Ανακαλύπτουμε μια ιδιαίτερη πλευρά του Μεσολογγίου

Η KDrone Hellas και ο Βασίλης Κωσταρέλλος μας παρουσιάζουν για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο βίντεο για τον σπάνια προβληθέντα Φάρο του Αγίου Σώστη στο Μεσολόγγι.

Γνωστό για τον ηρωικό Αγώνα των κατοίκων του κατά την Επανάσταση και για την μοναδική του λιμνοθάλασσα, το Μεσολόγγι αποτελεί την πρωτεύουσα της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και είναι γνωστό ως η «Ιερά πόλις», καθώς έχει ταυτιστεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ελληνική πόλη με τον Αγώνα του 1821.

Η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, η μεγαλύτερη της χώρας, με τις γραφικές «πελάδες» της -τα μικρά ξύλινα σπιτάκια πάνω σε πασσάλους, μέσα στο νερό- προστατεύεται από την γνωστή συνθήκη Ramsar και αποτελεί περιβαλλοντικό πάρκο και οικοσύστημα.

Αλλά και πέραν αυτής, το Μεσολόγγι έχει τα δικά του ξεχωριστά στοιχεία. Τα τείχη και η πύλη της πόλης παραμένουν ακόμη επιβλητικά, ενώ επιβάλλεται μια επίσκεψη στον καταπράσινο Κήπο των Ηρώων, εσωτερικά του τείχους της πόλης, όπου έχουν θαφτεί πολλοί ήρωες που πολέμησαν στην Ηρωική Έξοδο. Στην πλατεία του Μάρκου Μπότσαρη, στο κέντρο της πόλης, θα βρείτε το παλιό δημαρχείο που φιλοξενεί το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης, ενώ λίγο παρακάτω, σας περιμένει το σπίτι του ποιητή Κωστή Παλαμά και το αρχοντικό της οικογένειας Τρικούπη.

Το Μεσολόγγι έχει επίσης τη δική του μικρή Βενετία, το Αιτωλικό, ένα όμορφο νησάκι στο κέντρο της λιμνοθάλασσας, με στενά, γραφικά σοκάκια και χαμηλά σπίτια γεμάτα λουλούδια. Απλώνεται σε ένα μικρό νησάκι στο μέσο περίπου της λιμνοθάλασσας Αιτωλικού-Μεσολογγίου, μόλις 10 χλμ. από το Μεσολόγγι και συνδέεται ανατολικά και δυτικά με την ξηρά με δύο πέτρινα τοξωτά γεφύρια αρχικού μήκους περίπου 300 μέτρων το καθένα.

Υπάρχει, όμως, κι ένα ακόμη όμορφο σημείο της περιοχής, με τη δική του ιστορία

Ο Άγιος Σώστης και ο φάρος από ψηλά
Ο Άγιος Σώστης βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και παρά το μικρό του μέγεθος, έχει σημαντική ιστορία. Εκεί αποβιβάστηκε, στις 4 Γενάρη 1824, ο λόρδος Βύρωνας κατευθυνόμενος στο Μεσολόγγι. Στις 10 Γενάρη πραγματοποιήθηκε η ναυμαχία μεταξύ του ελλιμενισμένου ελληνικού στόλου με ναύαρχο τον Ανδρέα Μιαούλη και των Τούρκων που κατέληξε με νίκη των Ελλήνων.

Στο νησάκι αυτό, στα ανοιχτά της θάλασσας του Μεσολογγίου, υπάρχει ο φάρος που πρωτολειτούργησε το 1859, το εγκαταλελειμμένο σπίτι του φαροφύλακα, τα απομεινάρια του παλιού τελωνείου και η εκκλησία του Άγιου Σώστη που γιορτάζει στις 7 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για ένα τοπίο πανέμορφο, με σημαντική ιστορία, όπως αποκαλύπτει και το βίντεο.

 Κατά την διάρκεια του B’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο φάρος έμεινε σβηστός. Από το 2001 έχει χαρακτηριστεί, μαζί με αυτόν στη νήσο Οξεία, ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

πηγή