Προ των πυλών νέο έκτακτο ECOFIN, μελετούν νέες κυρώσεις στη Ρωσία, δύο σκληρά μέτρα στη φαρέτρα

Φωτογραφία: Shutterstock

Από τον Γιώργο Παππού

Μόνο η αρχή, φαίνεται πως είναι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τους Ευρωπαίους, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για νέες οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία.

Όπως αναφέρει ευρωπαϊκή πηγή, στο εσωτερικό της Ε.Ε. επικρατεί έντονος αναβρασμός και μετά τα πρώτα 24ωρα αμηχανίας που προκάλεσε η ωμή επιθετικότητα της Μόσχας, πλέον οι Ευρωπαίοι ετοιμάζονται ακόμα και για ακραία μέτρα οικονομικής απομόνωσης της Ρωσίας.

Το κλίμα στην συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των Κεντρικών Τραπεζιτών στο Παρίσι ήταν πολύ βαρύ και βάρυνε ακόμα περισσότερο μετά τις ευθείες απειλές προς τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός των ημερών θα συγκληθεί εκτάκτως το ECOFIN, προκειμένου να αποφασίσει τη νέα δέσμη οικονομικών κυρώσεων.

«Τρέχουν» για να εφαρμοστούν οι κυρώσεις

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στην Ε.Ε. υπάρχει, πλέον, πολεμικός πυρετός και το ζητούμενο είναι να εφαρμοστούν και να ενεργήσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι κυρώσεις, που στοχεύουν στην οικονομική απομόνωση της Ρωσίας, ως μέτρο πίεσης για την παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία. Στη Σύνοδο του Παρισιού έπεσαν στο τραπέζι ακόμα και μέτρα όπως να μην γίνονται δεκτές οι ρωσικές πιστωτικές κάρτες, κάτι που θα ασκούσε ακόμα περισσότερη πίεση στη Μόσχα, ενώ μένει να απαντηθεί αν οι Ευρωπαίοι είναι αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι και σε κυρώσεις που αγγίζουν το «ευαίσθητο» πεδίο της Ενέργειας, απ’ όπου ουσιαστικά η ρωσική οικονομία παίρνει «οξυγόνο».

Άκαρπη η έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας

Η αλήθεια είναι ότι στη χθεσινή Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας, που συγκλήθηκε, μάλιστα, εκτάκτως, θα περίμενε κανείς να ληφθούν αποφάσεις για το πώς μπορούν να θωρακιστούν τα κράτη και πώς μπορούν να προστατευθούν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις από τις ακραίες τιμές των καυσίμων. Παρά ταύτα, δεν διαφάνηκε πρόθεση και διάθεση κοινών δράσεων, ειδικά στη βάση της ελληνικής πρότασης για Κοινό Μηχανισμό- Ταμείο, απ’ όπου θα μπορούσαν να χρηματοδοτούνται έκτακτες παρεμβάσεις για το ενεργειακό κόστος, κατ’ αναλογίαν της χρήσης του Ταμείου Ανάκαμψης για τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Το παρήγορο είναι ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, ο σχεδιασμός για άρση των έκτακτων μέτρων νομισματικής πολιτικής (έκτακτο QE) και το άνοιγμα του κύκλου αύξησης επιτοκίων, πάνε πίσω. «Όλα θα εξεταστούν από το μηδέν», σημειώνει αρμόδια πηγή και είναι ενδεικτική η δημόσια τοποθέτηση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, ο οποίος τόνισε ότι «δεν θέλουμε να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος και να προβούμε σε πρόωρη συσταλτική μεταβολή της νομισματικής πολιτικής, ιδίως όταν βρισκόμαστε με μια τόσο σοβαρή διαταραχή της προσφοράς, όπως αυτή που προκάλεσε η ουκρανική κρίση».

Οι δημοσιονομικοί στόχοι

Όσον αφορά στους δημοσιονομικούς στόχους της επόμενης χρονιάς και την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, αυτήν τη στιγμή δεν είναι επικρατέστερο το σενάριο της άρσης της ρήτρας διαφυγής. Όλα θα εξαρτηθούν από την ένταση και τη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης, τις εξελίξεις στην Ενέργεια και τις επιπτώσεις στη λειτουργία των αγορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Πηγή