Μωβ μέδουσες: Σε ποιες παραλίες θα εμφανιστούν αυτήν την εβδομάδα

Αναμένεται μια διάσπαση των μεδουσών σε περισσότερα μέρη.

Αν και υπήρξε μια ύφεση στην εμφάνιση των μωβ μεδουσών που κατέκλεισαν φέτος τις ελληνικές θάλασσες, δεν μας έχουν εγκαταλείψει εντελώς, καθώς τα θαλάσσια ρεύματα θα τις φέρουν σε κάποιες παραλίες.

Σύμφωνα με το JellyReport, το οποίο εκδίδεται κάθε Κυριακή από το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, με βάση τις καταγραφές του τελευταίου δεκαήμερου στην πλατφόρμα του iNaturalist παρατηρείται μια αυξημένη καταγραφή των μωβ μεδουσών σε περισσότερα μέρη της Ελλάδας, παρ’ όλα αυτά φαίνεται διακριτά η φθίνουσα κατάσταση της.

Το JellyReport, δίνει χρήσιμες πληροφορίες εμφανίσεων μεδουσών για τον Άυγουστο, που είναι κυρίως και ο μήνας των αδειούχων, και συγκεκριμένα για την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.

Τη νέα εβδομάδα 1/8 με 7/8, αναμένεται να δούμε μια διάσπαση των μεδουσών σε περισσότερα μέρη. Κάποια από αυτά είναι στα σημεία Αργοσαρωνικού, Κυκλάδων και Ιονίου. Πάντα όμως εξαρτάται και από τα τοπικά θαλάσσια ρεύματα της εκάστοτε περιοχής για το που θα μετακινηθούν οι μέδουσες.

Στον χάρτη που ακολουθεί περιλαμβάνονται οι καταγραφές Pelagia noctiluca για το τελευταίο δεκαήμερο στην πλατφόρμα του iNaturalist.

Είδη μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες

Σημειώνεται ότι εκτός από τις μωβ μέδουσες, στις ελληνικές θάλασσες παρατηρούνται και άλλα είδη μεδουσών κάποιες ακίνδυνες και κάποιες πιο επικίνδυνες.

-Chrysaora hysoscella (τσιμπάνε)

-Olindias muelleri (τσιμπάνε)

-Rhizostoma pulmo (τσιμπάνε)

-Pelagia noctiluca (τσιμπάνε)

-Aurelia aurita (ακίνδυνες)

-Aurelia solida (ακίνδυνες)

-Salpa maxima (ακίνδυνες)

-Salpa fuciformis (ακίνδυνες)

-Aequorea forskalea (ακίνδυνες)

-Mnemiopsis leidyi (ακίνδυνες)

-Cotylorhiza tuberculata (ακίνδυνες).

πηγή