«Πνίγουν» τα νησιά τα πλαστικά μπουκάλια

Σοβαρές οι επιπτώσεις στο περιβάλλον λόγω της υπερκατανάλωσης εμφιαλωμένων σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς – Καταναλώθηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο μόνο τον Αύγουστο στη Σαντορίνη

Με τα πιο μελανά χρώματα παρουσιάζει σε δημοσίευμά του το Bloomberg την εξάρτηση δημοφιλών, ελληνικών, άνυδρων νησιών (Αίγινα, Πάτμος, Σαντορίνη) από τα πλαστικά μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων τους και των εκατομμύρια επισκεπτών που τα επιλέγουν κάθε καλοκαίρι για τις διακοπές τους, αφήνοντας χρήματα στην ελληνική οικονομία, αλλά επιβαρύνοντας ταυτόχρονα τα νησιά με το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπολογίζεται ότι κάθε επισκέπτης για τη διαμονή του καταναλώνει κατά μέσο όρο εννέα πλαστικά μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού ενάμισι λίτρου, όπερ σημαίνει ότι για τη Σαντορίνη – που μόνο τον Αύγουστο του 2021 άγγιξε τις 136.523 διεθνείς αφίξεις – καταναλώθηκαν 1.228.707 πλαστικά μπουκάλια, τα οποία στη συνέχεια χρειάζονται την ανάλογη διαχείριση για να καταλήξουν στην ανακύκλωση και όχι στον βυθό της θάλασσας ή στις χωματερές.

Ανακύκλωση

Σε συνάντησή του με τον υπουργό Τουρισμού τον Οκτώβριο, ο δήμαρχος Σαντορίνης Αντώνης Σιγάλας συζήτησε ένα στρατηγικό σχέδιο για το νησί με προτεινόμενες δράσεις για την επίτευξη βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης που αφορούν, μεταξύ άλλων, την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων. «Η εικόνα που παρουσιάζει το δημοσίευμα δεν νομίζω ότι συνάδει με την εικόνα που έχει η Σαντορίνη που πέρυσι και φέτος ήταν πιο καθαρή από ποτέ», λέει στα «ΝΕΑ» ο Δημήτρης Καμπανός, συνεργάτης του δημάρχου Σαντορίνης και διαχειριστής της οργάνωσης «Dive in Action» η οποία βοηθά τη δημοτική Αρχή σε περιβαλλοντικές δράσεις. «Στη Σαντορίνη είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο όσον αφορά την ανακύκλωση. O δήμος έχει ξεκινήσει από το 2014 με το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών και κάθε χρόνο αυξάνει την ποσότητα που συλλέγει. Είμαι ευχαριστημένος αλλά ο κόσμος ακόμα δεν έχει ωριμάσει αρκετά για να τη λειτουργήσει όπως θα έπρεπε. Επίσης, ο δήμος έχει προχωρήσει πολύ την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. Θα γίνει Εργοστάσιο Διαχείρισης Απορριμμάτων με στόχο το μικρότερο υπόλειμμα. Τώρα έχουμε φτάσει στην πρώτη έγκριση της χρηματοδότησης. Τρέχει το Plastic Free Santorini, μια καμπάνια – αρχή και τέλος της σεζόν – ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα και καταγραφές για το πού βρισκόμαστε ως δήμος που συνεργάζεται με διάφορες οργανώσεις, όπως η δική μας, που κάνει και υποβρύχιους καθαρισμούς. Παράλληλα, τρέχουμε ενημερώσεις που εξηγούν στον κόσμο ότι πρέπει να βγάλει από τη ζωή του το πλαστικό μιας χρήσης».

Αφαλάτωση

Οσον αφορά το στοίχημα κάθε δημοτικής Αρχής να σπάσει την εξάρτηση από το εισαγόμενο νερό σε πλαστικά μπουκάλια, η Σαντορίνη προσπαθεί με μια σειρά έργων να ανταποκριθεί στην αυτάρκεια σε πόσιμο νερό για κάθε περιοχή στο νησί. «Οι μονάδες αφαλάτωσης λειτουργούν πάνω από 10 χρόνια. Ηδη η δημοτική επιχείρηση ύδρευσης κάνει πολύ καλή δουλειά με στόχο να φτάσει το αφαλατωμένο πόσιμο νερό σε όλα τα σπίτια με το δίκτυο. Υπάρχουν και οι σταθμοί σε τουλάχιστον επτά σημεία που μπορείς να κάνεις refill. Η Οία έχει εργοστάσιο αφαλάτωσης πριν από το 2002. Εχει καλυφθεί και με σταθμούς το υπόλοιπο νησί αλλά σίγουρα δεν έχει φτάσει σε όλα τα καταστήματα. Επίσης, στη Σαντορίνη φτιάχνεται το μεγαλύτερο εργοστάσιο αφαλάτωσης στην Ευρώπη, συνολικής δυναμικότητας παραγωγής 5.000 κυβικών πόσιμου νερού ημερησίως, που θα καλύψει τις υδρευτικές ανάγκες των οικισμών Καμαρίου, Επισκοπής Γωνιάς, Εξω Γωνιάς, Πύργου Καλλίστης, Μεγαλοχωρίου, Μεσαριάς, Βόθωνα, Μονόλιθου και Αγίας Παρασκευής. Σχεδόν όλο το νησί. Οταν ολοκληρωθεί το έργο, δεν θα έχει κανείς λόγο να χρησιμοποιεί μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού», αναφέρει ο Δημήτρης Καμπανός, ενημερώνοντας ότι για το 2021 έχουν υλοποιηθεί 17 στοχευμένες στα πλαστικά μιας χρήσης δράσεις με 11 υποθαλάσσιους και έξι παράκτιους περιβαλλοντικούς καθαρισμούς.

Απεξάρτηση

«Χρειάζεται μια γενιά για να αλλάξει τις συνήθειες ενός νησιού», σημειώνει ο Ελευθέριος Πέντες, δήμαρχος Πάτμου και έχει δίκιο καθώς η Ελλάδα – και ειδικά τα νησιά που εμφανίζονται περισσότερο «εθισμένα» στην κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού με μία από τις υψηλότερες κατά κεφαλήν καταναλώσεις στην Ευρώπη – θα χρειαστεί κάτι πιο ισχυρό από την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων ώστε να απεξαρτηθεί από τα πλαστικά μπουκάλια νερού, των οποίων τις πωλήσεις φαίνεται να έχει αναζωογονήσει η πανδημία.

Πηγή