Άτοκος: Το μυστικό νησί του Ιονίου που είναι ο παράδεισος των γιοτ

Ένα ιδιωτικό, αλλά προσβάσιμο σε όλους, νησί στην καρδιά του Ιονίου

Ζούμε σε μια εποχή εξερευνητική. Μας συγκινεί η εμπειρία να ανακαλύπτουμε σημεία που έχουν μια πιο άγρια πλευρά, ακόμα κι αν αυτά βρίσκονται σε λεγόμενους λαμπερούς, κοσμοπολίτικους προορισμούς.

Κάποτε, όχι πολύ παλιότερα, στη δεκαετία του 90 οι Έλληνες επέλεγαν να κάνουν ολιγοήμερες, αλλά «χλιδάτες», όπως έλεγαν τότε, διακοπές. Από τις αρχές του 2000 η μόδα των μικρών, άγονων νησιών, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, εξέφρασε τη διάθεση των Ελλήνων να ζήσουν την πολυτέλεια της απλότητας, τον χρόνο που κυλάει αργά και τη λιτότητα του τοπίου και των υπηρεσιών. Οι περιορισμοί στην υπηρεσία μιας urban αποτοξίνωσης.

Σήμερα, όπως φάνηκε έντονα αυτό το καλοκαίρι, η εξερευνητική διάθεση των Ελλήνων αναβαθμίστηκε σε νέα πίστα. Τα «μυστικά» που κάποιοι ακόμα προσπαθούν να προστατεύουν για να μην «μολυνθούν» από τα πλήθη είναι δύσκολο πια να κρατηθούν κρυφά μπροστά στην αδυσώπητη, αποκαλυπτική ορμή των social media.

Ένα παράδειγμα είναι η Άτοκος. Μια νησίδα στην καρδιά του Ιονίου. Ένα ιδιωτικό νησί που ανήκει στην εφοπλιστική οικογένεια Τσάκου, η οποία εμφανίζεται, όπως λέγεται, μια φορά κάθε χρόνο, τον 15Αύγουστο, για να στήσει ένα αυτοσχέδιο τσιμπούσι στην μεγαλύτερη από τις 3-4 «παραλίες» του νησιού, όπου βρίσκεται και το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη.

H οικογένεια μαύρων χοίρων

Η Άτοκος είναι ένα βραχώδες νησί έκτασης 4,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων που εντάσσεται στο σύμπλεγμα των Εχινάδων νήσων και ανήκει διοικητικά στην Ιθάκη. Είναι επίσης μέλος της οικογένειας του δικτύου Natura 2000 διότι μπορεί να είναι ακατοίκητο από ανθρώπους, αλλά είναι το «σπίτι» σπάνιας θαλάσσιας χλωρίδας. Από εφέτος μάλιστα, τα λιγοστά αγριοκάτσικα του νησιού έχουν τη συντροφιά μιας οικογένειας μαύρων χοίρων.
Η Άτοκος φιγουράρει τα τελευταία χρόνια σε διάφορες λίστες εταιρειών real estate με ιδιωτικά νησιά προς πώληση. Σε ένα από αυτά, αναγράφεται η τιμή 40 εκ. ευρώ. Άλλωστε, η απόσταση που τη χωρίζει από τον Σκορπιό, το πιο διάσημο ιδιωτικό νησί της Ελλάδας, είναι μόλις 13 περίπου ναυτικά μίλια.

Η Ατοκος ξυπνάει την εξερευνητική πλευρά του επισκέπτη. Μοιάζει με το Νησί από το πάλαι ποτέ σήριαλ Lost. Αγριο και σπηλαιώδες, σαν ανακάλυψη στη μέση του πελάγους, με νερά που αλλού ακολουθούν το γαλακτώδες γαλάζιο που δημιουργεί η ψιλή λευκή άμμος, κι αλλού το πράσινο που νικάει το μπλε χάρη στις κατάφυτες πλαγιές του που αντανακλώνται στη θάλασσα δημιουργώντας μια κυπαρρισί πισίνα.

Υπάρχουν άνθρωποι που επιστρέφουν κάθε χρόνο στο νησί μόνο για να κολυμπήσουν και να αισθανθούν ότι βρίσκονται για λίγο αποκομμένοι από τα πάντα. Οι Ιταλοί είναι κάθε χρόνο εκεί. Σκαφάτοι από τη βόρεια κυρίως Ιταλία που ανταλλάσσουν μεταξύ του κρασιά και κραυγές. Υπάρχει, όμως, κι ένα ψαράς που σχεδόν πάντα είναι εκεί με το καΐκι και το βιβλίο του (!), έτοιμος να μιλήσει για τα μυστικά του βυθού και τους αστακούς στους οποίους έχει μια κάποια ροπή.

Η Ατοκος είναι από τις εμπειρίες για τις οποίες αν υπήρχαν σήμερα lifestyle περιοδικά, όπως κάποτε, θα έγραφαν πως πρέπει να τη ζήσεις έστω μια φορά στη ζωή σου. Στην Ελλάδα, βέβαια, υπάρχουν πολλές τέτοιες «μυστικές» τοποθεσίες, με τη δική της ομορφιά η κάθε μία, αλλά η αλήθεια είναι πως το κλίμα, το terroir και η γαλήνη του Ιονίου είναι ένα μείγμα με το δικό του ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Για να φτάσει κανείς να κολυμπήσει στα νερά της, υπάρχει από όλα τα κοντινά νησιά (Ιθάκη, Κεφαλλονιά, Λευκάδα) η δυνατότητα ενοικίασης σκαφών.

κείμενο: Φώτης Τσιμέλας

πηγή