«Πράσινο φως» της Ε.Ε. για χρήση κινητών εν πτήσει

Πράσινο φως για τη χρήση κινητής τηλεφωνίας κατά τη διάρκεια των αεροπορικών ταξιδιών έδωσε στους αερομεταφορείς η Ε.Ε. που μπορούν πλέον να εγκαταστήσουν δίκτυο 5G

Πράσινο φως για τη χρήση κινητής τηλεφωνίας κατά τη διάρκεια των αεροπορικών ταξιδιών έδωσε στους αερομεταφορείς η Ε.Ε. που μπορούν πλέον να εγκαταστήσουν δίκτυο 5G. Η Επιτροπή άνοιξε έτσι μια νέα σελίδα στην ιστορία των τηλεπικοινωνιών, καθώς πλέον οι αεροπορικοί επιβάτες δεν θα χρειάζεται να κλείνουν τα έξυπνα κινητά τους όσο βρίσκονται εν πτήσει, αλλά θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν απρόσκοπτα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσάρμοσε τη νομοθεσία για τη χρήση των κινητών προκειμένου να απηχεί και τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις.

 Ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι πλέον «ο ουρανός δεν είναι το όριο για τηλεπικοινωνίες υψηλής ταχύτητας και απόδοσης» και υπογράμμισε ότι το 5G θα επιτρέψει την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών πολλαπλασιάζοντας τις ευκαιρίες ανάπτυξης στην Ε.Ε.

Κλήσεις και μηνύματα

Στα αεροσκάφη αναμένεται να τοποθετηθούν οι λεγόμενες «πικοκυψέλες» που επιτρέπουν την ασφαλή κάλυψη 5G και τη σύνδεση με όλο τον κόσμο μέσω δορυφόρου, καθώς και την πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων, την αποστολή και λήψη γραπτών μηνυμάτων και τη μεταφορά δεδομένων μέσω δορυφόρου σε κινητούς δέκτες στη Γη.

Από την προσαρμογή της νομοθεσίας που επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα επωφεληθούν μόνον οι αεροπορικοί ταξιδιώτες, αλλά και κάθε μέσο μεταφοράς που θα μπορεί να διαθέτει γρήγορες ασύρματες συνδέσεις. Αλλωστε, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν προθεσμία μέχρι την 30ή Ιουνίου της επόμενης χρονιάς για να κάνουν προσβάσιμο το δίκτυο 5G στους πολίτες των χωρών τους. Η Κομισιόν ήδη από το 2008 είχε δεσμεύσει κάποιες συχνότητες για τη χρήση κινητής τηλεφωνίας στα αεροσκάφη, επιτρέποντας στους επιβάτες να χρησιμοποιούν εν πτήσει τέτοιες υπηρεσίες. Με την προσαρμογή της νομοθεσίας αναμένεται ότι η χρήση του κινητού στις αεροπορικές πτήσεις, εντός Ε.Ε. επί του παρόντος, θα γίνει πιο διαδεδομένη.

Διαφωνεί η ΥΠΑ

Την ίδια στιγμή, αρνητική στην εφαρμογή της νέας τεχνολογίας εμφανίζεται η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας που εξέτασε το ενδεχόμενο εγκατάστασης 5G στα αεροσκάφη απορρίπτοντάς το τελικά, εξαιτίας της μεγάλης αντίθεσης που εξέφρασαν φορείς της αεροπορικής βιομηχανίας, αλλά και οι χειριστές και τα πληρώματα των αεροσκαφών, οι οποίοι θεωρούν ότι ένα τέτοιο βήμα θα εγκυμονούσε κινδύνους τόσο για την ασφάλεια των πτήσεων, όσο και για την εθνική ασφάλεια.

Πόσο ευχάριστο μπορεί να είναι το πολύωρο ταξίδι σε ένα αεροπλάνο γεμάτο με επιβάτες που θα μιλούν, θα φωνάζουν, θα γελούν και θα καβγαδίζουν ασταμάτητα στο κινητό τους, είναι κάτι που μπορεί να απαντηθεί μόνο όταν το 5G γίνει πραγματικότητα στα αεροσκάφη.

πηγή