Είδη υπό εξαφάνιση αφανίζονται από τζιπ και μοτοκρός

Οδηγοί μηχανοκίνητων μέσων καταπατούν δασικούς δρόμους του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων στο οροπέδιο της Βερλίγκας καταστρέφοντας κρόκους, κενταύριες και ορχιδέες που φύονται στα πανέμορφα αλπικά λιβάδια.

Σπάνια και προστατευόμενα είδη φυτών, όπως ο κρόκος, οι κενταύριες και οι ορχιδέες που φύονται στα πανέμορφα αλπικά λιβάδια του οροπεδίου της Βερλίγκας στο όρος Λάκμος του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, απειλούνται με εξαφάνιση από τη συνεχώς αυξανόμενη κίνηση μηχανοκίνητων μέσων, κυρίως τζιπ και μοτοκρός, τα οποία τους καλοκαιρινούς μήνες κινούνται άναρχα και αρκετές φορές ακόμα και εκτός του δασικού ορεινού δικτύου που έχει δημιουργηθεί για να εξυπηρετεί κυρίως τις ανάγκες των νομάδων κτηνοτρόφων που χρησιμοποιούν τα αλπικά χορτολίβαδα για να θρέψουν τα ζώα τους.

Στο όρος Λάκμος ή Περιστέρι, πάνω από το χωριό Χαλίκι, σε υψόμετρο 2.050 μέτρων σχηματίζεται μια εποχική αλπική λίμνη, η Βερλίγκα, γνωστή και ως δρακόλιμνη της Νότιας Πίνδου (ο μύθος μιλάει για ένα δράκο που ζούσε στα νερά της), η οποία περιβάλλεται από ένα πανέμορφο οροπέδιο που σχηματίζεται ανάμεσα από τις κορυφές Τσουκαρέλα με υψόμετρο 2.295 μέτρα και Μέγα Τράπο με υψόμετρο 2.240 μ.

Δυστυχώς, σε πρόσφατη αυτοψία στην περιοχή που πραγματοποιήθηκε από μέλη της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευομένων Περιοχών Ηπείρου του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου (ΟΦΥΠΕΚΑ) παρατηρήθηκαν αμέτρητες «ροδιές» μηχανοκίνητων μέσων εκτός ορεινού οδικού δικτύου, ενώ βρέθηκαν δίπλα στο ομώνυμο ρυάκι πλαστικά μπουκάλια, κονσερβοκούτια, κουτάκια αλουμινίου, πακέτα τσιγάρων και άλλα σκουπίδια.

Στο οροπέδιο της Βερλίγκας αναπτύσσονται σπάνια είδη φυτών, τα οποία έχουν προσαρμοστεί και επιβιώνουν στις αντίξοες καιρικές συνθήκες των μεγάλων υψομέτρων. Πολλά από αυτά τα είδη, εξαιτίας της σπανιότητας και της τρωτότητάς τους, έχουν ενταχθεί σε καταλόγους με απειλούμενα είδη και έχει θεσμοθετηθεί η προστασία τους με νόμο. Λόγω της μοναδικότητάς του, το οροπέδιο προστατεύεται από εθνικές και διεθνείς συμβάσεις.

Εκτός του ότι βρίσκεται εντός περιοχής του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000, όλος ο ορεινός όγκος του Περιστερίου χωροθετείται εντός του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου και σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα του 2009 ανήκει στη ζώνη με την ονομασία: «Περιοχή Διατήρησης Τοπίου, Οικοτόπων και Ειδών». Αυτό σημαίνει ότι οι χρήσεις γης και οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες ρυθμίζονται με στόχο την προστασία και τη διατήρηση της φύσης και του τοπίου που αποτελούν εθνικό φυσικό πλούτο και την κληρονομιά μας.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον νόμο, δεν επιτρέπεται η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων εκτός οδικού δικτύου σε οικολογικά ευαίσθητες εκτάσεις, όπως μόνιμες ή εποχικές λίμνες, ποτάμια, ρέματα και ρυάκια, δάση, λιβάδια, βοσκότοπους οικότοπους προτεραιότητας, καθώς και σε μονοπάτια που βρίσκονται σε τέτοιες περιοχές.

«Ο μύθος της Βερλίγκας για να συνεχίσει να είναι αφηγήσιμος και στα παιδιά μας χρειάζεται τον σεβασμό, τη φροντίδα και την αγάπη όλων μας. Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι θέμα πολιτισμού και οφείλουμε να το διαφυλάξουμε με ορθές πρακτικές. Όπως είναι και υποχρέωση των αρμόδιων υπηρεσιών να ενεργήσουν σύμφωνα με τον νόμο όταν διαπιστώνονται μη σύννομες ενέργειες», αναφέρει η Μονάδα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου.

 Κείμενο: Τάσος Σαραντής
πηγή