Κορωνησία: Το πλεούμενο ψαροχώρι της Ηπείρου

Μια κουκκίδα γης στην καρδιά του Αμβρακικού κόλπου

Κορωνησία είναι ένα από τα μέρη που δεν περιμένει να συναντήσει κανείς στην Ήπειρο. Ένα ήσυχο, μικρό και γραφικό ψαροχώρι που μοιάζει να αναδύεται από τα νερά του Αμβρακικού κόλπου, προκαλώντας έκπληξη στους επισκέπτες της περιοχής.

Ένα μέρος υπέροχο, που αποπνέει γαλήνη και προσκαλεί σε μια μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία, που σίγουρα θα μείνει αξέχαστη.

Σε απόσταση 25 χλμ. από την Άρτα, η Κορωνησία που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ένας μικρός επίγειος παράδεισος, συναντάται στην καρδιά του Αμβρακικού Κόλπου και μοιάζει με πραγματικό νησί, ενώ συνδέεται με την στεριά μέσω μιας στενής λωρίδας γης.

Κορωνησία: Το πλεούμενο ψαροχώρι της Ηπείρου

Ο τόπος αυτός, μοναδικής φυσικής ομορφιάς, είναι ένα γραφικό ψαροχώρι που μοιάζει να επιπλέει στα νερά του Αμβρακικού, όπου κατοικούν περίπου 167 άτομα. Τα σπίτια του χωριού αναπτύσσονται πάνω σε ένα μικρό ύψωμα σε κυκλικό σχήμα, «βλέποντας» στις αμμονησίδες και την κλειστή θάλασσα.

Στο μικρό λιμανάκι της Κορωνησίας θα παρατηρήσει κανείς παραδοσιακές ψαρότρατες (γνωστές και ως πριάρια), οι οποίες προμηθεύουν κατοίκους και επαγγελματίες του νησιού με τις περίφημες γαρίδες Αμβρακικού.

Η Κορωνησία φημίζεται και για τις ψαροταβέρνες της, που συνδυάζουν τα περίφημα εδέσματα με το ειδυλλιακό περιβάλλον. Αλλά σίγουρα, το φυσικό κάλλος του μικρού χωριού είναι το δυνατό του σημείο.

Στα όσα εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη, λοιπόν, εκτός από την ξεχωριστή ιδιομορφία του τόπου, το πλούσιο φυσικό περιβάλλον και οι καταπράσινες μικρές νησίδες. Σημείο αναφοράς για την Κορωνησία ο βυζαντινός ναός της Παναγίας Κορωνήσιας, ο οποίος χρονολογείται από τον 7ο αιώνα.

Κορωνησία: Φυσιολατρικές εκδρομές με ορμητήριο το γραφικό ψαροχώρι

Με αφετηρία την Κορωνησία ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί σε έλη και βάλτους με φόντο τις λιμνοθάλασσες ΤσουκαλιόΛογαρού και Ροδιά. Στο Τσουκαλιό φωλιάζει ο σπάνιος και απειλούμενος αργυροπελεκάνος. Επίσης, μην παραλείψετε μία στάση στο χωριό Ανέζα, που οι οικολογικές οργανώσεις αποκαλούν «το χωριό των πελαργών». Βρίσκεται σε απόσταση 16 χιλιομέτρων από την Κορωνησία και εκεί μπορείτε να δείτε τις μεγάλες φωλιές τους.

πηγή