Ευρωπαϊκός τουρισμός | ETC: Το 2024 σε επίπεδα προ πανδημίας – Πρωταθλήτρια η Ελλάδα το 2021

Πηγή φωτό: Pixabay

Από τη Χριστίνα Λαϊνοπούλου

Παρότι η ζήτηση για ευρωπαϊκά ταξίδια αναμένεται να σημειώσει μεγάλη ανάκαμψη λόγω των υψηλών ρυθμών εμβολιασμού στην Ευρώπη, τα δεδομένα στις αερομεταφορές συνεχίζουν να υπολείπονται σημαντικά των επιπέδων προ πανδημίας τα οποία αναμένεται να ξεπεραστούν το 2024.

Παρά την ισχυρή ανάκαμψη που κατέγραψε ο ευρωπαϊκός τουρισμός το καλοκαίρι, οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στην Ευρώπη το 2021 αναμένεται να διαμορφωθούν σε επίπεδα 60% χαμηλότερα έναντι του 2019.

Παρά τη θετική πορεία του 2021, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τουρισμού (ETC) προειδοποιεί ότι ο δρόμος προς την ανάκαμψη θα είναι μεγάλος, καθώς οι Ευρωπαϊκές τουριστικές αφίξεις συνέχισαν να βρίσκονται στο -77% μέχρι τα μέσα της εφετινής χρονιάς έναντι του 2019.

Η αύξηση των επιβατών στις αερομεταφορές στην Ευρώπη ενισχύθηκε τους μήνες Ιούνιο (-69%), Ιούλιο (-57%) και Αύγουστο (-49%) σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Αυτά είναι τα συμπεράσματα της πιο πρόσφατης τριμηνιαία έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών, ETC, με τίτλο «European Tourism Trends & Prospects».

Σχολιάζοντας την έκθεση, ο Πρόεδρος της ETC, Luís Araújo, δήλωσε: «Από την τελευταία μας τριμηνιαία έκθεση «European Tourism Trends & Prospects», παρατηρούμε τον κρίσιμο ρόλο που έχουν ήδη διαδραματίσει τα προγράμματα εμβολιασμού στην ανάκαμψη των ταξιδιών. Η κυκλοφορία του εμβολίου για τον COVID-19 ήταν ζωτικής σημασίας για τη διευκόλυνση των απαιτήσεων εισόδου και την ενίσχυση της ελκυστικότητας των ταξιδιών κατά τη θερινή περίοδο. Ωστόσο, ο εμβολιασμός δεν είναι αρκετός. Καθώς πλησιάζουν οι χειμερινοί μήνες, είναι επιτακτική ανάγκη η Ευρώπη να προσπαθήσει να αποκαταστήσει περαιτέρω την ελευθερία μετακινήσεων εφαρμόζοντας πιο ολιστικές και συνεκτικές προσεγγίσεις για ταξίδια εντός και εκτός της ΕΕ».

Η Ευρώπη έχει τους υψηλότερους ρυθμούς εμβολιασμού στον κόσμο, κάτι που αναμένεται να δώσει ώθηση στη ζήτηση. Οι Ευρωπαϊκοί προορισμοί ήδη είχαν ισχυρότερη από το αναμενόμενο καλοκαιρινή σεζόν. Επιπλέον, η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού ήταν θεμελιώδους σημασίας για τη διασφάλιση των ασφαλών ταξιδιών στην περιοχή και βοήθησε στην απλοποίηση της κινητικότητας στα σύνορα. Ως αποτέλεσμα, τα ενδο-ευρωπαϊκά ταξίδια σημείωσαν άνοδο και αναμένεται να αντιπροσωπεύσουν το 2021 το 85% των συνολικών διεθνών αφίξεων στην Ευρώπη, έναντι 77% το 2019.

Η Ελλάδα είχε την ισχυρότερη ανάκαμψη στις διανυκτερεύσεις

Η ανάκαμψη του κλάδου παρατηρείται περισσότερο στις χώρες που άνοιξαν νωρίτερα τα σύνορά τους στους εμβολιασμένους ταξιδιώτες. Η Ελλάδα, ως η πρώτη χώρα που άνοιξε για τουρίστες με ανοσία, είχε την ισχυρότερη ανάκαμψη σε όρους διανυκτερεύσεων (-19% έναντι του 2019) παρότι οι διεθνείς αφίξεις ήταν αδύναμες. Την ισχυρότερη αύξηση αφίξεων έναντι του 2019 σημείωσε η Κροατία (-37%), η οποία κατάφερε να διευρύνει τις εξαιρετικές της επιδόσεις και εκτός σεζόν, καταγράφοντας 1,9 εκατ. τουριστικές αφίξεις τον Σεπτέμβριο. Αντίθετα, η Τσεχία (-94%) είχε τη μεγαλύτερη πτώση καθώς εφαρμόζει αυστηρά μέτρα κατά του κορωνοϊού καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Οι Ευρωπαϊκοί προορισμοί είχαν υψηλότερα επίπεδα πληρότητας ξενοδοχείων αυτό το καλοκαίρι έναντι του 2020, βάσει των δεδομένων για την περίοδο Ιούλιος-Σεπτέμβριος. Ορισμένοι προορισμοί κατέγραψαν πληρότητες κοντά στο 70% (Σλοβενία, Ην. Βασίλειο, Μονακό και Τουρκία).

Σε «κενό αέρος» οι μακρινές αγορές στην Ευρώπη

Η ETC παρατήρησε σημαντική απουσία των ταξιδιωτών από μακρινές αγορές, με τις αφίξεις από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη να παραμένουν 90% κάτω από τα επίπεδα του 2019 για το ένα τρίτο των Ευρωπαϊκών προορισμών που μελετήθηκαν στην έκθεση. Η απουσία των Κινέζων τουριστών έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Ευρώπη, με όλους τους προορισμούς της να καταγράφουν μειώσεις άνω του 90% έναντι του 2019.

Ωστόσο, βάσει των δεδομένων μέχρι τον Αύγουστο, οι αφίξεις από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα παραμένουν σε επίπεδα 37,8% κάτω από την αντίστοιχη περίοδο του 2019, παρουσιάζοντας την ισχυρότερη επαναφορά μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών. Η Ελλάδα ήταν μία από τις χώρες της Ευρώπης που επέτρεψε την είσοδο των Αμερικανών ταξιδιωτών, χαλαρώνοντας τους περιορισμούς εισόδου από το Μάιο.

Πηγή