Π.Ε. Λευκάδας: Δημοπρατήθηκε η κατασκευή της Μαρίνας Τουριστικών σκαφών στο Νυδρί

Έργο 3.070.000 ευρώ στο πλαίσιο της πράξης AI SMART του προγράμματος ΙNTERREG Ελλάδα-Ιταλία

Η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας προχώρησε στη δημοπράτηση της κατασκευής του έργου «Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών Νυδρίου Λευκάδας», συνολικού προϋπολογισμού 3.070.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το στρατηγικό έργο AI SMART – Andriatic Ionian Small Port Network (Δίκτυο Μικρών Λιμένων Ανδριατικής-Ιονίου) του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα – Ιταλία 2014-2020.

«Αισθανόμαστε περήφανοι ως Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και ως Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας, γιατί είμαστε η πρώτη από τις υπόλοιπες ελληνικές περιφέρειες, που συμμετέχουν στο AI SMART και προβαίνουμε σε δημοπράτηση μαρίνας σκαφών στο Νυδρί. Βέβαια, η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα ορθολογικού προγραμματισμού, καλής συνεργασίας, και κοπιαστικής εργασίας. Εκτός της αγαστής συνεργασίας με το θεματικό Αντιπεριφερειάρχη e-Gov και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Δρ. Κωνσταντίνο Καποδίστρια, οφείλω ν’ αναγνωρίσω την πολύτιμη συμβολή στην πρόοδο των διαδικασιών του στελέχους της Π.Ε. Λευκάδας, αρμόδιου για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, κ. Στέφανου Κακλαμάνη» ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Ανδρέας Κτενάς, και συμπλήρωσε:

«Το Νυδρί θα αποκτήσει ένα σύγχρονο καταφύγιο τουριστικών σκαφών, τόσο από πλευράς βασικών υποδομών όσο και από πλευράς υπηρεσιών τεχνολογίας.

Στο Νυδρί και την ευρύτερη περιοχή, έχει δρομολογηθεί μια πολύπλευρη παρέμβαση συνολικού ύψους 7,5 εκατ. ευρώ. Η πεζοδρόμηση του κεντρικού δρόμου, που ήδη υλοποιείται, η κατασκευή της μαρίνας, που δημοπρατήθηκε, και η Β’ φάση της ανάπλασης, που εντάχθηκε πρόσφατα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Πρόκειται για έργα που θα αλλάξουν ριζικά τη μορφή της περιοχής και που θα ενισχύσουν ποιοτικά το τουριστικό πλεονέκτημα, όχι μόνο της Λευκάδας αλλά και ολόκληρης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.».

Το προς κατασκευή έργο περιλαμβάνει

  • Την κατασκευή της λιμενικής εγκατάστασης του καταφυγίου τουριστικών σκαφών, με την κατασκευή προσήνεμου μώλου (μόνιμου και πλωτού), την αξιοποίηση των υπαρχόντων κρηπιδωμάτων, και την πόντιση πλωτού προβλήτα. Θα γίνουν επίσης περιορισμένες τοπικές βυθοκορήσεις σε συγκεκριμένα σημεία. Ο προσήνεμος μώλος, τα κρηπιδώματα πρόσδεσης σκαφών, καθώς και ο πλωτός προβλήτας, θα εξοπλισθούν με κατάλληλου τύπου δέστρες για την ασφαλή πρόσδεση των σκαφών.
  • Την κατασκευή κτιρίου διοίκησης και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, ώστε να εξυπηρετούνται συστηματικά και ουσιαστικά οι επισκέπτες, παρέχοντας όλες τις ανέσεις που επιβάλουν οι σύγχρονες τουριστικές απαιτήσεις. Το κτίριο θα είναι συνολικής επιφανείας 90,00 τ.μ., με χώρους γραφείου, χώρους αναψυχής και παραμονής του κοινού και χώρους υγιεινής για την εξυπηρέτηση επισκεπτών και προσωπικού. Δημιουργείται επίσης υπαίθριος στεγασμένος χώρος στο ισόγειο, υπαίθριος χώρος στο δώμα του κτιρίου και περιβάλλοντας χώρος αποτελούμενος από υπαίθριο χώρο στάθμευσης 10 οχημάτων και παραλιακή διαμόρφωση με φύτευση και τοποθέτηση καθισμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός για την Π.Ε. Λευκάδας στο πλαίσιο της Πράξης AI SMART είναι 3.600.000 ευρώ, καθώς εκτός του έργου της μαρίνας που δημοπρατήθηκε, προϋπολογισμού 3.070.000 ευρώ, επιπλέον θα αξιοποιηθούν εργαλεία πληροφορικής και νέες τεχνολογίες για την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών, που θα παρέχονται μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί αποκλειστικά για τις ανάγκες των τουριστικών καταφυγίων του δικτύου AI SMART σε Ελλάδα και Ιταλία.

Δείτε βίντεο με τον Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας να εξηγεί το τι θα γίνει στο Νυδρί και ποια τα οφέλη από το έργο