλλον, παιδεία, υποδομές.

Η αυστριακή πρωτεύουσα προσφέρει σχεδόν ιδεώδη συνδυασμό σε αυτούς τους τομείς και δεν τιμωρείται παρά μόνο για την έλλειψη μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η Κοπεγχάγη.

Οι σφοδρές αντιδράσεις για το συνταξιοδοτικό στη Γαλλία αποτρέπουν τους δυνητικούς επισκέπτες του Παρισιού και της Λιόν, που υποχώρησαν στην 24η και στην 30η από την 19η θέση και την 25η, αντίστοιχα.  Επίσης, οι βαθμοί πέφτουν ως προς τη σταθερότητα και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης, που βίωσαν διαδηλώσεις.

Μεταξύ της 3ης και της 9ης θέσης, απαντώνται πόλεις της Αυστραλίας, της Ελβετίας, του Καναδά, καθώς και η Οσάκα (Ιαπωνία) και η Όκλαντ (Νέα Ζηλανδία), που καταλαμβάνουν μαζί τη 10η. Το Λονδίνο καταλαμβάνει το 2023 την 46η θέση, η Νέα Υόρκη την 69η.

Το 2023, στο σύνολο των πόλεων που μελετήθηκαν, ο μέσος δείκτης ποιότητας ζωής φθάνει στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και δεκαπέντε χρόνια, ιδίως ως προς την υγεία, την παιδεία και τον πολιτισμό, μετά το τέλος των περιοριστικών μέτρων που συνδέονταν με την πανδημία.

Πόλεις στην Ασία και στην Ωκεανία σημειώνουν τη μεγαλύτερη άνοδο σε έναν χρόνο: η Ουέλιγκτον (Νέα Ζηλανδία) καταγράφει άνοδο 35 θέσεων, το Ανόι (Βιετνάμ) 20, η Κουάλα Λουμπούρ (Μαλαισία) 19. Στις μεσαίες θέσεις της κατάταξης απαντώνται πολλές πόλεις της Κίνας.

Το Κίεβο, η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, κάνει την επιστροφή του στην κατάταξη το 2023 μεν, αλλά πλέον έχει υποχωρήσει στην 165η θέση, ενώ η Δαμασκός, η πρωτεύουσα της Συρίας, παραμένει από το 2015 η πόλη του κόσμου που χαρακτηρίζεται από το EIU η χειρότερη για να ζει κανείς.

πηγή