200 χρόνια από την Επανάσταση: Εορτασμοί με υψηλούς προσκεκλημένους, το πρόγραμμα 24 και 25 Μαρτίου

Παρέλαση για την Επανάσταση του 1821 © INTIME NEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΑΡΧΕΙΟΥ

Με λαμπρότητα, παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες που προκαλεί η πανδημία, αναμένεται να εορταστεί η επέτειος των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Οι προετοιμασίες σε όλα τα επίπεδα, τόσο των εκδηλώσεων, όσο και ως προς τα υγειονομικά μέτρα που πρέπει να τηρηθούν λόγω της πανδημίας, είναι εδώ και καιρό σε πλήρη εξέλιξη.

Ο στόχος άλλωστε είναι υψηλός, να προβληθεί η Ελλάδα ως μία χώρα που είναι υπερήφανη για την ιστορία της και διαθέτει ισχυρές συμμαχίες. Ο τελευταίος άλλωστε είναι και ο λόγος που εδώ και καιρό είναι σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για τους υψηλούς προσκεκλημένους που θα παραστούν στις εκδηλώσεις. Η επιλογή του ισχυρά συμβολική. Πρόκειται για πρόσωπα που προέρχονται από χώρες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην έκβαση του αγώνα για την ανεξαρτησία.

Έτσι, στην Αθήνα αναμένεται να παραστούν εκπρόσωποι από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Ρωσία και τη Γαλλία, και συγκεκριμένα ο πρίγκιπας Κάρολος, διάδοχος του βρετανικού θρόνου, με τη σύζυγό του Καμίλα, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν με τη σύζυγό του, Βλαντλένα, αλλά και η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί, καθώς το ταξίδι του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της συζύγου του ακυρώθηκε μετά την επιβολή lockdown στο Παρίσι και άλλες 16 περιοχές της Γαλλίας. Στις εκδηλώσεις θα παραβρεθεί και ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

Οι παραπάνω υψηλοί προσκεκλημένοι θα παραστούν σε εκδηλώσεις το διήμερο 24-25 Μαρτίου, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν η επίσκεψη στο νέο κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης και η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο Σύνταγμα.

Ειδικότερα, η επίσκεψη στην Εθνική Πινακοθήκη, η οποία θα ανοίξει το επόμενο διάστημα τις πόρτες της για το κοινό, θα γίνει την Τετάρτη. Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη θα παρουσιάσει το νέο κτίριο και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αναμένεται να δοθεί έμφαση σε πίνακες ζωγραφικής με θέμα την Επανάσταση του 1821. Σε περίοπτη θέση θα βρίσκονται οι πίνακες του Θεόδωρου Βρυζάκη «Η Ελλάς ευγνωμονούσα» και «Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλογεί τη σημαία της Επανάστασης».

Ανήμερα την 25η Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η στρατιωτική παρέλαση, χωρίς θεατές και μόνο με την παρουσία των επίσημων προσκεκλημένων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Παρ’ όλα αυτά, οι εικόνες που θα παρακολουθήσουμε μέσω της ΕΡΤ -που θα καλύψει το γεγονός με εκφωνητές τον δημοσιογράφο και παρουσιαστή Νίκο Αλιάγα και την αρχισμηνία Σοφία Κορμά– αναμένεται να είναι μεγαλειώδεις. Στην παρέλαση θα συμμετάσχουν πεζοπόρα, μηχανοκίνητα και αεροπορικά τμήματα από το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Παράλληλα, αναμένεται να παρελάσουν και ιππείς κρατώντας ιστορικές σημαίες από τους Αγώνες του Έθνους, ενώ μπάντες θα παίζουν τους εθνικούς ύμνους των 4 χωρών.

Πηγή