Ξεκίνησαν οι πρώτες κρατήσεις για το 2023 – Οι αγορές που επιλέγουν Ελλάδα

Τις πρώτες κρατήσεις έχουν αρχίσει να δέχονται ήδη οι τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας, παρά το γεγονός ότι η σεζόν του 2023 απέχει ακόμα από την εκκίνηση της. Σύμφωνα με παράγοντες του τουρισμού μάλιστα, με όχημα την καλή πορεία του κλάδου το 2022, οι πρώτες ενδείξεις για την τρέχουσα χρονιά είναι ενθαρρυντικές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορούμε να εφυσηχάζουμε.

Τα παραπάνω ανέφεραν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι των φορέων του τουριστικού κλάδου σε χθεσινή εκδήλωση του υπουργείου Τουρισμού για την παρουσίαση του καινοτόμου εργαλείου για την τουριστική ανάπτυξη «DMΜOs» (Οργανισμοί Διαχείρισης Προορισμών).

Όπως επισήμαναν, στις αγορές που έχουν δείξει ήδη ενδιαφέρον για να κάνουν τις διακοπές τους στη χώρα μέσα στο επόμενο καλοκαίρι ανήκουν οι παραδοσιακές αγορές τροφοδότες της χώρας, όπως η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία και η Πολωνία. Πέρα δε από τα δημοφιλή νησιά που κερδίζουν σταθερά το ενδιαφέρον των τουριστών, η ζήτηση ανακάμπτει και για τους city break προορισμούς ή για τους προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας όπως η Χαλκιδική, στους οποίους πέρυσι έγινε αισθητή η έλλειψη των Ρώσων τουριστών. Υψηλό είναι και το ενδιαφέρον και των Αυστριακών για την χώρα μας, με την Ελλάδα να αποδεικνύεται πρώτη σε κρατήσεις για τις καλοκαιρινές διακοπές του 2023 ενώ κρατήσεις έχουν ξεκινήσει κι από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με την αφορμή και των πτήσεων που θα ξεκινήσουν και φέτος έγκαιρα.

Θετικά είναι τέλος και τα μηνύματα από την κρουαζιέρα, με τον υπουργό Τουρισμού, κ Βασίλη Κικίλια να εκτιμά ότι το λιμάνι του Πειραιά θα καταγράψει αύξηση τόσο στις αφίξεις όσο και στο home porting, σε σχέση με το 2022 που αποδείχτηκε μια από τις καλύτερες χρονιές για την κρουαζιέρα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι για το 2023 έχουμε ήδη κρατήσεις για 807 κρουαζιερόπλοια, 19% περισσότερες από το 2022 και για 607 homeport κρουαζιερόπλοια, 38% περισσότερες από το 2022.

DMΜOs: Το καινοτόμο εργαλείο για την τουριστική ανάπτυξη

Η παραπάνω συνθήκη, κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη σωστής διαχείρισης των προορισμών, ώστε να επιτευχθεί η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα το υπουργείο Τουρισμού παρουσίασε χθες το πλαίσιο λειτουργίας των Οργανισμών Διαχείρισης Προορισμών (DMΜOs), οργανισμών δηλαδή που θα έχουν ως στόχο την προβολή των προορισμών, την προσέλκυση επισκεπτών αλλά και την ανάπτυξη της βιώσιμης περιφερειακής οικονομίας των τοπικών κοινωνιών.

Σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία (ν.4875/2021) η αρμοδιότητα σχετικά με την διαχείριση και την προώθηση τουριστικών προορισμών απονέμεται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα ασκείται μέσω των Αναπτυξιακών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Για την ακρίβεια, όπως επισημάνθηκε, οι DMΜOs θα παρέχουν ευκαιρίες για ανάπτυξη προϊόντων που θα ενισχύσουν την εμπειρία του επισκέπτη, την ταυτότητα και την έκφραση της επωνυμίας του προορισμού.

Στους σκοπούς τους περιλαμβάνονται:

  • η επιστημονική, συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη
  • η προώθηση και την αντικειμενική πληροφόρηση για το σύνολο του τουριστικού προϊόντος
  • η δημιουργία, υποστήριξη και εφαρμογή της αναπτυξιακής και τουριστικής πολιτικής
  • η μελέτη και παρακολούθηση της αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού των υποδομών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας
  • η εκπόνηση και υλοποίηση στρατηγικού σχεδίου
  • η σύναψη συμβάσεων με σκοπό την τουριστική προβολή
  • η εκπόνηση μελετών.
  • ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της στρατηγικής μάρκετινγκ και τουριστικής προβολής
  • η δημιουργία και η διαχείριση τοπικών σημάτων ποιότητας
  • η ανάπτυξη ερευνητικού έργου
  • η ανάπτυξη τουριστικών προϊόντων
  • η σύσταση Τοπικού ή Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης

«Πρόκειται για ένα σύγχρονο εργαλείο marketing και management στον τουρισμό, το οποίο επεξεργάστηκε το Υπουργείο Τουρισμού, προκειμένου να βοηθήσει τους Δήμους και τις Περιφέρειες σε ό,τι έχει να κάνει με την ανάπτυξη και κυρίως τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη» ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας. Υπογράμμισε δε, ότι τα επιστημονικά- τεχνοκρατικά αυτά στοιχεία είναι πάρα πολύ σημαντικά καθώς θα «συμβάλλουν στην προσπάθειά που κάνουμε και στο όραμα που έχουμε η Ελλάδα να αποτελεί προορισμό και τις 365 ημέρες του έτους, ενώ ταυτόχρονα θα μας βοηθήσουν να σχεδιάσουμε πολιτικές του μέλλοντος και να αναβαθμίσουμε ακόμα περισσότερο το τουριστικό μας προϊόν».

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι ο σκοπός είναι κοινός και προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς με τη δημιουργία του πλαισίου λειτουργίας των DMΜOs διασφαλίζεται η επίτευξη των στόχων στον Τουρισμό σε ατομικό, συλλογικό και εθνικό επίπεδο.

Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα ο Υπουργός Τουρισμού κάλεσε την περιφερειακή- τοπική αυτοδιοίκηση, τους φορείς του κλάδου και τους επαγγελματίες να συμμετέχουν στα προγράμματα έργων υποδομής και ανάπτυξης του RRF προκειμένου να αναβαθμίσουν τις υποδομές τους στο πλαίσιο της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος.

κείμενο: Νίκη Παπάζογλου

πηγή